Advarer: Ikke plasser lysene slik

Telys-test avslører stor brannfare.

ADVARER: Sammenstilling av telys medfører stor fare for overtenning. Bildet er fra et forsøk som viser hva som skjer og hvordan brannfaren utvikler seg. Foto: Thor Kr. Adolfsen/Kombra AS
ADVARER: Sammenstilling av telys medfører stor fare for overtenning. Bildet er fra et forsøk som viser hva som skjer og hvordan brannfaren utvikler seg. Foto: Thor Kr. Adolfsen/Kombra AS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vestfold Interkommunale brannvesen gikk nylig ut med en advarsel om faren for overtenning ved bruk av telys.

- Alle typer levende lys kan feile. Noen ganger kan de overtenne. Da brenner ikke bare veken, men hele flaten av smeltet voks. Overtenner flere telys flammer det kraftig opp, skriver brannvesenet i sin Facebook-post.

Posten er ledsaget av en rekke bilder av en test hvor nettopp dette skjer.

Bildene er tatt i forbindelse med en test av hva som skjer og hvordan brannfaren eventuelt endrer seg dersom man setter telys sammen i sammenstillinger. Det er de samme bildene du kan se i denne artikkelen.

- I testen stakk flammene en halv meter opp, og varmen vil kunne antenne brennbare ting tett på. Selv noen få lys tett sammen kan gi samme effekt, skriver Vestfold Interkommunale brannvesen videre.

Feil bruk

Om du ikke selv har gjort det, har du ganske sikkert vært på tilstelninger hvor man har pyntet med flere telys satt sammen i en formasjon i en eller annen beholder.

- Å sette telys tett inntil hverandre er feil bruk da bruksanvisningene ofte anbefaler avstander fra 7 cm til 10 cm. Mange forbrukere overser dette, skriver Thor Kr. Adolfsen, sivilingeniør i kjemi og daglig leder i selskapet Kombra AS.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer