Advarer etter skotørkerbrann

- Vær til stede og våken, oppfordrer brannvesen.

SKOTØRKER: Denne skotørkeren tok fyr under bruk. Nå advarer Nedre Romerike brann- og redningsvesen IKS (NRBR) mot å bruke elektriske småapparater uten tilsyn. Foto: Nedre Romerike brann- og redningsvesen IKS (NRBR)
SKOTØRKER: Denne skotørkeren tok fyr under bruk. Nå advarer Nedre Romerike brann- og redningsvesen IKS (NRBR) mot å bruke elektriske småapparater uten tilsyn. Foto: Nedre Romerike brann- og redningsvesen IKS (NRBR) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vær til stede og våken når du bruker elektriske småapparater, oppfordrer Nedre Romerike brann- og redningsvesen IKS (NRBR) etter en hendelse nylig hvor en skotørker tok fyr.

De understreker at det gikk bra med mor og to barn da en elektrisk skotørker tok fyr hjemme hos dem.

- Det var tidlig på kvelden, de hadde nettopp kommet hjem og satt sko i skotørkeren i gangen. Kort tid etterpå kjente de lukten av røyk … forteller NRBR i et innlegg på Facebook.

- De var snarrådige og gjorde alt riktig: Ringte brannvesenet og slukket deretter brannen med et slokkeapparat. Flinke folk! skriver de videre.

- Vær våken

Etter denne hendelsen ønsker brannvesenet å gjøre folk oppmerksomme på risikoen ved bruk av slike elektriske småapparater - og spesielt at man aldri bør bruke dem dersom man ikke er hjemme eller om man sover:

- Nå som vi går inn i ei tid med kulde, regn og snø er det fint hvis alle passer på at dere gjør som denne familien hvis dere skal bruke skotørker: Ikke bruk den når dere ikke er hjemme eller når dere sover. I dette tilfellet gikk alt bra med familien fordi brannen skjedde da de var til stede og derfor oppdaget brannen raskt. Det var en medvirkende årsak til at brannen ikke ble større. Det hadde vært noe annet hvis dette hadde skjedd på natta, skriver NRBR.

Ifølge Nedre Romerike brann- og redningsvesen har svært mange av brannene de rykker ut på, elektrisk årsak. Av 132 bygningsbranner som de har undersøkt og evaluert, har 38 prosent bakgrunn i elektrisitet. Ifølge tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har 40 prosent av alle boligbranner utgangspunkt i det elektriske.

- Det er bare å tenke på alle de elektriske hjelpemidlene vi har – særlig på kjøkkenet – men også i andre rom, og særlig alle tingene vi har som må lades, poengterer Nedre Romerike brann- og redningsvesen.

- Når det gjelder nettopp denne brannen i skotørkeren, så kan ikke vi i brannvesenet konkludere med hva som er årsak. Men på generelt grunnlag mener vi at alle slike små elektriske produkter må holdes under oppsikt når de brukes og etter bruk må vi trekke ut stikkontakten; det kan nemlig oppstå feil på elektriske komponenter, advarer NRBR.

Pass spesielt på produkter med termostat

Nedre Romerike brann- og redningsvesen oppfordrer til spesiell forsiktighet når det kommer til bruk av produkter med termostat:

Der er det svært viktig at du trekker ut støpselet når produktet ikke er i bruk, fordi en ødelagt termostat kan føre til brann.

Det er mange flere produkter enn en skotørker som kan ha termostat, for eksempel vannkoker, strykejern og hårføner.

Se forskjellen på å sove med døra åpen og lukket dersom det brenner. #closebeforeyoudoze Vis mer

- Viktig å bruke produktet riktig

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) registrerer og formidler informasjon om både farlige produkter og branner. Det er også til dem du skal rapportere om produkter du mener er farlige.

Ann Christin Olsen-Haines, fungerende avdelingsdirektør i DSB, sier til Dinside at det på generelt grunnlag, for alle elektriske produkter, er viktig å bruke og vedlikeholde produktet ifølge bruksanvisningen.

- Vår uhellsstatistikkdatabase inneholder 41 meldinger som inneholder ordet «skotørker». Den tidligste meldingen er fra 1986, så i snitt er det ikke så mange hendelser hvert år, sier Olsen-Haines, og forteller videre at de i tillegg har to bekymringsmeldinger som omhandler varmgang eller overoppheting i skotørker - men at disse er over 10 år gamle.

- En del av uhellene kan også skyldes feil bruk og ikke feil ved produkt, sier Olsen-Haines til Dinside og poengterer at dette ikke er så mange hendelser - og at de derfor ikke har gjort seg noen spesielle tanker om akkurat denne produkttypen.

- Så da er vi over på de vanlige generelle rådene: Først må man montere produktet riktig og utføre det vedlikeholdet produsenten beskriver i sin manual, fortsetter hun.

- Se etter misfarginger eller deformasjoner

DSB har flere råd til hva du bør være oppmerksom på ved bruk av skotørkere eller andre elektriske småapparater, for å forebygge uønskede hendelser som branntilløp. Olsen-Haines sier til Dinside at utover det å passe på at man bruker produktet etter retningslinjene i bruksanvisningen, så bør man være oppmerksom på «svidd lukt» eller røyk.

- Kjenner man «svidd lukt» eller ser røyk må man selvfølgelig stoppe bruken av produktet. Det samme gjelder om man oppdager misfarging eller deformasjoner i produktet. En skotørker, litt avhengig av utforming, kan være utsatt for å bli skrudd på ved et uhell. Derfor bør ikke produktet være tilkoplet når man ikke bruker det. Og det bør ikke brukes om natta eller uten tilsyn, sier Olsen-Haines.

- Pass også på at produktet ikke dekkes til, understreker hun.

Slik kan du redusere faren for brann i hverdagen:

 • Slå av apparatet! Ikke la dem stå i «standby»
 • Trekk ut støpselet av stikkontakten!
 • Det er imidlertid viktig at vi drar i selve pluggen og aldri i ledningen.
 • Å trekke ut støpslet er spesielt viktig på apparater med termostat, slik som kaffetraktere, vannkokere, strykejern, hårfønere og lignende. Går termostaten i stykker, kan temperaturen på kort tid øke og forårsake brann.
 • Trekk derfor alltid ut støpselet på termostatstyrte elektriske apparater når de ikke er i bruk.
 • Bruk timer på kaffetrakteren. Dette gjelder særlig for personer som er eldre og/eller glemsk.
 • Bruk kun CE-merkede produkter.
 • Følg alltid bruksanvisningen på elektriske apparater når det gjelder både bruk og vedlikehold
 • Ikke bruk lyspærer med større effekt enn det lampen er beregnet for
 • Ikke bruk skjøteledning på apparater over 1000 watt. Dette er fordi apparater som bruker mye strøm krever ledninger som er tilpassa «mengden» strøm som skal passere - og det er ikke sikkert at dimensjonene i skjøteledningen er kraftige nok. Dette kan føre til brann. Varmeovner, tørketromler, varmtvannsberedere og vaskemaskiner skal f.eks ikke kobles til skjøteledning.
 • Vaskemaskin, tørketrommel og oppvaskmaskin skal bare brukes mens du er hjemme og er våken.
 • Tøm lofilteret i tørketrommelen etter hvert bruk.
 • Ikke bruk komfyren når du er full eller trøtt.
 • Ikke lad mobilen eller pc’en om natta.
 • Pass på at panelovner og andre elektriske varmeovner ikke er tildekket med klær eller at møbler står for nære.
 • Installer røykvarsler i nærheten av vaskemaskin, oppvaskmaskin og i rom med komfyr.

(Kilde: Nedre Romerike brann- og redningsvesen, Elsikkerhetsportalen og Sikkerhverdag.no)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer