Levende lys

Advarer: - Ikke sunt

Å brenne stearinlys for lenge kan få konsekvenser.

Flere forteller nå om hendelser hvor de har sovnet med stearinlys tent. Det kan få konsekvenser. Video: Tiktok / Storyblocks. Vis mer
Publisert

Er du en av dem som liker å tenne stearin- eller duftlys uansett tid på året? Da burde du være klar over konsekvensene det kan ha.

En video som har gått viralt på det populære mediet TikTok, viser ei ung jente som har sovnet med et stearinlys. Ikke bare er det brannfarlig, men også farlig for helsa.

Jenta på videoen våkner nemlig med svarte nesebor, det er altså sot som har lagt seg i neseborene hennes.

TikTok-profilen Lifeofadoctor kommenterer dette på appen og sier at å brenne levende lys for lenge kan være farlig. Han forklarer at sot kan komme seg ned i lungene og kan gjøre skade.

- Kan være helseskadelig

DinSide har spurt Norges Astma- og allergiforbund om det stemmer at man kan få sot i nesa av å brenne et stearinlys for lenge:

- Det vi ser i videoen er absolutt sannsynlig. Dersom man brenner slike lys i små rom uten noe særlig god ventilasjon, vil jo mengden sot raskt kunne øke, sier fagsjef biologi og kjemi, Kent Hart i Norges Astma- og Allergiforbund.

Han forklarer at nesa vil fange opp de største partiklene ytterst, men noen av de mindre partiklene vil finne veien ned i lungene.

- Det er ikke sunt. I tillegg vil også en del av snørret med sot finne veien ned i magen din, heller ikke å anbefale i store mengder. Dersom man ser at man har fått slike sotavleiringer i nesa, bør man absolutt endre atferd. På sikt tror jeg det kan være helseskadelig å ha det sånn, hevder Hart.

Derfor skjer det

Når man brenner voks- eller stearinlys, vil både fettstoffene og selve veken forbrennes. Dette danner ifølge fagsjefen sotpartikler og andre flyktige forbrenningsprodukter.

Hart forklarer at dette er lukten av levende lys som de fleste kjenner til.

Til tross for at moderne lys lager mindre av de kjente helseskadelige stoffene sammenliknet med eldre typer lys og veker, vil noe sot og gasser dannes uansett.

Oppholder du deg ofte i solen uten å bruke solbriller? Det kan få alvorlige konsekvenser for synet ditt. Video: Embla Hjort-Larsen / Johannes Riise Undall / Storyblocks Vis mer

Undersøkelser har også vist at levende lys lager svært mange røykpartikler i det øyeblikket de slukkes - dersom de blåses ut og får stå å ryke i fred.

- For å slokke, kan det være lurt å knipe veken, eller bruke en lyseslukker som er en gammeldags klokke/hette som man setter over flammen for å kvele den. Det begrenser mengden røykpartikler ved slukking, råder Hart.

Andre undersøkelser viser også at lys som brenner med for lite tilgjengelig luft, oser/ryker mer enn lys som brenner med tilstrekkelig lufttilførsel. Slik forbrenning skaper enda flere ufullstendig forbrente partikler.

Dette er svært viktig

Hva kan skje dersom man tenner for mye lys?

- Bortsett fra at det lager mye varme, vil det også forbruke av luften du selv har til å puste i rommet.

- Har du utilstrekkelig ventilasjon, vil det føre til høyere nivåer av karbondioksid og naturligvis de stoffene som kommer fra forbrenningen av de levende lysene, forklarer han.

Hart påpeker at det er svært viktig å sørge for god ventilasjon slik at du opprettholder et godt og sunt inneklima, og bruk av levende lys bidrar til å forurense inneluften.

Disse er mer utsatt

Mennesker med følsomme luftveier og astma er gjerne mer utsatt for å reagere på sot-/røykpartikler og forbrenningsgasser.

- De bør unngå eller begrense bruk av levende lys, spesielt når de reagerer på det. For noen kan det også være selve parfymestoffene fra duftlys som utløser en negativ reaksjon.

- Det bør være en lav terskel for å kunne si fra at man ikke vil være til stede der det er mange levende lys i bruk, og det bør også være lav terskel for å utvise forståelse for dette. For de som påvirkes sterkt av dette vil det kunne påvirke både sykdommen, dagsformen og livskvaliteten deres.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer