Advarer: - Kan bli for tungt

- Hus- og hytteeiere bør følge med på taket framover.

PASS PÅ: Fremtind ber folk passe på at det ikke legger seg for mye snø på taket. Bildet er ment som illustrasjon. Foto: Shutterstock
PASS PÅ: Fremtind ber folk passe på at det ikke legger seg for mye snø på taket. Bildet er ment som illustrasjon. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert

De siste dagene har snøen lavet ned på Sør- og Østlandet, og nå oppfordrer Fremtind Forsikring til snømåking av hytter og hus.

- Mye snø gir fare for at taket kollapser. Hus- og hytteeiere bør følge med på taket framover, og måke av snøen før det er for seint, skriver forsikringsselskapet i en pressemelding.

De siste åra har Fremtind registrert nær 550 skader som følge av snøtyngde og takras. Therese Hofstad-Nielsen, skadeforebygger i Fremtind, forklarer at mange hus og hytter ikke er dimensjonert for å tåle store snømengder.

- Måk derfor av snø på tak og terrasse før det blir for tungt, sier hun.

Hun trekker også fram at det er fare for at mange tak har en ujevn belastning av snø.

- Når det kommer mye vind blir snøen skjevt fordelt på taket, og vektfordelingen og belastningen blir ujevn. Om det blir mildvær eller regn, kan snøen bli veldig tung. Da er skadepotensialet stort, forteller skadeforebyggeren.

Men hvordan vet man egentlig hvor snø taket tåler? Direktoratet for byggkvalitet har tidligere informert om at hvis man vet når huset sitt er bygget, kan man også finne ut når det er smart å måke vekk snøen for å unngå skader.

SNØMÅKING: Slik måker du best! Video: Berit B. Njarga. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

- Byggeåret gjør det mulig å anslå hvor mye snø taket tåler. Bygninger som er oppført etter 1980 tåler vesentlig mer snø enn eldre bygninger. Dette kan du se i beregningsgrunnlaget fra da huset ble oppført. Sjekk eventuelt med kommunen din.

Direktoratet kom også med følgende eksempel: «Dersom taket skal tåle 250 kilo per kvadratmeter, betyr det at taket tåler 80 cm tørr, gammel snø eller 60 cm våt snø. En vekt på 350 kilo per kvadratmeter tilsvarer 120 cm tørr, gammel snø eller 90 cm våt snø.»

Mer om