Problemer med frosne rør

Advarer mot dyre rørskader

Selv om strømmen har vært dyrt i det siste, vil prisen ved å ha fått frosne og ødelagte rør bli mye høyere.

FINN DENNE: Skrur du til hovedstoppekrana i tide kan du kanskje forhindre ei veldig dyr regning. Foto: Berit B. Njarga.
FINN DENNE: Skrur du til hovedstoppekrana i tide kan du kanskje forhindre ei veldig dyr regning. Foto: Berit B. Njarga. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Jeg håper ikke folk har spart på strømmen de siste ukene. Strømmen er dyr nå, men frostskader er mye, mye dyrere.

Det sier kommunikasjonssjef Heidi Tofterå Slettemoen i Frende. En typisk skade hos forsikringsselskapet er vann som strømmer inn i hus og hytter, når mildværet smelter isen.

– Jeg kan garantere at vi kommer til å få inn mange skader de kommende ukene. Det er ikke så lett å oppdage rørskadene, før isen smelter igjen. De oppstår nemlig når været skifter. Nå gjelder det å følge med for å unngå unødig store følgeskader, forklarer Slettemoen.

Denne uka vil mange nordmenn oppdage vannskader når frosne vannrør møter mildere vær. Foto: Frende
Denne uka vil mange nordmenn oppdage vannskader når frosne vannrør møter mildere vær. Foto: Frende Vis mer

Flere vannlekkasjer på Vestlandet

Og hun har et poeng. Mandag morgen var det flere vannlekkasjer på Vestlandet. Blant dem var en større lekkasje på et kjøpesenter i Askøy utenfor Bergen.

– På Askøy renner det vann gjennom tre etasjer, det er det vi vet foreløpig. Det er snakk om et kjøpesenter, sa vaktkommandør Helge Lund ved 110 Vest til Bergens Tidende mandag morgen.

Der har brannvesenet vært mye ute, natt til mandag, i forbindelse med sprinkleranlegg som har gått lekk.

– Det er den beryktede «fra minus til pluss». Vann har frosset i kuldeperioden og sprengt rør. Så tiner det frosne til vann igjen, og da går vannet ut der det er sprukket, sier Lund til avisa.

Lekkasjen på kjøpesenteret i Askøy er stoppet. Brannvesenet og andre holder på med restverdiredning.

I Stavanger har det også vært flere vannlekkasjer. 110 Sørvest meldte på Twitter klokka 9.33 om en vannlekkasje på Torget i Stavanger. Stavanger Aftenblad meldte at det var snakk om en større innvendig lekkasje hos en Burger King-restaurant.

Brannvesenet måtte også reise til et bedriftsbygg utenfor sentrum av byen. På Twitter skrev de at det står rundt en halv meter vann i kjelleren på bygget.

– Kaldere enn på flere tiår

Skadesaneringsselskapet Recover deler forsikringsselskapet Frendes bekymring.

– Vi tror det vil bli en økning i antallet skader nå. Mange områder har hatt en tøffere og lengre kuldeperiode enn på flere tiår. Mange av disse er ikke vant med å ha rutiner for frostsikring, sier salgs- og markedsdirektør Espen Karsrud hos Recover.

Vannskadene gikk ned da corona kom opp

Totale skadetall fra 2020 er ennå ikke klare, men i løpet av fjorårets tre første kvartaler gikk antallet vannskader på norske hus og hytter ned fra året før. Totalt hadde vannskader kostet drøyt nesten 1,9 milliarder kroner i fjorårets første tre kvartaler, mot nesten 2,1 milliarder i 2019. Det viser tall fra Finans Norge.

Også antallet vannskader var gått ned, faktisk med hele 18 prosent.

– Her har korona og hjemmekontor hjulpet på. At vi fortsatt holder oss mye hjemme gjør at skadene som kommer nå forhåpentlig oppdages fort, i hvert fall i boliger, sier Heidi Tofterå Slettemoen.

STOPPEKRANA: - Dette er din viktigste venn akkurat i disse dager. Hovedstoppekran! Enten vannet fryser, du skal være borte en stund, eller vannet strømmer inn. Du må vite hvor den er, og bruke den, sier Heidi Tofterå Slettemoen.
STOPPEKRANA: - Dette er din viktigste venn akkurat i disse dager. Hovedstoppekran! Enten vannet fryser, du skal være borte en stund, eller vannet strømmer inn. Du må vite hvor den er, og bruke den, sier Heidi Tofterå Slettemoen. Vis mer

Her blir det mange skader

Kommunikasjonssjefen forventer skader fra store deler av landet.

– Spesielt vil vi holde et øye sør for Helgeland. Jeg forventer også flest skader fra Vest- og Sørlandet nå. Hus på Østlandet er gjerne bedre rustet mot frost, mens i Vest er vi bedre forberedt på regnvær, forklarer hun.

– Det er områder i Sør-Norge som ikke er vant med slike kuldeperioder. Disse er ekstra utsatt. Jeg tror at vi vil se økt aktivitet til forsikringsselskapene allerede denne uken, både fra store byer og mindre bebodde hytteområder, sier Espen Karsrud i Recover.

Derfor blir det skader

Slettemoen forklarer hva som skjer når de dyre vannskadene oppstår.

– Vann som fryser til is utvider seg, og da blir rørene skadet. Rørene sprekker rett og slett, sier hun.

Når isen til slutt smelter har det fri vei ut fra sprukne rør.

– Det fører igjen til at det blir vannskader i vegger, tak og gulv. Følgeskadene er store og kan bli svært dyre, sier kommunikasjonssjefen.

Derfor oppfordrer hun spesielt hytteeiere til å følge med når været blir varmere.

– Ta heller en ekstra tur innom hytta når det blir varmere. Da kan du oppdage skaden før den blir altfor dyr, og sove godt om natta.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer