Farevarsel om full storm

Advarer mot kraftige vindkast

Nå bør du sikre løse gjenstander og unngå ferdsel på utsatte steder.

FAREVARSEL: Det er meldt kraftige vindkast flere steder i Norge torsdag formiddag og ettermiddag. Her fra en storm i januar i 2019. Foto: Øistein Norum Monsen
FAREVARSEL: Det er meldt kraftige vindkast flere steder i Norge torsdag formiddag og ettermiddag. Her fra en storm i januar i 2019. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Meteorologisk institutt advarer om kraftige vindkast i formiddag og ettermiddag på Østlandet og i flere fylker på Vestlandet, Sørlandet og i Troms.

– Fra torsdag formiddag til torsdag kveld er det ventet kraftige vindkast fra sør, omkring 25-33 m/s. Vinden øker først i sør. Sent torsdag kveld dreier vinden sørvest-vest og minker gradvis, skriver Meteorologisk institutt.

Det meldes også om mye nedbør i Innlandet fylke med gult farenivå.

Men hva innebærer faktisk så kraftige vindkast og hva bør du gjøre i forkant?

UVÆR: Det er onsdag meldt om full storm i Vesterålen og Lofoten, og flere bruer er stengt. For Vesterålen er det sendt ut farevarsel på oransje nivå. Her fra Simonholmen i Svolvær. Video: Privat Vis mer

Så sterk er vinden

En kikk på Beauforts vindskala, viser at full storm tilsvarer vind på opptil 100 kilometer i timen! Sterk storm er ends kraftigere, og er definert som vind på mellom 28,5 og 32,6 m/s. Dette tilsvarer fra 103-117 kilometer i timen.

Overfor Dinside forteller statsmeteorolog Magnus Ovhed at vinden i Nord-Norge har roet seg nå, men det kan henge igjen litt vind på Finnmarkskysten et par timer til.

Det forventes vind på 25-33 meter per sekund i Vestland og Rogaland og 25-30 m/s i Agder.

– For Telemark, Vestfold, Østfold, Oslo, Akershus og Buskerud kan vindkastene komme opp i 15-20 m/s i indre strøk og 25 m/s langs kysten, forteller han.

– Generelt bør man sikre løse gjenstander og ting med stort vindfang, i tillegg er det fare for at trær kan knekke, de har jo fortsatt blad og er da mer sårbare,

Det er altså all grunn til å ta farevarslene på alvor:

Til sjøs innebærer full storm blant annet høye bølger med lange overhengende kammer, mens sterk storm kan føre til at små og middelstore skip for en tid kan forsvinne i bølgedalene. Ved orkan er luften er fylt av skum og sjørokk som nedsetter synsvidden betydelig. Sjøen er også fullstendig hvit av drivende skum, forklarer Yr.

Beaufortskala vindskala

Full storm: 24,5–28,4 m/s (89–102 km/t): Sjelden inne i landet. Trær rykkes opp med rot. Stor skade på hus.

Sterk storm: 28,5–32,6 m/s (103–117 km/t) : Forekommer sjelden og følges av store ødeleggelser.

Orkan: 32,6 og oppover (118 km/t): Forekommer meget sjelden. Uvanlig store ødeleggelser.

Kilde: Yr.no – vindens virkning på land

Gjør dette

I farevarselet skriver Meteorologisk institutt at løse gjenstander kan blåse av gårde og at det er mulighet for kansellerte avganger for ferje, fly eller annen transport.

– Broer kan bli stengt. Enkelte reiser vil kunne få lenger reisetid. Strømforsyningen kan bli påvirket, for eksempel som følge av trær som knekker eller kommer i kontakt med strømnettet. Enkelte veier kan bli stengt på grunn av trær eller andre objekter i veibanen, advares det.

Samtidig rådes du til å sikre løse gjenstander, unngå unødvendig ferdsel på utsatte steder, følge råd og sjekke status fra transportaktører.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer