Advarer mot gipsplater på badet

Svenskene har gått bort fra potensielle muggfeller på badet.

Publisert
Sist oppdatert
Du kan ikke skylde på skjorta hvis regnjakka er så dårlig at du blir våt.


– Å bruke gipsplater på badet er som å be muggsoppen på middag på Grand, hvis membranen ikke er tett nok. Og det er den ofte ikke, sier Roy Malmo Nilsen i Anticimex i en pressemelding.

Oppussingen du bør overlate til fagfolk

Selskapet, som i tillegg til å jobbe med tiltak for å bedre inneklima og bekjempe skadedyr også tilbyr eierskifteforsikring, utfører mange inspeksjoner av norske boliger hver år.

Fliser på baderom er pent, men ikke vanntett. Det er viktig at membranen under er helt tett. Foto: Höganäs/Ifi.no
Fliser på baderom er pent, men ikke vanntett. Det er viktig at membranen under er helt tett. Foto: Höganäs/Ifi.no Vis mer


– Gipsplater er mer disponible for muggangrep enn andre byggematerialer på grunn av pappen som platene er dekket med. Etter bare to-tre dagers eksponering for fukt i optimal temperatur, kan muggveksten være i gang, sier Nilsen.

Flate tak er fuktfeller

Norsk standard

Det er svært utbredt å bruke gipsplater i boliger, fordi gips er et dødt materiale som er mindre utsatt for bevegelse ved svingninger i inneklima, enten det gjelder temperatur eller fuktighet. Dette gjør også at det regnes for å være et egnet underlag for flislegging. Gipsplater er et vanlig bygningsmateriale i norske boliger.

I Sverige er det nå i praksis innført forbud mot bruk av gipsplater på badet etter at bransjeforeningen Byggkeramikrådet laget nye regler som fraråder gipsplater i våtrom. Forsikringsbransjen var en viktig pådriver, og bygg eller oppussinger utført etter de nye retningslinjene ble vedtatt, stiller svakere i erstatningssaker.

Byggeslurv koster milliarder

I Norge satser vi alle pengene på ett kort: Membran.

– Du kan ikke skylde på skjorta hvis regnjakka er så dårlig at du blir våt. I henhold til byggeforskriftene skal det skal ligge et tett membransjikt utenpå byggematerialet. Det er også spesifisert hvor tykt dette laget skal være, sier forskningsleder Lars-Erik Fiskum i Sintef Byggforsk.

Han presiserer at dersom jobben er godt nok utført, skal ikke fukt og eventuelt muggsopp bli noe problem. - Førstelinjeforsvaret må uansett virke for at ikke bakenforliggende konstruksjoner skal bli skadet, sier Fiskum.

Mange dårlige bad

For snart to år siden offentliggjorde Anticimex en omfattende rapport om tilstanden i 9000 norske boliger. Den viste blant annet at bare ett av fire bad var helt i orden.

– I prinsippet er vi enige med Byggforsk, men mener dette handler om å stikke fingeren i jorda. Når vi vet at det går galt så ofte som det faktisk gjør, har vi liten forståelse for at gipsplater fortsatt brukes, sier Roy Malmo Nilsen i Antcimex.

En del håndverkere har allerede begynt å gå over til andre materialer. For eksempel er platene til Sandefjords-firmaet Litex i ferd med å vinne innpass. Platene er både byggemateriale og membran i ett.Kilde: Newswire

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer