Advarer mot billig verktøy

Tømrer mener Clas Ohlson- og Biltema-verktøy er dårlige.

Gammel drill som ikke virker? Den kan gi deg rabatt på ny. Foto: iStockphoto.com
Gammel drill som ikke virker? Den kan gi deg rabatt på ny. Foto: iStockphoto.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De store verktøy- og hobbykjedene Biltema og Clas Ohlson er populære. Og vekker engasjement blant leserne. Da DinSide sjekket prisene på et utvalg produkter fra de to kjedene kom det mange innlegg.

- Mye av varene Clas selger som sine egne merker lages på samme fabrikk som kjente merkevarer. Se for eksempel på batteriene (COTECH) - der står det: Produced by VARTA. De stopper faktisk sin egen produksjon for å lage disse batteriene! Likevel er det billig, skriver Atle Haaland i DinSides debattkanal.

Du kan delta i denne debatten her.

I vår prisundersøkelse var Biltema rimeligst. Hos Biltema kostet vår handlekurv med tolv produkter 6.519 kroner. Det var hele 1.823 kroner billigere enn hos konkurrenten Clas Ohlson, der tilsvarende tolv produkter kostet 8.342 kroner.

LES OGSÅ: Rørleggere boikotter Ikea

Proffen mener: dårlig kvalitet

Advarer mot billig verktøy
Snekkeren mener at disse produktene produktet ikke holder mål til annet bruk enn å henge opp et bilde. Men det er verken Biltema eller Clas Ohlson enige i. Og høye omsetningstall viser at det er dette hobbysnekkerne vil ha. Produktene er fra Biltema og Clas Ohlson.
Snekkeren mener at disse produktene produktet ikke holder mål til annet bruk enn å henge opp et bilde. Men det er verken Biltema eller Clas Ohlson enige i. Og høye omsetningstall viser at det er dette hobbysnekkerne vil ha. Produktene er fra Biltema og Clas Ohlson. Vis mer


- Verktøyet fra disse kjedene er greie hvis du skal henge opp ett bilde per år, sier tømrer Roar Gustavsen til DinSide. - Er du en person som liker å skru og fikse ting i garasjen, så bør en kjøpe ordentlig verktøy. Man merker forskjellen.

Gustavsen mener at verktøyet som Clas Ohlson og Biltema ikke holder mål til profesjonelt bruk.

- For eksempel er stålet i bitsene for dårlig og gjør at de fort blir runde og ubrukelige, for eksempel. En person som bare skal henge opp et bilde kan like gjerne klare seg med en skrutrekker, sier Gustavsen.

Flere av DinSides lesere mente at det lavere kvalitet hos Biltema:

- Biltema har nesten utelukkende egne merker av absolutt simpleste kvalitet, mens Clas Ohlson har både et eget billigmerke og merkevarer med høyere kvalitet, skriver DinSide-leseren Jan i et debattinnlegg på DinSide.

Nordmenn leker elektrikere

Forskjell?

Tømrer Gustavsen mener det ikke er kvalitetsforskjeller mellom de to kjedene. Men det er ikke de to kjedene enige i.

- Når det gjelder verktøyet vi forhandler og kvalitet, så selger vi verktøy som har rett kvalitet etter behov. Er det en liten jobb som skal gjøres så selger vi verktøy som har en fornuftig pris og en fornuftig kvalitet, sier markedsassistent i Clas Ohlson, Alf Jondahl til DinSide. - Er det en stor jobb som skal gjøres, selger vi også proffverktøy som da er relativt kostbart. Av proffverktøy selger vi for eksempel blå Bosch, AEG og Ryobi batteriverktøy og annet elektrisk håndverktøy. Av vanlig håndverktøy med proffkvalitet selger vi Hultafors, Stanley, Bahco, Knipex, Wera, Wolfcraft og flere andre, som alle burde være velkjente merker for enhver håndverker.

Jondahl sier at Clas Ohlsons målgruppe ikke er den profesjonelle håndverker, men den vanlige mann og kvinne.

- Disse er langt fra villig til å betale 2.000 kroner for en batteridrill da det eneste de skal gjøre er for eksempel å henge opp noen bilder. Vi har god erfaring med vårt rimeligere verktøy, og har all grunn til å tro at det holder den kvaliteten kundene forventer.

Biltema er også uenig i tømrerens påstand om at kjedene leverer lav kvalitet:

- Mange tror at kvalitet og pris henger sammen. Det er ikke riktig at høy kvalitet må koste to ganger så mye som hos oss, sier Magnar Teigland, styreleder hos Biltema til DinSide. - Vi har en dekningsmargin på 15 prosent. Vi lever etter prinsippet som gründer Sten Åke Lindholm satte. Hvis man må ha så store marginer så er man ikke flink nok. Vi har mange tiltak som gjør at vi kan redusere prisen: vi produserer i store volum, transporterer stort i stedet for å sende mange små lastebiler - noe som også er mer miljøvennlig og våre franchisetakere driver effektivt.

