Advarer: Ikke plasser lysene slik

Telys-test avslører stor brannfare.

ADVARER: Sammenstilling av telys medfører stor fare for overtenning. Bildet er fra et forsøk som viser hva som skjer og hvordan brannfaren utvikler seg. Foto: Thor Kr. Adolfsen/Kombra AS
ADVARER: Sammenstilling av telys medfører stor fare for overtenning. Bildet er fra et forsøk som viser hva som skjer og hvordan brannfaren utvikler seg. Foto: Thor Kr. Adolfsen/Kombra AS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vestfold Interkommunale brannvesen gikk nylig ut med en advarsel om faren for overtenning ved bruk av telys.

- Alle typer levende lys kan feile. Noen ganger kan de overtenne. Da brenner ikke bare veken, men hele flaten av smeltet voks. Overtenner flere telys flammer det kraftig opp, skriver brannvesenet i sin Facebook-post.

Posten er ledsaget av en rekke bilder av en test hvor nettopp dette skjer.

Bildene er tatt i forbindelse med en test av hva som skjer og hvordan brannfaren eventuelt endrer seg dersom man setter telys sammen i sammenstillinger. Det er de samme bildene du kan se i denne artikkelen.

- I testen stakk flammene en halv meter opp, og varmen vil kunne antenne brennbare ting tett på. Selv noen få lys tett sammen kan gi samme effekt, skriver Vestfold Interkommunale brannvesen videre.

Feil bruk

Om du ikke selv har gjort det, har du ganske sikkert vært på tilstelninger hvor man har pyntet med flere telys satt sammen i en formasjon i en eller annen beholder.

- Å sette telys tett inntil hverandre er feil bruk da bruksanvisningene ofte anbefaler avstander fra 7 cm til 10 cm. Mange forbrukere overser dette, skriver Thor Kr. Adolfsen, sivilingeniør i kjemi og daglig leder i selskapet Kombra AS.

Det er han som har gjort testen, som er kvalitetssikret av Trond S. Andersen, senioringeniør for fagområdet brannteknikk i Direktoratet for byggkvalitet.

Overtenning

- Denne testen viser med all tydelighet at det kan føre til brann om man setter mange telys for tett. Anbefalingen er at det bør være 10 cm mellom hvert levende lys, sier Mari Bræin Faaberg, kommunikasjonssjef i Norsk brannvernforening, til Dinside.

Adolfsen forteller til Dinside at disse forsøkene ble gjort i sommer.

Hensikten med forsøkene var å se hvordan sammensatte telys brant når de overtente og hvilke spor som ble dannet.

Forsøkene viser at overtenningen av det første lyset starter etter 2 timer og 18 minutter, og i løpet av få sekunder er flere telys overtent og flammehølyden har vokst seg høy. Halvannet minutt etter at det første lyset overtente, er flammehøyden 25 centimeter. Etter 2 timer og 25 minutter er alle lysene overtent - altså sju minutter etter at det første lyset overtente.

Etter ytterligere seks minutter antenner underlaget som lysene står på.

Slik starter overtenningen:

Alle foto: Foto: Thor Kr. Adolfsen

Og slik ender det:

13 minutter etter at det første lyset er overtent, ser det slik ut. Foto: Thor Kr. Adolfsen
13 minutter etter at det første lyset er overtent, ser det slik ut. Foto: Thor Kr. Adolfsen Vis mer
Underlaget tok også fyr. Dette er resultatet. Foto: Thor Kr. Adolfsen
Underlaget tok også fyr. Dette er resultatet. Foto: Thor Kr. Adolfsen Vis mer

- Vær til stede

Forsøkene er gjort med vanlige telys som fås kjøpt i norske butikker. Adolfsen sier at man ikke kan utpeke hvilke produkter som eventuelt er best eller verst - fordi vokskvaliteten i lysene kan variere en del, også fra parti til parti av de samme lysene.

- Det er viktig å forholde seg til bruksanvisningen på lys, sier Adolfsen til Dinside.

- Det viktigste er at man ikke skal forlate lys i et rom. Man må være til stede. Brudd på denne regelen regnes som brudd på brannlovens aktsomhetsparagraf, sier han videre.

Vestfold Interkommunale brannvesen antar at levende lys har vært tennkilde til 6 av de 66 bygningsbrannene som de har håndtert til nå i år.

Adolfsen understreker at det er viktig å respektere regler om avstand til lys, som står på pakkene, og at det også er andre regler det er viktig å huske på:

 • Bruk solid stake av ubrennbart materiale
 • Ikke sett lys i nærheten av brennbart materiale
 • Unngå at barn og dyr kan velte lys mm.
Vi har testa lighteren fra Enklere Liv som kan lades opp med USB-kabel, og tenner alt fra stearinlys til bål med en lysbue i stedet for flamme! Les hele testen her: http://www.dinside.no/fritid/den-beste-og-enkleste-lighteren-vi-har-provd/67324622 Vis mer

Dette kan påvirke overtenningen

I rapporten konkluderer han med at sammensatte telys kan overtenne og at dette vil avhenge av flere ting:

 • Egenskapene til voksen som brenner
 • Vekens størrelse
 • Temperaturen i omgivelsene
 • Trekkforholdene der lysene står
 • Holkens (altså «koppen» til telysene) størrelse og materiale

Han konkluderer også med at overtenning av telys reduserer brenntida på lysene; i forsøkene var brenntida oppgitt til cirka seks timer, men lysene brant kun i cirka tre timer, inklusive overtenningen.

Brannsikre tips om levende lys:

 • Bruk av åpen ild, for eksempel levende lys, er en av de mest vanlige årsakene til branner i bolig. Regel nummer en er derfor å aldri gå fra levende lys. Den som tenner lyset bør ha ansvar for å slukke det.
 • Unngå brannfarlig julepynt. Levende lys og brennbare materialer er en farlig kombinasjon. Mose, drivved, kviter, kongler og andre tørre naturmaterialer tar fort fyr og brenner godt. Lag derfor aldri dekorasjoner der slike materialer settes i nærheten av levende lys.
 • Velg brannsikkert underlag. Sørg for at stearinlys står støtt og på materialer som ikke kan ta fyr. Brannsikre materialer kan for eksempel være metall, porselen, sand eller stein. Sett aldri tente lys direkte på duk, treplater eller annet underlag som kan begynne å brenne.
 • Hvis du skal tenne flere lys, sørg for at de ikke står for tett. Lys som plasseres nær hverandre kan smelte og ta fyr. Det gjelder også telys.
 • Lykter, glass og figurer som skal huse tente lys må ha god lufting. Ellers kan stearinen bli for varm og ta fyr.
 • Telys bør ha god kvalitet. Billige telys kan inneholde mye parafinvoks eller palmeolje som øker faren for oppflamming.
 • Ikke tenn levende lys i nærheten av trekk. Lys kan brenne fortere ned på grunn av trekk eller feil ved lyset.
 • Sørg for å ha god avstand fra lysets flamme til brennbare materialer som for eksempel gardiner og tremateriale.
 • Husk at LED-lys kan være et godt alternativ til levende lys med tanke på brannsikkerhet.

(Kilde: fra DSB og Norsk brannvernforening)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer