Asbest

Advarer mot dette

- Risikoen for å bli eksponert for det farlige og kreftframkallende materialet er størst når du pusser opp eldre bygg, skriver Huseiernes landsforbund.

PASS PÅ: Frie asbestfibrer ikke bør finnes innendørs. Bildet er ment som illustrasjon. Foto: Shutterstock
PASS PÅ: Frie asbestfibrer ikke bør finnes innendørs. Bildet er ment som illustrasjon. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 1985 kom totalforbudet av asbest, men ifølge Huseiernes landsforbund kan lagret asbestmateriale ha blitt brukt tross forbudet. Forbrukerorganisasjonen trekker fram at om du eier et bygg som ble oppført før 1985 og planlegger å pusse opp, bør du få kartlagt eventuell forekomst av asbest.

- Lungekreft som skyldes asbest er et stort problem i Europa. Det er særlig håndverkere som borer og sager i asbestholdige materialer uten å vite det, som er utsatt, forteller byggteknisk rådgiver i Huseierne, Ingeborg Bjorvand Engh.

Huseierne legger til at hvis man leier inn noen for å pusse opp boligen sin, vil man ha et overordnet ansvar for at hensynet til sikkerhet, helse og arbeidsmiljø under byggeperioden blir ivaretatt.

Bruk beskyttelse

I Norge oppdages det årlig cirka 70 tilfeller av lungehinnekreft. Så hvis du planlegger å fjerne et gammelt linoleumsgulv eller vinylgulv, bør du undersøke om det kan være asbest der.

- Noe av det farligste du kan gjøre når du pusser opp et gammelt hus, er å dra av gulvbelegget og slipe for å få det rett. Da virvles det opp masse finkornet støv som det er vanskelig å unngå å puste inn. Den som gjør arbeidet, vil støve helt ned – du vet jo hvordan det er når du pusser noe! Og selv om du lukker døra, vil støv lett spre seg til andre rom, advarer Engh.

Huseierne kommer med følgende tips om du skal fjerne asbest selv:

  • Bruk åndedrettsvern. En vanlig støvmaske fra byggevarebutikken beskytter deg mot å puste inn finstøv. Filtre merket FFP3 eller P3 filtrerer også bort asbest. Pass på at masken sitter tett mot ansiktet ditt, fjern eventuelt skjegg for å få det helt tett.
  • En maske til flere gangers bruk passer bedre rundt ansiktet og hindrer derfor mer effektivt at du puster inn støv. En slik maske har utskiftbare filtre, og du kan velge filter som filtrerer bort opptil 99,95 % av alle partikler dersom du bruker filter merket P3.

Bør ikke finnes innendørs

Ifølge Folkehelseinstituttet er helseeffektene av asbesteksponering først og fremst dokumentert i samband med langtids yrkeseksponering.

- En del uttrykker bekymring for at de kan ha vært eksponert for asbest, gjerne i sammenheng med renoverings- eller rivingsarbeid på egen eller nærliggende eiendom. Ved eksponering for lave nivå av asbest over kort tid, er den sannsynlige kreftrisikoen svært liten. Generell forsiktighet tilsier imidlertid at frie asbestfibrer ikke bør finnes innendørs, skriver FHI på sine nettsider.

Arbeidstilsynets nettsider står det at asbest kan forårsake lungekreft, kreft i lungehinnen og tykktarmskreft.

- Hvor ofte og hvor lenge noen er eksponert for asbest sier noe om risikoen for å utvikle asbestrelatert sykdom. Personer som også røyker, har betydelig større risiko for å få asbestrelatert lungekreft. Hvis asbesteksponeringen er lavgradig og sporadisk, er det ikke sikkert at det gir en selvstendig tilleggsrisiko for sykdom. Det er kompetent lege, ofte tilknyttet bedriftshelsetjenesten, som vurderer omfanget av asbesteksponeringen og behov for helseoppfølging.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer