Advarer: - Fjern det!

Lokker ubudne gjester til nabolaget – og i verste fall inn i huset ditt.

GUFFENT: Mus og rotter trives i renere miljøer, dette kan føre til at de dukker opp i nye byggefelt og moderne hus. Video: Linn Merete Rognø / Storyblocks / Celina Stamper. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Visste du at rotter egentlig er veldig renslige dyr, som faktisk vasker og steller seg flere timer om dagen? Og at mus ofte finner seg til rette i renere miljøer?

- Rotter og mus trives ofte i liknende miljøer, og begge er veldig tilpasningsdyktige, forteller Glen Hovdal, autorisert skadedyrkontrollør hos Skadedyrkontroll1.

Derfor er det for eksempel en stor misforståelse at rotter bare bor i kloakken, blant søppel og møkkete bakgårder:

For både rotter og mus kan dukke opp hvor som helst; i rene, ryddige byggefelt og helt nye hus.

Men dersom nabolaget invaderes av uønskede gnagere, er det trolig beboerne selv som er skyld i problemet, ifølge ekspertene.

Leter etter mat og ly

Det er absolutt koselig når småspurver besøker fuglebrettet i hagen, når det spirer i blomsterbedet rundt boligen og klatreplantene pryder husveggen; ulempen er at dette er typiske «magneter» for rotter og mus:

- Rotter og mus er alltid på søken etter et trygt sted og bo og tilgang på mat, og dersom de finner dette, kan disse skadedyrene bosette seg i alle typer boliger og områder, sier Hovdal.

Fuglefrø, dårlig sikrede søppelkasser, beplantning og gjenstander inntil husveggen er altså gull for gnagerne, opplyser Petter Lilleengen, rådgiver hos Mycoteam.

- Det er helt enkelt næringstilgang og skjulesteder som øker sannsynligheten for at rotter og mus oppholder seg i boligområder over lengre tid, noe som kan føre til at de også kan vandre inn i boligen, presiserer Lilleengen.

I tillegg til fuglemat og åpne søppelkasser, er nedfallsfrukt og bær, samt komposthauger ypperlig næring for rotter og mus, opplyser ekspertene.

Og når gnagerne skal finne seg en plass å bo, leter de etter steder hvor de er beskyttet fra naturlige fiender:

- De kan grave ut bol under konteinere, og ha bol under paller, sier Lilleengen.

Plattingen er også trygg å gjemme seg under, ifølge Hovdal.

- Det er også vedstabler inntil vegger, hauger med rot og avfall. Åpninger og sprekker i hus, og manglende musetetting av boligen, gir gode reirmuligheter inne i huset, sier han.

Rotter og mus setter pris på høyere temperaturer, ifølge Lilleengen.

- De kan godt lage bol i vegger, oppforede gulv, i bod, kjeller, på loft og i tak, sier han.

- Derfor er det viktig at alle kontrollerer boligen sin for sprekker og åpninger store nok til at mus kan komme inn, understreker Hovdal.

Spor etter gnagere

Rotter og mus er små og raske dyr som kan gjemme seg godt og unnslippe lett, noe som kan gjøre det vanskelig å få tak i dem.

Men mistenker du at gnagere er kommet på besøk, er det flere spor du kan lete etter:

- Du kan se spor i snøen på vinteren, gnageskader på materialer som tre og plast, merke at kjæledyr oppfører seg urolig, og du kan høre lyder av skraping eller gnaging fra vegger eller loft, forteller Hovdal.

Du kan også finne spor etter avføring, og hvis rotter eller mus har oppholdt seg i boligen over tid, kan det begynne å lukte urin, opplyser Lilleengen videre.

- Og om de skulle dø inne i veggene kan også dette gi mye lukt, legger han til.

Slik blir du kvitt dem

Om gnagerne har inntatt boligen, er det flere tiltak som gjelder for å bli kvitt dem.

Når det gjelder mus kan klappfeller ofte være tilstrekkelig, ifølge Lilleengen, men rotter kan være litt mer krevende.

Han anbefaler derfor å kontakte profesjonelle skadedyrbekjempere for hjelp.

Vil du selv forsøke å få bukt med problemet, er det viktig å først gå nøye gjennom boligen for å finne ut hvor mus og rotter kan komme seg inn, og deretter tette igjen, understreker Hovdal.

- Musebørster, stålull mot gnagere eller spesiallaget gnagerstopp kan brukes til å tette sprekker, hull rundt rør, ventiler og andre små åpninger, tipser han.

Så må du fjerne alt av matkilder; sørg for å oppbevare mat i sikre beholdere, passe på at søppelkasser er tett lukket og fjerne matsøppel så raskt som mulig.

Som Lilleeng nevner, mener Hovdal at feller kan brukes i tillegg: Det finnes ulike typer feller; levende fangstfeller, tradisjonelle klappfeller, eller elektriske feller.

- Bruk gjerne peanøttsmør som åte og plasser dem langs veggene eller der du har sett tegn til gnagere. Mus og rotter beveger seg ofte langs kanter inntil vegger og møbler hvor de føler seg tryggere, sier Hovdal, og legger til:

- De føler seg utrygge i åpent terreng.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer