Advarer mot gipsplater på badet

Svenskene har gått bort fra potensielle muggfeller på badet.

Publisert
Sist oppdatert

– Å bruke gipsplater på badet er som å be muggsoppen på middag på Grand, hvis membranen ikke er tett nok. Og det er den ofte ikke, sier Roy Malmo Nilsen i Anticimex i en pressemelding.

Oppussingen du bør overlate til fagfolk

Selskapet, som i tillegg til å jobbe med tiltak for å bedre inneklima og bekjempe skadedyr også tilbyr eierskifteforsikring, utfører mange inspeksjoner av norske boliger hver år.

– Gipsplater er mer disponible for muggangrep enn andre byggematerialer på grunn av pappen som platene er dekket med. Etter bare to-tre dagers eksponering for fukt i optimal temperatur, kan muggveksten være i gang, sier Nilsen.

Flate tak er fuktfeller

Norsk standard

Det er svært utbredt å bruke gipsplater i boliger, fordi gips er et dødt materiale som er mindre utsatt for bevegelse ved svingninger i inneklima, enten det gjelder temperatur eller fuktighet. Dette gjør også at det regnes for å være et egnet underlag for flislegging. Gipsplater er et vanlig bygningsmateriale i norske boliger.

I Sverige er det nå i praksis innført forbud mot bruk av gipsplater på badet etter at bransjeforeningen Byggkeramikrådet laget nye regler som fraråder gipsplater i våtrom. Forsikringsbransjen var en viktig pådriver, og bygg eller oppussinger utført etter de nye retningslinjene ble vedtatt, stiller svakere i erstatningssaker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer