Advarer mot brannfelle:
- Sjekk det

Eksperten råder «alle» mot å gjøre feilen som mange gjør i hjemmet.

FEILEN: Hender det at du har ledninger i klem i hjemmet? Det kan få store konsekvenser. Foto: Sondre Andreas Wedøe Nodland / Dagbladet
FEILEN: Hender det at du har ledninger i klem i hjemmet? Det kan få store konsekvenser. Foto: Sondre Andreas Wedøe Nodland / Dagbladet Vis mer
Publisert

Mandag morgen slo det bokstavelig talt gnister rundt en av de ansatte i Dagbladet da en kjøleskapsledning kom i klem.

Klokka var så vidt passert åtte på morgenkvisten og det var tid for å hente pålegg til frokosten fra felleskjøleskapet.

Plutselig sa det pang, og det begynte å gnistre under beina på den ansatte. En av kollegene så det hele på nært hold og gispet høyt.

- Det eksploderte, ropte hun sjokkert - og litt overdrevent.

Kjøleskapet ble ødelagt, sikringen var røket, og vi snakket om at hendelsen fort kunne ført til brann. Er dette en tabbe mange gjør i hjemmet sitt, og er det farlig?

Tar fyr raskt

Vi ringte Norsk brannvernforening og fikk et tydelig svar. De advarer mot å legge ledninger i klem.

Dersom ledningen blir skadd kan hvitevaren bli ødelagt og sikringen ryke. Det kan også oppstå brann på sekunder dersom det er brannbart materiale i umiddelbar nærhet.

Rolf Søtorp, administrerende direktør for Brannvernforeningen, sier at de har opplevd flere branntilløp som følge av ledninger i klem, hovedsakelig i dører.

- Det er veldig viktig å passe på at ledninger ligger fritt og trygt. Får du en kortslutning og du er uheldig kan det oppstå full brann på kort tid, sier Søtorp til DinSide.

- Svekkes over tid

Om du har hatt en ledning i klem over lengre tid, og tror det er ufarlig fordi ingenting har skjedd, må du tro om igjen ifølge Søtorp.

- Spennet i kontaktpunktet svekkes over lang tid, og da øker automatisk brannfaren. Dette er viktig å sjekke, gjør Søtorp klart.

Om du vil sikre deg mot brannfarer rundt varer som kjøleskap og andre elektriske artikler med ledning inn mot veggen, anbefaler Søtorp å trekke ut varene fra veggen jevnlig for å kontrollere ledningene, og samtidig tørke støv.

- Ledningen kan ødelegges og støvet kan antenne. Støvet tar lett fyr hvis det kommer i kontakt med varme, sier Søtorp.

RENS DET: Dersom det er noen måneder siden sist du vasket sluket, kan det hende det ser slik ut nå. I videoen forteller vi deg hvordan du bør rense det og hvor ofte ! Video: Celina Stamper. Vis mer

- Ikke rakettforskning

Sigurd Folgerø Dalen, kommunikasjonssjef Oslo Brann og redningsetat, forteller DinSide at elektriske årsaker som ledninger i klem, fortsatt veier tungt i brannstatistikken.

- Man må bruke og forvalte produktet og ledninger som tilhører på en riktig og forsvarlig måte. Det er ikke rakettforskning akkurat.

Han poengterer at dette gjelder all elektronikk, og at det er viktig at ingen ikke tar lett på å lese informasjonen som følger med produkter man har i hus.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer