Advarer: - Du kan bli lurt

Er det egentlig så farlig å kaste aske i avfallsdunken nå som det er så kaldt?

BRANNFARE: Hvis du har fyrt mye i vinter og tenker at det er tid for å fjerne litt aske, bør du gjøre det med varsomhet. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Brannmannskapene fra Kopstad stasjon rykket fredag kveld ut etter melding om brann ved en husvegg i Horten. Da brannmannskapene kom fram så de at det både brant i en avfallsbeholder i og husets kledning.

- Trolig er det aske som har startet brannen. Veldig bra at den utvendige brannen ble oppdaget så raskt. Vi skar ut et par felt i veggen for å være sikre på at det ikke var ild løs inne i konstruksjonen.

Det opplyser brannmester ved Vestfold Interkommunale Brannvesen, Jardar Aftret, i et innlegg på deres egne Facebook-side.

Til DinSide utdyper han at det var huseieren selv som innrømmet at vedkommende hadde kastet asken i søpla.

- Han hadde lagt asken i søppeldunken sin og trodde det var greit, forteller Aftret.

Kan brukes som gjødsel

Men hvor farlig er det egentlig å kaste aske i søpla? Og har mengden noe å si?

- Mengden har ikke noe å si. Er det glør, så er det glør. Men jo mer aske du kaster, jo større sjanse for brann er det. Uansett mengde skal du ikke legge det i en søppelkasse, opplyser brannmesteren.

Selv om vi i utgangspunktet vet at asken ikke skal kastes i søpla før det er helt avkjølt, kan det være fort gjort å tenke at det går bra nå som det er så kaldt.

Dette skjer faktisk hele tida, forteller brannmesteren og understreker:

- Hold det langt unna søpla! Det folk ikke tenker på er at det er fin gjødsel. Kast det i snøen, så blir det fin gjødsel til våren. Da er du også 100 prosent sikker på at det ikke tar noe fyr noen plass, opplyser han.

DÅRLIG NYTT: Ser taket på boligen din slik ut? Da bør du ta grep. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer

- Du kan bli lurt

Skal du ta ut aske, må du legge det på en trygg plass der det ikke er noe brennbart.

Aftret oppfordrer til å kjøpe en metallbøtte, eller kaste asken i snøen - men da langt fra noe som er brennbart.

- Det tar minst et døgn. Du kan bli lurt selv om det ser ut som at det er slokt i ovnen, for det kan ta seg opp igjen, sier brannmesteren.

Også lederen for feierseksjonen kommer med en advarsel i brannvesenets Facebook-innlegg.

- Rart nok er tida etter at aske er tatt ut av ovn eller peis kritisk. I flere døgn kan det ligge glovarme glør i asken. Setter du fra deg aske på eller for nær brennbart er det høyst reel fare for brann, sier Karianne Mæhlum.

Oppbevarer du asken i metallbøtte et par døgn, på ubrennbart underlag og i god avstand til boligen er brannfaren nærmest eliminert, presiserer hun.

- En metallbøtte koster fra 50 kroner og oppover. En svært liten kostnad i forhold til skadene ved brann, sier Mæhlum.