Advarer mot én type røykvarsler

– Det kan oppstå røykutvikling, i verste fall brann.

RØYKVARSLERE: 650 000 røykvarslera i norske hjem og hytter bør byttes, har du sjekket dine røykvarslere? Video: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap / Direktoratet for byggkvalitet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle er pliktig til å ha røykvarsler i hjemmet, og det er viktig å vite forskriftene rundt bruk av dem. For eksempel minstekravet til hvor mange du bør ha, hvor de skal plasseres, type og batteribytte.

Visste du for eksempel at røykvarslerne bør byttes ut etter ti år? Røykvarslerne har nemlig en levetid på 8–10 år, og selv om de virker, bør de byttes etter de årene. Produksjonsdatoen finner du på undersiden, så du bør ta en kikk innimellom for å se om det er på tide å bytte.

Sjekk røykvarsleren din

I tillegg anbefaler Direktoratet for byggkvalitet at enkelte røykvarslere byttes ut allerede nå, og det gjelder modeller uten batteripute. Årsaken er at mangelen på pute gjør at man enklere kan få satt inn batteriet feil vei, ifølge Direktoratet for byggkvalitet og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

– Bekymringsmeldingene beskriver røykvarslere som har blitt svært varme, slik at røykvarslere har kortsluttet. I noen tilfeller har det vært røykutvikling. Vi har også fått meldinger om røykvarslere som har blitt forkullet, sier direktør Per-Arne Horne i Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) i en pressemelding.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer