Giftinformasjonen

Advarer: - Kan føre til forgiftning

Giftinformasjonen advarer mot etseskader under vårrengjøringen.

PASS PÅ: Disse kan inneholde alkaliske stoffer og kationtensider som kan føre til alvorlige etseskader på hud, advarer Giftinformasjonen. Illustrasjonsfoto: Shutterstock
PASS PÅ: Disse kan inneholde alkaliske stoffer og kationtensider som kan føre til alvorlige etseskader på hud, advarer Giftinformasjonen. Illustrasjonsfoto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den siste tida har det nasjonale rådgivnings- og kompetanseorganet opplevd en kraftig økning i antall henvendelser om uhell med sterke vaskemidler.

- Typiske produkter til vårrengjøring er husvask, kraftvask, terrasserens og soppfjernere. Disse inneholder gjerne alkaliske stoffer og kationtensider som kan føre til alvorlige etseskader på hud og øyne dersom du får det på deg, sier Helga Ruus Lorentzen, seniorrådgiver i Giftinformasjonen, i en pressemelding.

Til DinSide forklarer Giftforeningen at kationtensider er en stor gruppe stoffer som varierer i bruksområder og giftighet. I vårrengjøringsproduktene har kationtensidene sopp og algedrepende effekt.

Pass på: - Kan føre til alvorlige situasjoner

Årlig får Giftinformasjonen rundt 700 henvendelser om sterke vaskemidler.

Nå ønsker Giftinformasjonen å gjøre alle potensielle vårrengjørere oppmerksom på farene, slik at folk kan unngå alvorlige skader og unødvendig belastning på helsetjenesten.

- Tidligere erfaring viser at cirka halvparten av henvendelsene kommer i månedene april til juli. Denne toppen skyldes typiske vårrengjøringsmidler. Hver dag i ukene framover kommer vi til å veilede mange som har hatt uhell med denne typen produkter. Det gjelder både råd ved søl på hud, i øyne og uhellsinntak, forteller Lorentzen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.