Advarer mot dårlige LED-pærer

CE-merket er ikke alltid det det ser ut som.

Ser du hvilket av disse merkene som sier noe om produktet er godkjent for bruk i Europa? Foto: Panthermedia/DinSide
Ser du hvilket av disse merkene som sier noe om produktet er godkjent for bruk i Europa? Foto: Panthermedia/DinSide Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du ser kanskje forskjellen på logoene over, men vet du hva som skiller dem? Det til venstre er et kvalitetsstempel på produkter som tilfredsstiller spesifiserte bransjekrav (se faktaboks nederst i artikkelen), det andre står for China Export.

At noe er eksportert fra Kina, kan bety så mangt, men for belysningsbransjen har det ikke bare vært positivt. Mer enn 70 utilstrekkelige eller ulovlige LED-baserte produkter har blitt trukket fra markedet de siste fire årene, og mange er importvarer, ifølge belysningsprodusenten Osram.

– LED-belysningsprodukter har forvandlet belysningsindustrien. Ekte, høykvalitets LED-produkter er opptil 90 prosent mer energieffektive og gir lavere utgifter. Problemet er at det kan være vanskelig for kundene å vite om produktene de kjøper leverer det de lover, og Europakommisjonens liste over dårlige løsninger er bekymringsfull lesning, mener Arvid Furru, daglig leder i OSRAM Norge.

Erlend Lilleilen, fagsjef i Lyskultur har advart mot akkurat det samme; store kvalitetsforskjeller på LED-pærer. – Vi ser [markedet for LED-lyspærer] som et stort problem, særlig nå etterhvert som forbrukerne skal kjøpe erstatningsprodukter som er LED-baserte, for de har ikke forutsetning for å vurdere produktene. De måleuttrykkene som vi bruker i dag, for fargetemperatur og fargegjengivelse, de er ikke tilstrekkelige lenger, har Lillelien tidligere sagt til DinSide.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer