Advarer: - Farlig

- Kan inneholde ganske store mengder fett

FETTETE KJØKKENFILTER: Gammelt, størknet fett kan sitte bom fast på filteret over komfyren. Men trikset vi testet er rett og slett genialt - og ikke minst superenkelt! Video: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jula kommer stadig nærmere og for mange betyr det at hele huset skal vaskes.

Det er nok også mange som ikke vet hvor mye fett og smuss som samler seg i kjøkkenfilteret over tid. Men det er ofte sånn at man først ser hvor skittent det er når filteret hektes av.

I verste fall kan faktisk kjøkkenvifta bli i en brannfelle om den ikke rengjøres ordentlig.

Rengjør seg selv

Gammelt, størknet fett kan være rimelig tøft å vaske bort - det er derfor trikset vi nå har testet rett og slett blåste oss av banen!

Det finnes mange gode rengjøringstips og triks på ulike «Gjør-det-selv»-nettsider, og flere av dem handler om hvordan man kan rengjøre kjøkkenvifte-filteret.

Noen triks funker bedre enn andre, deriblant trikset vi valgte å teste. Det gjorde et ekstremt fettete og skittent filter gullrent - og det krevde så og si ingen innsats av oss.

Slik gjør du:

  • Hekt av filteret og legg det i glovarmt vann i vasken
  • Slipp så nedi fire oppvasktabletter
  • Oppvasktablettene løser seg opp i det varme vannet, og her skal filteret få ligge til fett- og smussrester slipper taket.
  • Hvor lenge filteret må ligge i vannet, avhenger av hvor skittent det er. Vi lot filteret ligge i vannet i 30 minutter.
  • Avslutt med å skylle filteret godt med rent vann og la det tørke før du hekter det på plass igjen.

Husk dette

Tall fra DSB viser at 41 prosent av brannvesenets brannutrykninger i 2022 skyldtes branner eller branntilløp på komfyren.

Ifølge Rune Nielsen, teknisk utreder i Gjensidige, kan blant annet ribbe, pinnekjøtt og bakst skape en brannfelle dersom man ikke passer på kjøkkenvifta.

Han forklarer ventilatoren i kjøkkenvifta suger inn damp, stekeos og fettpartikler fra matlagingen. Selv om dette ledes ut gjennom et filteringssymstem, kan det samle seg opp store mengder fett.

- Det som er farlig med ventilatoren er at den kan inneholde ganske store mengder fett. Hvis du glemmer ei plate eller noe tørrkoker, kan det bli varmt nok i ventilatoren til at fettet smelter og faller ned på plata under og antenner, forteller Nielsen.

Han kommer også med et tips hvis man har kullfilter i kjøkkenvifta:

- Hvis du har kullfilter bør dette ristes slik at du har stor overflate på kullet inne i filteret, og den kan eventuelt byttes i henhold til bruksanvisningen.