Brannsikkerhet

Advarer: - Kan ta fyr!

Tegn på feil fyring i vedovn.

SOT: Det kan være flere grunner til at det oppstår sot på peisvinduet. Her får du råd til hvordan du kan unngå det. Video: Embla Hjort-Larsen / Maja Walberg Klev. Vis mer
Publisert

Du har sikkert opplevd at peisvinduet plutselig blir svart som natta på grunn av sot som legger seg på glasset. Dette kan faktisk være en god indikator på at du bør sjekke ildstedet for avvik.

Det kan nemlig være flere grunner til at det oppstår sot - og ikke alle er like positive.

Vær obs på dette

En av grunnene til at glassene soter igjen er at man har for lav temperatur i brennkammeret når man fyrer, ifølge Pål-Erik Lund, Fagansvarlig i Nordpeis.

- For lav temperatur pleier som oftest å bunne ut i at man bruker for lite ved, har for dårlig trekk i pipa, eller at man struper trekken på ildstedet såpass mye at bålet ikke får nok oksygen, sier Lund før han fortsetter:

- Om glassene og brennplater er rene, er det en god indikasjon på at man fyrer riktig.

Men om man bruker for lite ved, altfor stor ved, eller at vedkubbene inneholder for mye fuktighet kan det også være en årsak til at det oppstår sot.

Og enda verre:

Legger det seg et blankt skinnende belegg i ildstedet eller pipa kan det ta fyr, ifølge Vestfold Interkommunale Brannvesen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.