Advarer mot sparepærer

Stråling kan skade hud og øke kreftrisiko.

Britiske Health Protection Agency har testet sparepærer for stråling, og funnet verdier som kan føre til solbrenthet og økt kreftfare i enkelte situasjoner. Det er sparepærer av typen snodde lysrør, som her vist, som slipper igjennom for mye UV-stråler. Foto: Colourbox
Britiske Health Protection Agency har testet sparepærer for stråling, og funnet verdier som kan føre til solbrenthet og økt kreftfare i enkelte situasjoner. Det er sparepærer av typen snodde lysrør, som her vist, som slipper igjennom for mye UV-stråler. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Britiske helsemyndigheter går ut og advarer mot enkelte typer sparepærer. I advarselen, som de kaller forsiktighetsråd, gjør de oppmerksom på at enkelte typer sparepærer slipper ut UV-stråling som overstiger de anbefalte grensenivåene.

Som en solrik høysommerdag

Health Protection Agency (HPA) har gjort strålingstester på ulike typer sparepærer, og fant for høy UV-stråling i sju av 53 testede sparepærer av typen snodde lysrør. Av de testede sparepærene av typen tolagsglass, holdt alle lyspærene seg godt under grenseverdiene.

I de mest ekstreme tilfellene tilsvarte strålingen 2 cm fra pæren opphold i direkte sollys utendørs om sommeren.

HPAs advarsel går på bruken av sparepærer av typen snodde lysrør. Ved bruk av disse, bør man ikke oppholde seg nærmere enn 30 centimeter fra pæren i mer enn én time per døgn.

Dersom du trenger å oppholde deg nærmere enn 30 centimeter fra lyskilden i lengre perioder enn én time om dagen, råder britiske helsemyndigheter deg til å bytte sparepære til typen tolagsglass. HPA understreker at 30 centimeter er trygg avstand for begge typer sparepærer, både for barn og voksne, og at man ikke behøver å fjerne disse fra hjemmene sine. Men vær oppmersom på faren, og flytt lampen med snodde sparepærer minst 30 centimeter unna, råder HPA. Mennesker med lyssensitive sykdommer vil være spesielt utsatt, og bør ta spesielle hensyn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.