Advarer mot brannfelle

- Dropp dette, oppfordrer brannekspert.

TOK FYR: Slik ser smarttelefonen ut etter at den tok fyr under lading. Foto: Frende Forsikring
TOK FYR: Slik ser smarttelefonen ut etter at den tok fyr under lading. Foto: Frende Forsikring Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lader du mobilen på soverommet om natta?

Da er du langt ifra å være alene. Ifølge tall fra Frende-undersøkelsen, utført av Norstat på vegne av forsikringsselskapet Frende, har over halvparten av alle nordmenn mobilen til lading på soverommet om natta.

I aldersgruppa 18-29 år er tallene høyest: over 80 prosent sier de lader mobilen på soverommet mens de sover.

STRØMLØS: Dagbladet TV fulgte bilberger Marius Englund på jobb i morgentimene da årets første snø falt på Østlandet - og det var ikke bare biler som skled av veien som trengte hjelp. Reporter/foto: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

Mobilen eksploderte

Nå advarer Frende og viser til et tilfelle der en smarttelefon eksploderte under lading.

- Det er fristende å ha den der, men den stjeler tid og søvnkvalitet fra deg. Mobillyset gjør det vanskeligere å sovne og mange ligger og kverner på ting de ser eller leser rett før de skal sove. Når vi i tillegg ser at flere mobiler har tatt fyr, er det ikke mange grunner til å fortsette med dette, sier Øystein Øren i en pressemelding.

Han er produktsjef i Frende Forsikring.

I den aktuelle saken med mobilen som eksploderte, våknet heldigvis eieren av smellet og fikk kastet både mobil og sengetøy i vann.

- Men den svidde et dypt hull i madrassen. Det kunne gått helt galt om eieren ikke hadde våknet. Skadet seng og mobil dekkes på innboforsikringen, men det er ikke de materielle skadene som er viktige her, sier Øren.

- Unødig risiko

Han påpeker samtidig at det er ikke er bare flammene som er farlig - giftige gasser som siger ut av mobilen hvis den tar fyr, kan være vel så farlig.

- Hvis du i tillegg sover når dette skjer er det ikke sikkert at du våkner, forteller Øren.

Han anbefaler alle å følge med på om mobilen blir veldig varm under lading eller ser at baksiden buler.

- Da ville jeg fått den sjekket kjapt. Om bord på fly får du beskjed om å levere inn mobilen hvis den blir varm, sier branneksperten, som mener at du utsetter deg for unødig risiko ved å lade mobilen mens du sover.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer