Asbest

Advarer mot dette

- Risikoen for å bli eksponert for det farlige og kreftframkallende materialet er størst når du pusser opp eldre bygg, skriver Huseiernes landsforbund.

PASS PÅ: Frie asbestfibrer ikke bør finnes innendørs. Bildet er ment som illustrasjon. Foto: Shutterstock
PASS PÅ: Frie asbestfibrer ikke bør finnes innendørs. Bildet er ment som illustrasjon. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 1985 kom totalforbudet av asbest, men ifølge Huseiernes landsforbund kan lagret asbestmateriale ha blitt brukt tross forbudet. Forbrukerorganisasjonen trekker fram at om du eier et bygg som ble oppført før 1985 og planlegger å pusse opp, bør du få kartlagt eventuell forekomst av asbest.

- Lungekreft som skyldes asbest er et stort problem i Europa. Det er særlig håndverkere som borer og sager i asbestholdige materialer uten å vite det, som er utsatt, forteller byggteknisk rådgiver i Huseierne, Ingeborg Bjorvand Engh.

Huseierne legger til at hvis man leier inn noen for å pusse opp boligen sin, vil man ha et overordnet ansvar for at hensynet til sikkerhet, helse og arbeidsmiljø under byggeperioden blir ivaretatt.

Bruk beskyttelse

I Norge oppdages det årlig cirka 70 tilfeller av lungehinnekreft. Så hvis du planlegger å fjerne et gammelt linoleumsgulv eller vinylgulv, bør du undersøke om det kan være asbest der.

- Noe av det farligste du kan gjøre når du pusser opp et gammelt hus, er å dra av gulvbelegget og slipe for å få det rett. Da virvles det opp masse finkornet støv som det er vanskelig å unngå å puste inn. Den som gjør arbeidet, vil støve helt ned – du vet jo hvordan det er når du pusser noe! Og selv om du lukker døra, vil støv lett spre seg til andre rom, advarer Engh.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer