Advarer: Kan føre til boligbrann

En knekt veke er alt som skal til for at lyskosen kan gå skikkelig ille.

BRUKKET VEKE: Bildet viser et kubbelys som var nær på å forårsake en stor husbrann. Veken har brukket etter at lyset har blitt tent, sklidd ut til siden hvor den løse veken har brent hull i lyset og brent seg helt ned til lysestaken hvor den har fortsatt å brenne. De som bodde i huset oppdaget hendelsen rett før lysestaken tok fyr. Nedre Romerike brann- og redningsvesen IKS advarer og oppfordrer til forsiktighet ved bruk av levende lys - og til å aldri gå fra brennende lys. Foto: Nedre Romerike brann- og redningsvesen IKS
BRUKKET VEKE: Bildet viser et kubbelys som var nær på å forårsake en stor husbrann. Veken har brukket etter at lyset har blitt tent, sklidd ut til siden hvor den løse veken har brent hull i lyset og brent seg helt ned til lysestaken hvor den har fortsatt å brenne. De som bodde i huset oppdaget hendelsen rett før lysestaken tok fyr. Nedre Romerike brann- og redningsvesen IKS advarer og oppfordrer til forsiktighet ved bruk av levende lys - og til å aldri gå fra brennende lys. Foto: Nedre Romerike brann- og redningsvesen IKS Vis mer
Publisert

Bildet ovenfor er lagt ut på Facebooksidene til Nedre Romerike brann- og redningsvesen IKS (NRBR). Der advarer de mot å gå fra levende lys som fortsatt brenner, dersom du forlater rommet.

Som du kan se av bildeteksten ovenfor, gikk det bra denne gang:

Veken har brukket etter at det har blitt tent, sklidd ut til siden hvor den løse veken har brent hull i lyset og brent seg helt ned til lysestaken hvor den har fortsatt å brenne. De som bodde i huset oppdaget hendelsen rett før lysestaken tok fyr.

Linda Stuvland, informasjonsrådgiver hos NRBR, forteller at de som opplevde dette var til stede i rommet og oppdaget hva som var i ferd med å skje, og tok tak i situasjonen før det utartet seg.

Nå oppfordrer brannvesenet om forsiktighet rundt bruken av levende lys.

For litt siden kunne du også lese og se bilder av hvilke enorme konsekvenser det kan få dersom du plasserer lys for nært hverandre.

- Det er koselig å tenne lysene i adventsstaken, men mange boligbranner i desember starter på grunn av uforsiktig omgang med levende lys, skriver NRBR på sine Facebooksider, og fortsetter:

«Så tenner vi to lys i kveld, to lys for håp og glede. De står og skinner for seg selv og oss som er til stede.»

- Legg merke til at det heter i verset at lyset står og skinner «for oss som er til stede»! Det betyr at du ALDRI må gå ifra levende lys.

Travel tid

Ifølge Norsk brannvernforening er desember en av de mest brannfarlige månedene i året. Tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) viser at det de to siste årene har vært flest boligbranner i desember.

- Det er på sin plass å minne om at desember fortsatt er en svært brannfarlig måned. Det er særlig uforsiktighet ved matlaging på komfyr og utstrakt bruk av levende lys som øker brannfaren i julemåneden, sier administrerende direktør Rolf Søtorp i Norsk brannvernforening i en pressemelding.

- Vi i brannvesenet vet at vi nå er midt i en travel tid. Det er mye som skjer og det er mye å rekke. Da er det lett å glemme både levende lys og mat som står på komfyren. Kanskje det også er alkohol involvert. Levende lys er en av de tingene vi ønsker at publikum er forsiktige med nå i advent og jul, sier Stuvland til Dinside.

- I tillegg er matlagning en versting når det kommer til brann og tilløp til brann. Det er viktig å være våken og til stede – både når man har tent levende lys og når man lager mat! oppfordrer hun videre.

Hun forteller at hun selv har opplevd to ganger at en telysholder sprakk, og lyset og stearin fløt utover bordet, men at de heldigvis var til stede og fikk avverget faren.

- Men det sier alt om hvor viktig det er å ikke gå ifra levende lys, avslutter hun.

Norsk brannvernforening minner om at lykter, glass og figurer som skal huse tente lys må ha god lufting. Og sier at led-lys kan være et godt alternativ til levende lys med tanke på brannsikkerhet.

Forebygg brann med levende lys

Her er rådene fra NRBR, om hvordan du lett kan forebygge brann med levende lys med noen enkle forholdsregler:

  • Forlat aldri levende lys
  • Unngå lysmansjetter og pynt av brennbart materiale
  • Plasser ikke levende lys i nærheten av brennbart materiale som gardiner, reoler og liknende
  • Sørg for at lysene står støtt
  • Bruk aldri lysestaker av brennbart materiale
  • Flytt aldri et brennende lys
  • Bruk ikke levende lys på juletreet

For øvrig bør du selvsagt passe på at du har det som er pålagt av røykvarslere, slokkeutstyr og at rømningsveier er fri. I tillegg til den påkrevde røykvarsleren i hver etasje, anbefaler brannvesenet i tillegg å ha røykvarslere inne på alle soverom.

Husk også at boligbranner som tar liv som regel skjer om natta. Røyken er giftig. Ta en titt på denne videoen som viser forskjellen på hva som kan skje dersom du sover med døra til soverommet lukket - og dersom du lar den stå åpen.

Vi lover at du vil bli sjokkert:

Se forskjellen på å sove med døra åpen og lukket dersom det brenner. #closebeforeyoudoze Vis mer

Husk også at du må være våken og til stede når du lager mat - og brannvesenet oppfordrer til å ikke lage varm mat hvis du er beruset.

De oppfordrer også til at du ikke bruker vaskemaskin, oppvaskmaskin eller tørketrommel når du sover eller ikke er til stede - og at du ikke lar elektriske adventsstaker, adventsstjerner og juletrebelysning stå på når du ikke er til stede og våken.

Dette gjør du hvis det brenner:

  • Redde: Hvis du er den som oppdager brann, sørg for å varsle de andre i boligen. Møt opp på et avtalt møtested slik at dere raskt for oversikt over at alle er ute.
  • Varsle brannvesenet på nødnummer 110.
  • Slokke: Dersom brannen ikke har blitt større enn at det er mulig å slokke den, forsøk å slokke med husbrannslange eller brannslokkingsapparat. Hvis brannen utvikler seg raskt, overlat jobben til brannvesenet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer