Advarer mot dette

- Slike skader går ikke tilbake av seg selv når luftfuktigheten stiger.

KNIRK: Dette kan være årsaken til at gulvet ditt hjemme har begynt å knirke. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du noen gang opplevd at parkettgulvet ditt har fått sprekker og begynt å knirke? Da kan årsaken være luftfuktigheten hjemme hos deg har blitt redusert på vinteren, skriver Informasjonskontoret for farge og interiør i en pressemelding.

Chera Westman, teknisk rådgiver hos Informasjonskontoret for farge og interiør, forklarer at når det er som tørrest i luften kan parkettgulvet i korte perioder få små sprekker.

- Dette er en helt naturlig konsekvens av lav luftfuktighet, og sprekkene blir stort sett borte når fukten øker igjen. Likevel er det mulig å forebygge at sprekkene i det hele tatt oppstår.

Pass på dette

Westman informerer om at gulvet trekker til seg fuktighet fra omgivelsene, og derfor er moderne gulv laget for å tåle varierende luftfuktighet.

Likevel kan man få langvarige skader på tregulv om luftfuktigheten er under 20 prosent over tid.

- Et eksempel på slike skader er knirk i gulvet som ikke gir seg, sprekker mellom stavene i ett og samme parkettbord og mellom parkettbordene, og i verste fall at toppsjiktet løsner fra mellomsjiktet i konstruksjonen. Slike skader går ikke tilbake av seg selv når luftfuktigheten stiger, forteller Westman.

Informasjonskontoret for farge og interiør kommer også med følgende tips:

  • Tilfør fuktighet om nødvendig, ved å tørke klær på tørkestativ i det aktuelle rommet, dusje med badedøra åpen, koke poteter i kjele uten lokk, og vann potteplanter.
  • Senk temperaturen om du kan, og pass på at temperaturen i gulv med varmekabler ikke overstiger 27 grader.

- Kan utgjøre en større belastning

DinSide har tidligere vært i kontakt med John Lundesgaard, seniorrådgiver i SINTEF Byggforsk, som forklarte at gulvvarmeanlegg kan øke risikoen for uttørking.

- Gulvvarme kan utgjøre en større belastning for parketten enn for eksempel oppvarming gjennom panelovner, fordi overflatetemperaturen i parketten kan komme opp i 26-27 grader. Legger du et teppe over et oppvarmet gulv øker dette overflatetemperaturen ytterligere, fortalte han.