Dette må du ikke kaste i do

Advarer mot dette

Har du noen gang puttet hår i do? Da er du ikke alene. Men ifølge ekspertene bør du styre unna.

TETTE AVLØP: Kaster du hår, bomullspinner og våtservietter i toalettet? Det bør du styre unna! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert

De fleste kan kjenne igjen det å ha hår på hårbørsta eller på rista over sluket i dusjen. Det er ikke særlig delikat og man fjerner det som regel så fort man ser det. Men hvor kaster du det hen?

Det er nemlig mange som hiver hår og andre ting som bomullspinner, tamponger, våtservietter eller tørkepapir i do. Det bør du stoppe helt med!

71 prosent kaster hår i do

I en uformell undersøkelse på Instagram-stories gjort av @kildesorteringioslo svarte 71 prosent av respondentene at de kaster hår i do, mens 29 prosent svarte at de ikke gjør det.

Totalt var det 1525 personer som svarte på undersøkelsen.

I oppfølgingsspørsmålet der det ble spurt om man visste at håret ikke skulle i do svarte 68 prosent ja og 32 prosent nei.

Her var det 1651 personer som svarte.

– Hår har lang nedbrytningstid og er slitesterkt, og kan derfor skape trøbbel i sluk, rør og renseanlegg, forklarer Silje Slålien Thoen, rådgiver og innholdsprodusent hos Renovasjons- og gjenvinningsetaten i Oslo kommune.

KUN TRE TING: Det er kun tre ting som skal i do, og dopapir er én av dem. Foto: Jo Panuwat D / Shutterstock / NTB
KUN TRE TING: Det er kun tre ting som skal i do, og dopapir er én av dem. Foto: Jo Panuwat D / Shutterstock / NTB Vis mer

Svært medvirkende årsak til tette avløp

– Det er kanskje ikke akkurat hår som er det verste man kan kaste i toalettet da det i det systemet er litt større avløpsrør. Men hår i sluk og vasker er svært medvirkende årsak til at de avløpene tetter seg, forteller Arne Clausen, daglig leder i NRC Gravco AS som driver med blant annet graving, tømming, spyling og rørinspeksjon.

– Q-tips og tamponger er virkelig fy fy, men det er også tørkepapir da dette ikke løser seg opp i vann på samme effektive måte som toalettpapir gjør.

Anbefaler vedlikeholdsspyling

Clausen forklarer at eneste som skal i toalettet er så enkelt som tiss, bæsj og toalettpapir.

– Vi anbefaler vedlikeholdsspyling av alle avløpsrør i eneboliger, blokker osv for å fjerne avleiringer som danner seg over tid.

Han forteller at jobber der de bruker varmvann på rundt 80 grader over tid med høyt trykk gjør at avløpsrørene beholder sin opprinnelige kapasitet og medfører også lengre levetid på de.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer