Brannskadet kjæledyr behandling

Advarer kjæledyr-eiere

Får meldinger om brannskader hvert år: - Skyldes ofte uvitenhet.

PASS PÅ KJÆLEDYRET: Hvert år mottar forsikringsselskapet meldinger om brannskadde kjæledyr som følge av vedfyring hjemme. Disse forholdsreglene bør du følge. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Katter og hunder er ofte like glade i å kose seg foran peisen som vi mennesker er.

Dette er stort sett trygt, men kan også ende i store smerter for kjæledyret dersom matmor og matfar ikke er obs.

Her får du sikkerhetstipsene som alle kjæledyr-eiere bør følge.

- Hopper på vedovnen

Mange kjæledyr, særlig katter, kan være veldig nysgjerrige på hva som foregår i peisen når flammene danser innenfor det varme vinduet.

Det er da det kan gå riktig galt.

En hale eller nysgjerrig snute kan resultere i svidde værhår og brannskader på hund og katt hvis de kommer for nær åpne flammer.

- Dette gjelder spesielt hvis du har et åpent ildsted. Der noen dyr instinktivt merker at de skal holde seg unna åpne flammer, er det ikke alle firbeinte som er like forsiktige, opplyser Madeleine Nordengen ved Norsk Varme.

- Hver vinter får vi inn skademeldinger om katter som har fått brannskader på potene sine etter at de har hoppet opp på en varm vedovn, sier Camilla Stenseng, administrerende direktør i Agria Dyreforsikring.

- Ikke klar over risikoen

Ofte skyldes det uvitenhet hos eieren, advarer hun.

Det er viktig å presisere at mange kan gjøre alt rett i forbindelse med vedfyring, både før, under og etterpå, presiserer Nordengen:

- Men så er det også flere eiere som ikke er klare over at det kan være farlig for kjæledyret når det nærmer seg den varme ovnen, sier Nordengen.

Derfor er det viktig å ta forholdsregler, råder de to ekspertene.

- Det kan for eksempel hjelpe å sette en ildfast gryte oppå ovnen, slik at dyret ikke kommer til. Noen ovner har også topp, deksel eller beskyttelsesdeler som du kan få installert, sier Stenseng.

Åpne flammer og gnister

- Bruk gnistfanger dersom du har åpen peis, så ikke hunden eller katten får gnister og glør i pelsen sin. Dette kan i verste fall føre til brannskader for dyret, sier Stenseng.

Og husk:

Har du et åpent ildsted vil også typen ved du bruker være viktig for å unngå at det spruter gnister og glør ut av ildstedet, noe Simen Gjølsjø, seniorrådgiver ved Norsk institut t for bioøkonomi (NIBIO), forteller mer om i denne saken.

- Unngå å bruke tresorter som inneholder mye kvae – slik som bartrær gjør, og vær forsiktig når du putter inn en ny vedkubbe, understreker Agria-direktøren.

Kosekrok på trygg avstand

Det er naturlig for hunder og katter å ønske å være nær en varmekilde på kaldere dager, opplyser Stenseng.

– Legg et teppe i trygg avstand fra ildstedet, siden mange hunder og katter da vil velge å legge seg på det og samtidig føle varmen mens de slapper av, sier Stenseng.

Hvis du opplever at de ikke selv klarer å passe på avstanden eller temperaturen, bør du hjelpe dyret med å legge seg et annet sted eller sette opp en peisgrind, tipser hun videre.

Andre faresoner

Også Tryg opplever å få meldinger om brannskadde hunder og katter hver jul. Forsikringsselskapet presiserer at det ikke bare er vedovnen kjæledyret kan brenne seg på.

- Vær forsiktig med levende lys og varme gryter. Tynne ledninger med julelys kan også være fristende å tygge på for katter og valper, opplyser Tryg.