Litium-ion-batterier kan starte brann

Advarer mot populære batteri

Litium-ion er bedre, men også mye farligere enn tradisjonelle batteri.

STORE MENGDER RETURNERES: Hvert år samles det inn omtrent 16 000 tonn batteri i Norge - men det er langt fra alt. Historisk har det for det meste vært batterier av bly, men de siste årene har andelen litium-ion-batteri økt raskt. Foto: Batteriretur
STORE MENGDER RETURNERES: Hvert år samles det inn omtrent 16 000 tonn batteri i Norge - men det er langt fra alt. Historisk har det for det meste vært batterier av bly, men de siste årene har andelen litium-ion-batteri økt raskt. Foto: Batteriretur Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Vi må forhindre at litium-ion batterier havner i husholdningsavfall før noe alvorlig skjer, sier administrerende direktør Fredrik Andresen i Batteriretur.

Batteriretur er ansvarlige for innsamling og resirkulering av alle typer batterier i Norge. De mener det er mye høyere brannrisiko, når litium-ion batteriene kastes i husholdningsavfallet - noe mange gjør.

16 000 tonn

Hvert år samles det inn cirka 16 000 tonn batteri i Norge. Historisk har det for det meste vært blybatterier, men de siste årene har andelen litium-ion batterier økt betydelig.

– Blybatteri dominerer fortsatt, men vi forventer allerede innen en periode på cirka fem år en økning på tre ganger så mange litium-ion batteri som blybatteri, sier Fredrik Andresen.

Veksten er størst på bilsiden, hvor de klassiske bilbatteriene nå raskt erstattes med litium-ion batteri. Samtidig er det likevel en rask økning av husholdningselektronikk som bruker litium-ion-batteri.

– Vi anslår i gjennomsnitt at det er cirka 75 små batteri i hver husholdning - alt fra elektroverktøy og leker til fjernkontroller, mobiltelefoner, lesebrett og PC-er, sier Andresen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer