Dette må du ikke kaste i do

Advarer mot dette

Har du noen gang puttet hår i do? Da er du ikke alene. Men ifølge ekspertene bør du styre unna.

TETTE AVLØP: Kaster du hår, bomullspinner og våtservietter i toalettet? Det bør du styre unna! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert

De fleste kan kjenne igjen det å ha hår på hårbørsta eller på rista over sluket i dusjen. Det er ikke særlig delikat og man fjerner det som regel så fort man ser det. Men hvor kaster du det hen?

Det er nemlig mange som hiver hår og andre ting som bomullspinner, tamponger, våtservietter eller tørkepapir i do. Det bør du stoppe helt med!

71 prosent kaster hår i do

I en uformell undersøkelse på Instagram-stories gjort av @kildesorteringioslo svarte 71 prosent av respondentene at de kaster hår i do, mens 29 prosent svarte at de ikke gjør det.

Totalt var det 1525 personer som svarte på undersøkelsen.

I oppfølgingsspørsmålet der det ble spurt om man visste at håret ikke skulle i do svarte 68 prosent ja og 32 prosent nei.

Her var det 1651 personer som svarte.

– Hår har lang nedbrytningstid og er slitesterkt, og kan derfor skape trøbbel i sluk, rør og renseanlegg, forklarer Silje Slålien Thoen, rådgiver og innholdsprodusent hos Renovasjons- og gjenvinningsetaten i Oslo kommune.

Svært medvirkende årsak til tette avløp

– Det er kanskje ikke akkurat hår som er det verste man kan kaste i toalettet da det i det systemet er litt større avløpsrør. Men hår i sluk og vasker er svært medvirkende årsak til at de avløpene tetter seg, forteller Arne Clausen, daglig leder i NRC Gravco AS som driver med blant annet graving, tømming, spyling og rørinspeksjon.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.