Advarer mot gasspeis

Eksperter advarer mot gasspeiser uten pipeløp.

Sørg for at gasspeisen ha pipe som fører avgassene ut av huset. Foto: Peissselskapet
Sørg for at gasspeisen ha pipe som fører avgassene ut av huset. Foto: Peissselskapet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stadig flere boligeiere ønsker gasspeiser i stedet for tradisjonelle vedfyrte. En av grunnene er at det er lettere å sette opp, også for dem som ikke har pipeløp i sin bolig. Nå advarer ekspertene om usunt inneklima.

– Pipeløse gasspeiser som brenner propan, sender avgasser rett ut i stua og forurenser inneluften. De kan gi irritasjoner og helseplager og egner seg ikke som oppvarmingskilde i norske boliger, sier Lars Hovland i Peisselskabet til Newswire.

– For inneklimaet er det helt avgjørende å velge en peis med pipe som sender avgassene ut av stua. De har et lukket system som både henter oksygen til forbrenningsprosessen fra luften ute og sender eksosen ut igjen.

12 råd for et godt inneklima

Biobrensel er trygt

Statoil og Peisselskabet testet flere gasspeiser uten pipe hos Sintef Byggforsk.

– Målingene viser at konsentrasjonen av nitrogendioksyd ligger langt over Folkehelseinstituttets anbefalinger for inneluft, sier forskningsleder Mads Mysen i Sintef.

Det er imidlertid ikke alle typer jålepeis, eller gasspeiser, som er usunne. Målingene gjelder imidlertid bare de peisene som brenner propangass. Det finnes en rekke type pipeløse peiser som går på blant annet biobrensel, som er trygt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.