Teigland mener også at Biltemas varer er like gode som merkevarene.

- Vi gjør det samme som dem. Vi får varene våre produsert på fabrikker verden over. De får sine navn stemplet på produktene og vi vårt. Vi har hobbyverktøy, men det er ikke forskjell på varer som vi har gitt 10 års garanti og på de varene som merkevareprodusentene har gitt livsvarig garanti på.

Forskjellen på Biltema og Clas Ohlson er ifølge Teigland at Biltema utelukkende selger egne varer, mens Clas Ohlson også selger andres varer.

Glade hobbysnekkere

Tips:

Invester gjerne i gode utskiftbare deler. For eksempel: Kjøp en billig drill, bruk penger på bor og bits. Kjøp en billig stikksag, men kjøp dyrere blad når du skal bytte ut. Det er derfor viktig å sjekke om billigverktøyet ditt er kompatibelt med standarddeler fra merkevareprodusentene


Men hobbysnekkerne er derimot glade for å få kjøpt billig verktøy. Einar Ryvarden liker å reparere og lage ting selv både inne i og utenfor huset.

- Det er utrolig mye å spare på å kjøpe billige verktøy. Eksempel: Skal du ha en drill kan du betale alt må du betale opp til 3.000 kroner hos en merkevareprodusent, mens du får en drill til 350 kroner på Biltema, sier Einar Ryvarden til DinSide.

- Billige verktøy er selvfølgelig stort mindre slitesterke, men de holder i massevis til weekend-oppussere selv om de ikke er egnet for håndverker som skal bruke dem åtte timer hver dag. Men her er de andre mindre kjente handikapene - som det er godt mulig du kan leve med, men vær klar over dem, sier han.

- Billig verktøy har ofte en ledning som ikke beholder fleksibiliteten når det blir kaldt. De kan bråke og vibrere mer. De kan veie mer og hvis de er batteridrevet, varer batteriene kortere.

I tillegg kan utstyret ha mangler som gjør at resulutatet blir upresist:

- Jeg har en fallsag der null grader altså skal gi et helt 90-graders kutt, men skalaen er forskjøvet litt. Litt irriterende, men lett å stille inn slik at det blir riktig, sier Ryvarden.

Han slutter seg til profftømrerens utsagn om kvalitet:

- Verktøyet kan ha dårlig blad, kniv eller drillbit. Jeg kjøpte en kappsag for ved med et stort 40 centimeters roterende blad som fort ble slitt. Nytt kvalitetsblad kostet 700 kroner mens sagen bare kostet 1500.

- De kan bruke mer strøm enn oppgitt i oppstartssekundet og ta sikringer. Jeg har et sveiseappartat som ofte tar sikringen ved oppstart.

Men til tross for at hobbysnekkeren er klar over åpenbare mangler, er han likevel fornøyd.

- Jeg har kjøpt masse glimrende verktøy som fungerer perfekt til mitt bruk, for eksempel murdrill, drill, el-høvel, eksentersliper, båndsliper og fallsag.

Dette bør du overlate til fagfolk

Returordning

Billig verktøy

Handler du på Biltema og Clas Ohlson? (Avsluttet)
Ja, jeg handler hos begge og er godt fornøyd.(76%) 2872
Jeg handler bare hos Clas Ohlson(13%) 489
Jeg handler bare hos Biltema(11%) 418
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Tømrer Gustavsen mener at det er nettopp denne typen forbruker Biltema og Clas Ohlson skor seg på:

- De lever av folk som skal ha skrudd opp et bilde.

Både Biltema og Clas Ohlson på sin side mener de selger verktøy som også holder mål for proffene:

Clas Ohlson tilbyr produkter både for proffene og hobbysnekkerne. Biltema har som mål at reklamasjonsprosenten skal være lavere enn 0,5, men at dagens reelle reklamasjonsprosent er på 0,60 prosent.

Hobbysnekker Ryvarden har gode erfaringer med å få returnert varer han ikke er fornøyd med.

- Mitt råd er: Du får ikke prøve verktøy i butikken, så forhør deg om rettur-policy. Kjøp, ta vare på kvittering og test når du kommer hjem. Kjøp på Biltema eller Clas Ohlson og du kan komme tilbake med det meste selv om det er klart brukt. Jeg kjøpte en båndsag som der bladet av uforklarlige grunner skar til høyre - returnert den - fikk tilbake penger uten spørsmål.

KJØPSLOVEN

Forbrukerkjøpsloven av 2002 regulerer dine rettigheter som kjøper når en vare er mangelfull. Forbrukerkjøpsloven regulerer kjøp som gjøres etter 1 juli 2002, mens kjøp inngått før denne dato følger reglene i kjøpsloven av 1988. Reklamasjonsretten etter disse lovene er en rett til å klage på mangler ved en vare innen en bestemt tidsfrist - normalt innen to år. For ting som er ment å vare vesentlig lenger, for eksempel radio- og tv-apparat og komfyrer, er fristen fem år i forbrukerkjøp.
Kilde: ForbrukerrådetVi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer