Litium-ion-batterier kan starte brann

Advarer mot populære batteri

Litium-ion er bedre, men også mye farligere enn tradisjonelle batteri.

STORE MENGDER RETURNERES: Hvert år samles det inn omtrent 16 000 tonn batteri i Norge - men det er langt fra alt. Historisk har det for det meste vært batterier av bly, men de siste årene har andelen litium-ion-batteri økt raskt. Foto: Batteriretur
STORE MENGDER RETURNERES: Hvert år samles det inn omtrent 16 000 tonn batteri i Norge - men det er langt fra alt. Historisk har det for det meste vært batterier av bly, men de siste årene har andelen litium-ion-batteri økt raskt. Foto: Batteriretur Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Vi må forhindre at litium-ion batterier havner i husholdningsavfall før noe alvorlig skjer, sier administrerende direktør Fredrik Andresen i Batteriretur.

Batteriretur er ansvarlige for innsamling og resirkulering av alle typer batterier i Norge. De mener det er mye høyere brannrisiko, når litium-ion batteriene kastes i husholdningsavfallet - noe mange gjør.

PRODUSERER LITIUM-ION-BATTERI: Panasonic er blant flere selskaper som har produsert litium ion-batteri for blant annet Tesla-biler. Foto: NTB/REUTERS
PRODUSERER LITIUM-ION-BATTERI: Panasonic er blant flere selskaper som har produsert litium ion-batteri for blant annet Tesla-biler. Foto: NTB/REUTERS Vis mer

16 000 tonn

Hvert år samles det inn cirka 16 000 tonn batteri i Norge. Historisk har det for det meste vært blybatterier, men de siste årene har andelen litium-ion batterier økt betydelig.

VOKSER: Motors sjefsredaktør Espen Stensruds Macbook begynte å bule. Dette var årsaken. Video/Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

– Blybatteri dominerer fortsatt, men vi forventer allerede innen en periode på cirka fem år en økning på tre ganger så mange litium-ion batteri som blybatteri, sier Fredrik Andresen.

Veksten er størst på bilsiden, hvor de klassiske bilbatteriene nå raskt erstattes med litium-ion batteri. Samtidig er det likevel en rask økning av husholdningselektronikk som bruker litium-ion-batteri.

– Vi anslår i gjennomsnitt at det er cirka 75 små batteri i hver husholdning - alt fra elektroverktøy og leker til fjernkontroller, mobiltelefoner, lesebrett og PC-er, sier Andresen.

- BØR STRAMME INN: Fredrik Andresen, administrerande direktør i Batteriretur, forventer innen en periode på omtrent fem år en økning på tre ganger så mange litium-ion-batteri som batteri av bly. Foto: Batteriretur
- BØR STRAMME INN: Fredrik Andresen, administrerande direktør i Batteriretur, forventer innen en periode på omtrent fem år en økning på tre ganger så mange litium-ion-batteri som batteri av bly. Foto: Batteriretur Vis mer

Kan brenne - bør strammes inn

Fordelen med de små litium-ion-batteriene er at de har høy energi i forhold til størrelsen. Men de har også en stor ulempe.

– Det er en risiko for at batteriene kan brenne, og derfor er reglene strenge for håndtering av litium-ion-batteri, sier Batteriretur-sjefen.

Han mener reglene bør bli enda strengere, med tanke på risikoen.

Hvis batteriene utsettes for varme eller støt, kan de begynne å brenne, og de er svært vanskelige å slokke ved hjelp av konvensjonelle slokkemidler. Risikoen er liten, men konsekvensene kan være svært alvorlig om en brann oppstår.

Så langt har ikke Batteriretur hatt noen hendelser i sine innsamlingssystemer. Men de peker på at det er et problem at litium-ion-batteri ofte kastes i husholdningsavfall og ender opp utenfor systemet.

Dette mener de betyr at regelverket ikke følges og risikoen for ulykker øker.

– Forbrukeren trenger mer kunnskap om fare-risikoen og bli flinkere til å returnere alle brukte batterier, understreker Andresen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer