Rengjøring av peisvindu

Advarer: - Kan ripe opp glasset!

Vasker du peisvinduet med aske bør du være forsiktig!

ASKE: Om du pleier å bruke aske for å rengjøre peisvinduet bør du ta en liten titt her! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert

Å bruke aske for å rengjøre peisvinduet er et tips som vi har benyttet oss av mange ganger. Det er enkelt, går kjapt og får jobben gjort.

I forbindelse med en sak hvor vi tipser om hvordan du får vinduet speilblankt fikk vi derimot en kommentar om at man bør unngå å bruke aske på peisvinduet. Det måtte vi selvfølgelig finne ut av!

FARLIG FYRING: Brenner du avfall som plastikk og papir, aviser og impregnert treverk i vedovn, avgis en suppe av komponenter og kjemikalier til røykgassene. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer

Dette gjør skade

- Aske fungerer nok fint på eldre ildsteder med datidens kvalitet på glasset, forteller Carl Berthelsen, gassekspert hos Varmefag.

Han forklarer videre at mange av de nyere ildstedene har et IR-belegg på innsida av glasset som sørger for høyere temperaturer i brennkammer og mindre strålevarme fra glasset når du fyrer.

- Faren ved å bruke aske for å rengjøre peisvinduet, er at det ligger fremmedlegemer i asken som riper opp glasset, forteller Berthelsen og fortsetter:

- Coatingen vil du kunne skade ved bruk av aske hvor det kan være litt kullrester og annet av hard konsistens, påpeker Berthelsen.

Pål-Erik Lund, fagansvarlig i Nordpeis AS, mener det ikke er noe i veien for å bruke litt fuktig papir med fin aske på for å rengjøre glassene på ildstedet, så lenge man ikke bruker kullbiter.

- Vi anbefaler enten å bruke litt fuktig papir som man dypper i aske, eller så kan man også spraye en glassrens som er ment for ildsteder på et tørkepapir og rengjøre med dette, sier Lund

Unngå tabben

Berthelsen tipser videre om at man bør være forsiktig med ulike rengjøringsmidler da de er såpass kraftige at de vil kunne ødelegge lakk og pakninger på innsats.

- Det er viktig at man begrenser mengden rengjøringsmiddel som sprayes på glasset slik at dette ikke renner ned på pakningen mellom glass og dør. Pakningen vil da blir hard over tid og tetningen den skal sørge for, blir da vesentlig redusert, forklarer han.

Om hvilke tabber man bør unngå svarer Lund at vaskemidler man har i huset bør man tenke seg om to ganger før man bruker.

- Mange av disse kan selvfølgelig gå greit, men det kan fort hende man får en grå eller hvit hinne på glasset om såpa er for sterk eller liknende. Produkter som skurekrem bør man helt klart unngå da de kan inneholde slipemidler som matter ned glasset, påpeker Lund.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer