Advarer mot gamle varmtvannsberedere

Gamle beredere lagde vannskader for 96 millioner kroner, ifølge forsikringsselskap.

GAMMEL VARMTVANNSBEREDER? Varmtvannsberedere varer ikke evig. Ifølge forsikringsselskap, lagde gamle beredere vannskader for 96 millioner kroner i fjor. Skriver du årstallet på berederen, er det lettere å se når du kan forvente at den må byttes. Anbefalt brukstid er mellom 10 og 20 år, avhengig av hvilken bereder du har. Foto: Kristin Sørdal
GAMMEL VARMTVANNSBEREDER? Varmtvannsberedere varer ikke evig. Ifølge forsikringsselskap, lagde gamle beredere vannskader for 96 millioner kroner i fjor. Skriver du årstallet på berederen, er det lettere å se når du kan forvente at den må byttes. Anbefalt brukstid er mellom 10 og 20 år, avhengig av hvilken bereder du har. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Gamle beredere lagde vannskader for 96 millioner kroner, ifølge forsikringsselskapet If.

De viser til fjorårets skadestatistikk som avslørte at forsikringsbransjen håndterte 1871 vannskader hvor årsaken var slitasje og elde eller lokal korrosjon på varmtvannsberederen.

Disse vannlekkasjene alene gjorde skader for 96 millioner kroner i privathjem og bedrifter, ifølge tall fra Finans Norge.

Fra tidligere vet vi at antallet innmeldte vannskader til forsikringsselskapene økte med med ti prosent fra 2018 til 2019. Sintef Community tror slurv og dårlig kompetanse har en del av skylda.

Av de totalt 20.000 vannskadene fra innvendige vannrør, viser statistikken at hele 45 prosent skyldtes slitasje og elde.

Kjøkkenproblem

Ifølge If, skjer veldig mange av de omfattende vannskadene i borettslag og sameier der varmtvannstankene står i skap uten sluk på kjøkkenet. Da kan det gjerne være skader i flere leiligheter, hvor vann renner gjennom etasjene.

Tidligere var det mulig å installere beredere i alle rom uten å ha sluk eller lekkasjesikring, men dette er nå endret slik at det i alle nye boliger hvor det skal installeres ny bereder på for eksempel kjøkkenet, må den sikres mot lekkasje.

- Skal du bytte ut den gamle berederen din, og den står i et kjøkkenskap uten sluk, bør du få montert vannsensorer og vannstoppeventil. Det er også mulig å installere en slik ventil på berederen du har i dag, for sikkerhets skyld, sier Sigmund Clementz i If.

Uker med tørking

- Selv om vannskader fra gamle beredere er dekket på forsikringen, har jeg til gode å snakke med noen som synes det er moro å ha vann i veggen gjennom tre etasjer, lekkasje inn til naboen i oppgangen eller kjellerstua full av vann, sier informasjonssjef i If, Sigmund Clementz.

I tillegg til at interiør og eiendeler blir ødelagt, må du også forberede deg på uker med tørkevifter som står og durer.

Forsikringsselskapet anbefaler å sjekke tanken årlig for å oppdage tilløp til lekkasje tidlig.

Går ut på dato

- Å skifte ut berederen sin står nok ikke øverst på «må gjøre»-listen til mange, selv om de ikke varer evig. Varmtvannsberedere i rustfritt stål har gjerne en forventet levetid på 15-20 år, sier informasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.

Det er nemlig ikke slik at varmtvannsberederen varer evig, i likhet med alle andre brune- og hvitevarer du har i huset ditt.

Vi kan skille mellom teknisk levetid og anbefalt brukstid.

Teknisk levetid er tiden det tar før utstyret ikke lenger oppfyller sin tiltenkte funksjon.

Anbefalt brukstid er den tiden man anslår at utstyr, som brukes riktig, vil fungere uten funksjonssvikt.

Vi har tidligere skrevet hva Sintef Byggforsk angir som leve- og brukstid på en del utstyr i huset, for eksempel varmtvannsberedere, oppvaskmaskin, kjøleskap osv. Du kan se oversikten over dette her.

En varmtvannsbereder i kobber/stål har for eksempel en teknisk levetid på 10-20 år, mens anbefalt brukstid er 10 år. For varmtvannsbereder i rustfritt stål er teknisk levetid 15-30 år og anbefalt brukstid er 20 år.

Slik husker du

Men du synes kanskje det kan være vanskelig å huske akkurat hvor gammel vaskemaskinen, varmtvannsberederen eller tørketrommelen egentlig er?

Et smart triks for å ha oversikt over når du kan forvente å måtte investere i en ny enhet, er å skrive årstall for når du installerte den, på selve enheten.

Slik har du enkel oversikt over når du må forvente å bytte.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer