Jøtul stålpipe kan utgjøre brannfare

Advarer mot stålpipe fra Jøtul

- Få fagfolk til å kontrollere den - eller bytt den, oppfordrer brannvesen.

ADVARER: Nedre Romerike brann- og redningsvesen advarer mot denne typen pipe etter at den forårsaket husbrann. Foto: Nedre Romerike brann- og redningsvesen IKS
ADVARER: Nedre Romerike brann- og redningsvesen advarer mot denne typen pipe etter at den forårsaket husbrann. Foto: Nedre Romerike brann- og redningsvesen IKS Vis mer
Publisert

Nedre Romerike brann - og redningsvesen IKS (NRBR) advarer mot en spesiell type stålpipe etter at en sotbrann i en eldre Jøtul stålpipe forårsaket en bygningsbrann.

- Vi i NRBR er bekymret for at det kan oppstå flere branner i denne typen piper, som følge av at produktet ikke er godt nok over tid, uttaler NRBR.

- Få fagfolk til å sjekke!

Pipen som førte til denne husbrannen er en eldre Jøtul stålpipe, som er samme produkt som Selkirk pipe. Selkirk gikk konkurs i 1999.

Har du en stålpipe fra etter 1999, er det altså ikke det samme produktet.

- Dette gjelder de som har de gamle pipene fra før 1999. De må man enten få fagfolk til å sjekke – eller bytte dem, sier Tore Bjareng, seksjonsleder for tilsynsseksjonen ved NRBR, til Dinside.

Resultatene av brannen kan du se av bildet øverst - og lenger ned i artikkelen.

NRBR oppfordrer alle som tror de kan ha en slik pipe til å kontakte sitt lokale brann- og feiervesen og be om mer informasjon om hva du bør gjøre.

Foto: Nedre Romerike brann- og redningsvesen IKS
Foto: Nedre Romerike brann- og redningsvesen IKS Vis mer
FOR DÅRLIG: Svekkelser i isolasjonen mot bjelkelaget førte til at pipa ble for varm under en sotbrann - og dermed antente bjelkelaget og forårsaket husbrann. Foto: Nedre Romerike brann- og redningsvesen IKS
FOR DÅRLIG: Svekkelser i isolasjonen mot bjelkelaget førte til at pipa ble for varm under en sotbrann - og dermed antente bjelkelaget og forårsaket husbrann. Foto: Nedre Romerike brann- og redningsvesen IKS Vis mer
Foto: Nedre Romerike brann- og redningsvesen IKS
Foto: Nedre Romerike brann- og redningsvesen IKS Vis mer

De har også lagt ut advarselen og en beskrivelse av hendelsen på sine Facebooksider:

«Alarmen går – og vi rykker ut på bygningsbrann som følge av sotbrann i Nittedal. Da mannskapene kom til boligen, møtte de en huseier som hadde gjort en veldig bra jobb med å prøve å slokke. Men leiligheten var røykfylt og det var ulmebrann i bjelkelaget i etasjeskillet rundt gjennomføringen til skorsteinen. Vaktlaget forsto raskt at dette nok var mer enn en pipebrann», skriver NRBR.

De understreker at alt gikk bra med alle i boligen, og at brannen ble slokket før den fikk utvikle seg utover arnestedsområdet. Boligen fikk røyk- og sotskader i tillegg til brannskader i bjelkelaget.

Under utredningen av brannen, ble det avdekket at pipen ikke hadde god nok brannmotstand til å tåle en sotbrann - og slik hadde bjelkelaget blitt antent.

- Ikke god nok brannmotstand i pipen

Hendelsen skjedde i mars 2018, i en bolig i Nittedal, men advarselen kommer nå fordi det er først nå brannutredningsrapporten er ferdigstilt.

Brannutredningen konkluderer altså med at pipen ikke hadde god nok brannmotstand til å tåle en sotbrann og at bjelkelaget dermed hadde blitt antent.

- Svekkelser i isolasjon i pipen kan føre til at den ikke opprettholder nødvendig brannmotstand. Det vil være svært vanskelig for feiere å oppdage svekkelsene, da problemet ligger i isolasjonssjiktet i stålpipen og ikke vil være synlig. Dette er bekymringsfullt, skriver NRBR i en pressemelding på nettsidene sine.

- Forringes etter mange års fyring

NRBR har vært i kontakt med Jøtul AS, som forklarer hendelsen med at isolasjonen i både pipemodulene og takkassetten forringes etter mange års fyring, som betyr at den krymper - og at man da får partier i skorsteinen som blir stående uten isolasjon. Når det så oppstår en pipebrann, blir temperaturen på utsiden av takkassetten og pipemodulen så høy at det har antent i bjelkelaget.

Jøtul påpeker også overfor NRBR at det manglet spirorør rundt stålpipa på loftet - noe som ifølge dem også kan ha hatt en medvirkning til brannen.

Men dette avviser Bjareng overfor Dinside:

- Nei, vi tror nok ikke det var brannårsaken der. Det kunne vært det, men ikke i dette tilfellet, sier han.

- Ikke dekket av garantien

- Da vi begynte å se på denne pipa opp mot den brannen som hadde vært, skjønte vi ikke helt hva som var brannårsaken. Men så fant vi at Jøtul hadde kommet med en uttalelse på akkurat denne typen pipe, forteller Bjareng til Dinside.

Han forteller at de ikke var kjent med brevet fra Jøtul før de startet brannutredningen.

I brevet fra Jøtul skrevet i mai 2016, gjør Jøtul oppmerksom på at det har dukket opp noen tilfeller der piper av denne typen er sterkt forringet, og noe som kan påvirke funksjon og brannsikkerhet.

I brevet viser Jøtul til at de hadde 10 års garanti på denne typen skorsteiner - og at de dermed ikke lenger er dekket av garantien.

- Jøtul sier at de er kjent med problemet men at pipa nå er så gammel at de har ikke ansvar for det lenger, sier Bjareng til Dinside.

- Hadde ikke skjedd uten pipebrann

Han forteller at stålpipene du får i dag er fylt med et annet isolasjonsmateriale som ikke klapper sammen av slitasje.

- Vi kan ikke gå god for at de pipene som ble produsert etter 1999 er trygge, men vi kan si at de før 1999 ikke var bra, uttaler Bjareng.

Han understreker at husbrannen ikke hadde oppstått dersom det ikke først hadde vært en pipebrann - og at det er like viktig å forebygge ved riktig fyring.

- Det er like viktig at man fyrer riktig, for dette skjer ikke ved vanlig fyring; Det skjer når man får pipebrann - det er da problemet oppstår. Så hvis man fyrer riktig, er mye gjort, sier Bjareng til Dinside.

- Så hvordan fyrer man riktig?

- Det gjør man med riktig trekk, tørr ved og riktig ved. Ikke bruke ovnen til å brenne søppel eller sponplater eller kryssfiner - altså produkter som inneholder lim - det er ugunstig, sier han.

- Med tørr ved og riktig trekk så har man gjort det man kan, sier Bjareng.

Han minner også om viktigheten av å fyre med god trekk for å unngå dannelse av beksot i skorsteinen. Beksot kan ta fyr og gi sotbrann.

Jøtul: - Regner informasjon til fagmiljø som et treffsikkert tiltak

Rene Christensen, konserndirektør for salg hos Jøtul, påpeker overfor Dinside at denne pipen er en eldre type, produsert av Selkirk i England og markedsført som «Jøtul» stålpipe i Norge, med 10 års garanti.

Han forteller at Jøtul solgte denne fra midten av 1970-tallet og fram til salget ble avsluttet i 1999.

- Vi kan ikke utelukke at varme fra skorsteinen har forårsaket brannen i den aktuelle saken. På bilder vi har mottatt ser det se ut som det mangler et ekstra beskyttelsesrør, som etter installasjonsveiledningen skal monteres mellom skorsteinselementet og brennbart materiale. Dette kan ha medvirket til en overoppheting av treverket, sier Christensen.

Han forteller at pipen består av to rustfrie rør med keramisk pulverisolasjon imellom.

- Slik isolasjon kan «sige» med tiden slik at det kan bli en «varmebru» over til det ytre røret. Vi kan ikke utelukke at dette også var en medvirkende årsak til brannen. Jøtul kjenner til ett tidligere tilfelle hvor denne typen pipe kan være brannårsak. Etter denne hendelsen sendte Jøtul ut informasjon til relevante instanser, hevder Christensen, og understreker at Jøtul i dag produserer alle sine stålskorsteiner med isolasjon som ikke taper seg over tid - og med 25 års garanti.

Ifølge Christensen har ikke Jøtul pålitelig statistikk på salg av den aktuelle stålpipen fra Selkirk, men han sier at det er solgt mer enn 10.000 i løpet av de snaue 25 åra skorsteinen har vært i salg.

- Hvorfor har dere ikke gått ut med en offentlig advarsel om denne pipen?

- Jøtul sendte på forsommeren 2016 ut melding, i form av et OBS-varsel, til alle våre forhandlere samt til Feiermesternes landsforening, om at stålpiper av denne modellen bør sjekkes spesielt godt, med særlig vekt på fire punkter. Forhandlerne har kontakt med kunder som vurderer reparasjon eller ombygging. Kommunenes brann- og redningsetat, som inkluderer medlemmer i Feiermesternes landsforening, har ansvar for lovpålagt tilsyn, sier Christensen, og understreker at Jøtul regner informasjon til fagmiljø og offentlige kontrollinstanser for å være et treffsikkert tiltak i denne saken.

- Alle fyringsanlegg skal ha tilsyn

I forhold til advarselen som NRBR nå går ut med om den aktuelle Jøtul-pipen, kommenterer Christensen at alle fyringsanlegg skal ha tilsyn, også i fritidsboliger.

Ifølge Forskrift om brannforebygging skal det foretas behovsprøvd feiing og tilsyn med fyringsanlegget i alle boliger og fritidsboliger som har fyringsanlegg som brukes til oppvarming av byggverk.

- Huseier er ansvarlig for at fyringsanlegget, altså skorstein og ildsted, er intakt. Jøtul mener at inspeksjon av fagfolk, slik det legges opp til i vår melding fra 2016, er det mest treffsikre tiltaket, uttaler Christensen til Dinside.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer