Advarer mot én type røykvarsler

– Det kan oppstå røykutvikling, i verste fall brann.

RØYKVARSLERE: 650 000 røykvarslera i norske hjem og hytter bør byttes, har du sjekket dine røykvarslere? Video: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap / Direktoratet for byggkvalitet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle er pliktig til å ha røykvarsler i hjemmet, og det er viktig å vite forskriftene rundt bruk av dem. For eksempel minstekravet til hvor mange du bør ha, hvor de skal plasseres, type og batteribytte.

Visste du for eksempel at røykvarslerne bør byttes ut etter ti år? Røykvarslerne har nemlig en levetid på 8–10 år, og selv om de virker, bør de byttes etter de årene. Produksjonsdatoen finner du på undersiden, så du bør ta en kikk innimellom for å se om det er på tide å bytte.

Sjekk røykvarsleren din

I tillegg anbefaler Direktoratet for byggkvalitet at enkelte røykvarslere byttes ut allerede nå, og det gjelder modeller uten batteripute. Årsaken er at mangelen på pute gjør at man enklere kan få satt inn batteriet feil vei, ifølge Direktoratet for byggkvalitet og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

– Bekymringsmeldingene beskriver røykvarslere som har blitt svært varme, slik at røykvarslere har kortsluttet. I noen tilfeller har det vært røykutvikling. Vi har også fått meldinger om røykvarslere som har blitt forkullet, sier direktør Per-Arne Horne i Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) i en pressemelding.

Dersom batteriet settes inn feil, kan det tappes raskt for energi og det kan oppstå varme, røykutvikling og i verste fall brann, advarer DiBK.

I videoen øverst i saken kan du se forskjellen mellom en røykvarsler uten og med batteripute.

Oppfordrer å bytte

Horne påpeker at det er tillatt å selge røykvarslere som ikke har batteriputer, men at de på bakgrunn av bekymringsmeldingene de har fått, går ut med en generell oppfordring om å bytte alle røykvarslere uten.

– Det gjelder ikke røykvarslere som er levert og montert av alarmselskaper, legger han til.

RØYKVARSLER: Direktoratet for byggkvalitet og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap anbefaler at du bruker røykvarslere med batteripute. Foto: Knut Falch/NTB
RØYKVARSLER: Direktoratet for byggkvalitet og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap anbefaler at du bruker røykvarslere med batteripute. Foto: Knut Falch/NTB Vis mer

Og det er trolig mange som bør bytte, i henhold til anbefalingen til DiBK og DSB. En undersøkelse utført av Prognosesenteret er det rundt 10 millioner røykvarslere i norske hus og hytte – rundt 650 000 av disse er uten batteripute.

– Vi oppfordrer alle som har røykvarslere som er noen år gamle om å sjekke røykvarslerne sine hjemme eller på hytta. Røykvarslere uten batteripute til 9-voltsbatteri bør skiftes ut, lyder oppfordringen fra Horne.

DiBKs råd til bolig- og hytteeiere

  • Sjekk om røykvarslerne er innenfor «best før-dato» – røykvarslere bør byttes ut etter 8-10 år. Du finner produksjonsdato på baksiden.
  • Sjekk om eldre røykvarslere med 9-voltsbatteri har batteripute som hjelper deg å sette batteriet riktig vei. Bytt ut røykvarslere som ikke har batteripute. Dette gjelder røykvarslere du har kjøpt og montert selv, ikke røykvarslere tilknyttet alarmselskaper.
  • Test røykvarsleren etter at du har skiftet batteri – for å være sikker på at den virker.
  • Les bruksanvisningen som følger med røykvarsleren. Denne skal være på norsk, svensk eller dansk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer