Levende lys

Advarer: - Ikke sunt

Å brenne stearinlys for lenge kan få konsekvenser.

Flere forteller nå om hendelser hvor de har sovnet med stearinlys tent. Det kan få konsekvenser. Video: Tiktok / Storyblocks. Vis mer
Publisert

Er du en av dem som liker å tenne stearin- eller duftlys uansett tid på året? Da burde du være klar over konsekvensene det kan ha.

En video som har gått viralt på det populære mediet TikTok, viser ei ung jente som har sovnet med et stearinlys. Ikke bare er det brannfarlig, men også farlig for helsa.

Jenta på videoen våkner nemlig med svarte nesebor, det er altså sot som har lagt seg i neseborene hennes.

TikTok-profilen Lifeofadoctor kommenterer dette på appen og sier at å brenne levende lys for lenge kan være farlig. Han forklarer at sot kan komme seg ned i lungene og kan gjøre skade.

- Kan være helseskadelig

DinSide har spurt Norges Astma- og allergiforbund om det stemmer at man kan få sot i nesa av å brenne et stearinlys for lenge:

- Det vi ser i videoen er absolutt sannsynlig. Dersom man brenner slike lys i små rom uten noe særlig god ventilasjon, vil jo mengden sot raskt kunne øke, sier fagsjef biologi og kjemi, Kent Hart i Norges Astma- og Allergiforbund.

Han forklarer at nesa vil fange opp de største partiklene ytterst, men noen av de mindre partiklene vil finne veien ned i lungene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.