Advarer mot peiskubber

Brannvesen advarer om fyring med peiskubber i vedovner.

PASS PÅ: Nå som vintersesongen er i gang, er det også flere som benytter anledingen til å fyre i ovnen. Dette må du være obs på for å unngå brann. Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer
Publisert

Etter flere hendelser med branner og eksplosjoner etter bruk av peiskubber til fyring i vedovner, går Vestfold Interkommunale Brannvesen (VIB) ut og advarer mot bruk av peiskubber i vedovner.

Enkelte peiskubber kan bestå av 60 prosent parafin og 40 prosent presset tre - som utgjør brann- og eksplosjonsfare dersom man bruker dette i et lukket ildsted.

- De siste åra har vi opplevd flere sotbranner/eksplosjoner forårsaket av fyring med peiskubber i VIBs område. Peiskubbene produserer enormt med klissete sot, som legger seg som belegg i ovnen, røykrør og skorstein. Vi er rett og slett engstelige for bruken av disse, sier feiermester Mona Larsen i VIB i en post på VIBs Facebooksider.

Advarselen kommer etter et tilsyn med fyringsanleggene i boliger i et ganske nytt boligområde i brannvesenets distrikt.

- Gjelder alle typer peiskubber

Jan Espeseth, leder for feierseksjonen ved Vestfold Interkommunale Brannvesen IKS, sier til Dinside at advarselen gjelder alle typer peiskubber, uansett produsent.

- Vi anbefaler at man kun benytter ved eller vedbriketter til å fyre med i ildsteder eller ovner. Så ja, vi anbefaler ikke å bruke noen peiskubber som er pakket inn, til fyring - uansett ildsted, sier Espeseth.

Han understreker at man bør unngå peiskubber i alle typer ildsteder.

- Ja, ildstedene er beregnet for ved og testet for bruk av ved. Dette gjelder både miljø og sikkerhet, legger han til.

IKKE FYR MED PEISKUBBE: Brannvesen advarer om fyring med peiskubber: Det kan føre til brann og eksplosjon. Foto: Berit B. Njarga
IKKE FYR MED PEISKUBBE: Brannvesen advarer om fyring med peiskubber: Det kan føre til brann og eksplosjon. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

- Flaks at ingen ble skadet

Som VIB understreker i advarselen på Facebook, har de sett branner og eksplosjoner etter fyring med peiskubber.

Espeseth utdyper:

- Det er uvisst hva slike peiskubber inneholder. Vi har hatt tilfeller hvor det har samlet seg gass som har eksplodert i ildstedet ved bruk av slike kubber. Det var flaks at ingen i disse tilfellene ble skadet. I det ene tilfellet flyttet ovnen/ildstedet seg 20 cm ut fra skorstein. I et annet tilfelle så fløy topplokket på ildstedet tvers over stua og landet i sofaen. Noe av det samme skjedde også med et røykrør. Vi ser at det blir ansamlinger av svart tykk sot som er nokså fet ved bruk av disse kubbene. Det kan minne om fossilt brensel-sot, forteller Espeseth til Dinside.

- For dårlig merket

Som du kan lese av informasjonen som VIB har gått ut med om peiskubbene, sier de at mange bruker peiskubber fordi de ikke primært ønsker å fyre for varme - og at å fyre med ved dermed blir for varmt. Og det er grunnen folk oppgir for å benytte peiskubber i stedet.

Larsen påpeker at peiskubbene kan være dårlig merket, og råder til å ikke bruke dem i lukket ildsted dersom det ikke framkommer på pakningen at kubben kan brukes der.

- Peiskubbene er dårlig merket. På noen av dem står det, likevel på svensk, at peiskubben er for åpen peis («öppen spis»). Enkelte peiskubber inneholder 60 prosent parafin og 40 prosent presset tre. I et lukket ildsted blir det for mye energi i kubben, men for lite luft til å få en fullstendig forbrenning av gassene. Når gassene ikke brenner opp, men samler seg i ildstedet antennes de med et smell når temperaturen blir høy nok, altså en gasseksplosjon inne i ildstedet og skorstein, forklarer feiermester Larsen.

PEISKUBBE: Det er slike priskubber brannvesenet advarer mot. Enkelte peiskubber inneholder 60 prosent parafin og 40 prosent presset tre, og i et lukket ildsted blir det for mye energi i kubben, men for lite luft til å få en fullstendig forbrenning av gassene - og man kan få en gasseksplosjon inne i ildstedet. Foto: Berit B. Njarga
PEISKUBBE: Det er slike priskubber brannvesenet advarer mot. Enkelte peiskubber inneholder 60 prosent parafin og 40 prosent presset tre, og i et lukket ildsted blir det for mye energi i kubben, men for lite luft til å få en fullstendig forbrenning av gassene - og man kan få en gasseksplosjon inne i ildstedet. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

VIB understreker også viktigheten av å lese bruksanvisningen nøye - og å følge den. De henviser til at det står på flere pakninger at man kun kan benytte én kubbe om gangen - eller at de kun skal benyttes i åpen peis.

VIB forteller også om en hendelse fra nyttår 2017/18 som kunne gått riktig galt. Det var fyrt med peiskubbe, som resulterte i en eksplosjon, røykrør som falt av - og ildsted som flyttet seg i en annen etasje enn der hendelsen med peiskubben egentlig fant sted.

Ikke fyr med dette

Steinar Vigdal, styreleder i Norsk Varme, som er bransjeforeningen for miljøvennlige ildsteder og skorsteiner i Norge, er enige med Espeseth og brannvesenet i Vestfolds advarsel:

- Peiskubber inneholder mye voks/parafin som gir mye forurensing og sot i både ildstedet og skorsteinen som igjen kan forårsake en sotbrann. Disse er av den grunn ikke anbefalt å fyre med i ildsteder, sier Vigdal, og legger til:

- Vi vil heller ikke anbefale å fyre med disse i en åpen peis, av samme grunn for skorsteinen.

Det er også andre ting man absolutt ikke bør fyre med, blant annet impregnert eller malt tre og plast; papp eller papir, som melkekartonger eller eggekartonger - og heller ikke gavepapir.

Vigdal bemerker også at man bør unngå vedbriketter:

- Det er ikke anbefalt å fyre med vedbriketter da disse har veldig høy effekt og kan gi flere ganger flere kw enn hva ildstedet er godkjent for, sier Vigdal til Dinside.

- Om man fyrer med disse og fyrer i stykker ildstedet sitt, vil ikke dette dekkes av garantier fra produsenter av ildsteder, forteller han, og forklarer videre:

- Det er enkelt å fylle inn briketter som gir 20 kw i et ildsted som ikke er beregnet for mer enn 8 kw dersom man fyller inn samme mengde med briketter som ved.

Hva man absolutt ikke må putte i ovnen/peisen:

  • Impregnert eller malt tre, samt plast - det gir farlige gasser.
  • Man bør heller ikke fyre med papp/papir, melkekartonger/eggekartonger og liknende, på grunn av farlige utslipp. Melkekartonger har ofte et plastbelegg inni som ikke er bra for ovnen eller pipa.
  • Man bør ikke bruke peiskubber innsatt med parafin i en lukket ovn fordi de kan gi ekstremt høy temperatur.
  • Gavepapir er fullt av fargestoff som avgir mye sot og røyk, og som også kan gi farlige utslipp. Brenning av store mengder julepapir kan føre til pipebrann.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer