Advarer mot peiskubber

Brannvesen advarer om fyring med peiskubber i vedovner.

PASS PÅ: Nå som vintersesongen er i gang, er det også flere som benytter anledingen til å fyre i ovnen. Dette må du være obs på for å unngå brann. Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer
Publisert

Etter flere hendelser med branner og eksplosjoner etter bruk av peiskubber til fyring i vedovner, går Vestfold Interkommunale Brannvesen (VIB) ut og advarer mot bruk av peiskubber i vedovner.

Enkelte peiskubber kan bestå av 60 prosent parafin og 40 prosent presset tre - som utgjør brann- og eksplosjonsfare dersom man bruker dette i et lukket ildsted.

- De siste åra har vi opplevd flere sotbranner/eksplosjoner forårsaket av fyring med peiskubber i VIBs område. Peiskubbene produserer enormt med klissete sot, som legger seg som belegg i ovnen, røykrør og skorstein. Vi er rett og slett engstelige for bruken av disse, sier feiermester Mona Larsen i VIB i en post på VIBs Facebooksider.

Advarselen kommer etter et tilsyn med fyringsanleggene i boliger i et ganske nytt boligområde i brannvesenets distrikt.

- Gjelder alle typer peiskubber

Jan Espeseth, leder for feierseksjonen ved Vestfold Interkommunale Brannvesen IKS, sier til Dinside at advarselen gjelder alle typer peiskubber, uansett produsent.

- Vi anbefaler at man kun benytter ved eller vedbriketter til å fyre med i ildsteder eller ovner. Så ja, vi anbefaler ikke å bruke noen peiskubber som er pakket inn, til fyring - uansett ildsted, sier Espeseth.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer