Advarer mot sparepærer

Stråling kan skade hud og øke kreftrisiko.

Britiske Health Protection Agency har testet sparepærer for stråling, og funnet verdier som kan føre til solbrenthet og økt kreftfare i enkelte situasjoner. Det er sparepærer av typen snodde lysrør, som her vist, som slipper igjennom for mye UV-stråler. Foto: Colourbox
Britiske Health Protection Agency har testet sparepærer for stråling, og funnet verdier som kan føre til solbrenthet og økt kreftfare i enkelte situasjoner. Det er sparepærer av typen snodde lysrør, som her vist, som slipper igjennom for mye UV-stråler. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Britiske helsemyndigheter går ut og advarer mot enkelte typer sparepærer. I advarselen, som de kaller forsiktighetsråd, gjør de oppmerksom på at enkelte typer sparepærer slipper ut UV-stråling som overstiger de anbefalte grensenivåene.

Som en solrik høysommerdag

Health Protection Agency (HPA) har gjort strålingstester på ulike typer sparepærer, og fant for høy UV-stråling i sju av 53 testede sparepærer av typen snodde lysrør. Av de testede sparepærene av typen tolagsglass, holdt alle lyspærene seg godt under grenseverdiene.

I de mest ekstreme tilfellene tilsvarte strålingen 2 cm fra pæren opphold i direkte sollys utendørs om sommeren.

Det er denne typen sparepærer (snodde lysrør) HPA har målt stråling over grenseverdiene fra.  Foto: Health Protection Agency
Det er denne typen sparepærer (snodde lysrør) HPA har målt stråling over grenseverdiene fra. Foto: Health Protection Agency Vis mer


HPAs advarsel går på bruken av sparepærer av typen snodde lysrør. Ved bruk av disse, bør man ikke oppholde seg nærmere enn 30 centimeter fra pæren i mer enn én time per døgn.

Sparepærer med doble glass, skal ifølge HPA være det tryggeste valget. Foto: Health Protection Agency
Sparepærer med doble glass, skal ifølge HPA være det tryggeste valget. Foto: Health Protection Agency Vis mer

Dersom du trenger å oppholde deg nærmere enn 30 centimeter fra lyskilden i lengre perioder enn én time om dagen, råder britiske helsemyndigheter deg til å bytte sparepære til typen tolagsglass. HPA understreker at 30 centimeter er trygg
avstand for begge typer sparepærer, både for barn og voksne, og at man ikke behøver å fjerne disse fra hjemmene sine. Men vær oppmersom på faren, og flytt lampen med snodde sparepærer minst 30 centimeter unna, råder HPA. Mennesker med lyssensitive sykdommer vil være spesielt utsatt, og bør ta spesielle hensyn.

- Resultater som forventet

- Det er ikke noe nytt i dette, det er bare at de nå har gjort ordentlige målinger, som har gitt de resultatene som er forventet, og som man har vært klar over i alle år, sier Terje Christensen, forsker ved Seksjon for ikke-ioniserende stråling ved Statens strålevern, til DinSide Helse.

Statens strålevern har registrert den ferske undersøkelsen, men har vurdert det slik at det ikke er nødvendig å gå ut med advarsler, som det er gjort i Storbritannia.

- Vi har vurdert det dit hen at vi sidestiller det med rådene for lavvolt halogenpærer, sier Christensen, og forteller at de føyer dette til informasjonen om halogenpærer som allerede ligger på nettsidene til Statens strålevern.

Ifølge Chistensen er det ikke grunn til å være urolig for stråling fra denne typen pærer, om man følger de gjeldende råd for avstand til lyskilden.

- Sitter man nærmere enn 30 centimeter fra en pære uten glassfilter foran, kan man få høyere UV enn grenseverdiene tilsier. Men i de fleste tilfellene så sitter man jo ikke så nærme, sier Christensen.

- Men det er en veldig god gruppe som har gjort denne undersøkelsen, og de har tydeligvis mottatt råd fra velrennomerte fagfolk, presiserer Christensen. Så det er grunn til å stole på det de har funnet.

Føre var med tolagsglass

I rapporten heter det at de ikke regner med at det er en reell risiko for øynene, ganske enkelt fordi man ikke vil tåle å sitte så nære lyspæren. Den mest sannsynlige helsekonsekvensen av stråling fra sparepærene, er vanlig solbrenthet.

HPA uttaler at den mest åpenbare risikoen er en rødning av huden, tilsvarende solbrenthet. Det er også en liten, forhøyet risiko for hudkreft forbundet med dette, på samme måte som faren for hudkreft øker ved vanlig solbrenthet. Men ettersom området som blir utsatt for stråling fra sparepærene, er veldig lite sammenliknet med for eksempel solbading, er risikoen proporsjonalt mindre, heter det i den britiske rapporten.

- Ingen bør sitte med noen som helst pære nærmere enn 30 centimeter, om det er halogenpære, glødepære eller sparepære, sier Christensen i Statens strålevern. Jeg ser ikke noen grunn til at dette skal flagges som noen risikofaktor, men man kan selvsagt være "føre var" ved å velge pærer med tolagsglass, sier forskeren.

Farvel til glødepæren

Den britiske rapporten kommer i forkant av et møte mellom EUs 27 energiministre fredag, hvor det er forventet at de skal forby salg og import av vanlige glødepærer i Europa fra 2010.

Vil forby glødelamper i Norge

Sykehusutstyr og belysning for mennesker med lyssensitive sykdommer er forventet å bli unntatt fra regelen. Mennesker med noen typer lyssensitive sykdommer reagerer spesielt på stråling fra sparepærer.

Andre helsekonsekvenser

Det har også tidligere vært satt et kritisk søkelys på sparepæren. I sommer verserte det mange historier, spesielt i utenlandske media, om at sparepæren kunne utløse migreneanfall. Dette kom på bakgrunn av at flere migrenerammede fortalte om drastiske endringer i forekomsten av anfall etter at de hadde innført sparepærer i hjemmene sine. Det er imidlertid ikke gjort vitenskapelig forskning på dette.

Har du migrene? Se symptomene

Det er også hevdet at sparepærer kan bidra til å utløse anfall, svimmelhet og andre ubehag hos epileptikere. Det er imidlertid ikke gjort forskning som kan avkrefte eller bekrefte dette på vitenskapelig grunnlag. Men det er kjent at flimring fra et lysrør som synger på siste verset, kan utløse epileptiske anfall hos de med fotosentistiv epilepsi.

Epilepsi gir lavere IQ

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer