Advarer mot ungdomstrend

Butikker i Østfold gjør foreldre oppmerksom på farlig ungdomstrend. Giftinformasjonen advarer.

ADVARER: Butikker på Østlandet ber foreldre være oppmerksomme på ungdom som lager bomber av avløpsåpner og vann på tette beholdere - noe som er ekstremt farlig og kan gi etseskader. Giftinformasjonen advarer kraftig, og forteller at det er ekstremt etsende og at man kan bli blind om man får dette på øynene. Foto/montasje: Shutterstock/NTB scanpix og Facebook
ADVARER: Butikker på Østlandet ber foreldre være oppmerksomme på ungdom som lager bomber av avløpsåpner og vann på tette beholdere - noe som er ekstremt farlig og kan gi etseskader. Giftinformasjonen advarer kraftig, og forteller at det er ekstremt etsende og at man kan bli blind om man får dette på øynene. Foto/montasje: Shutterstock/NTB scanpix og Facebook Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Butikker i Østfold i Viken advarer på Facebook om en ny ungdomstrend og ber foreldre være oppmerksomme:

Barn kjøper Plumbo og lager «Plumbo-bomber», som selvsagt er svært farlig og kan føre til etseskader.

De oppfordrer foreldre til å være oppmerksomme og til å snakke med barna om dette. De skriver også at de ikke vil selge Plumbo til barn.

Dette er omtalt av flere lokalaviser i Østfold og Akershus i Viken, blant annet Moss Avis.

Brannfarlig og etsende

Plumbo er et merkenavn på flere rengjøringsprodukter, men som de fleste kanskje forbinder med avløpsåpner, som finnes som både pulver og gel. I sammenheng med de farlige bombene, skjer det en kjemisk reaksjon når produktet kommer i kontakt med vann, som vil gjøre at en lukket beholder eksploderer.

Plumbo er både brannfarlig og etsende, og på flaska er det blant annet beskrevet at det ved kontakt med vann utvikles brannfarlige gasser, at kjemikaliet er sterkt etsende og at det gir alvorlige etseskader på hud og øyne.

Mari Tosterud, avdelingsdirektør i Giftinformasjonen, sier til Dinside at de ikke har merket noe til at den aktuelle trenden akkurat nå, men at dette er en type trend de ser kan dukke opp med jevne mellomrom.

Advarer: - Du kan miste synet

- Men en ting som dessverre ikke alle er klar over, er hvor skummelt dette er og hvor hissige disse stoffene egentlig er, sier Tosterud til Dinside.

Hun påpeker også at en fare ved dette, er at de tenåringene som gjør det søker seg vekk fra der de vet at de kan bli sett - og dersom det da går galt så kan det være langt til hjelp.

- De vet veldig ofte at dette ikke er helt innafor, og tar gjerne med seg avløpsåpneren og drar et sted avsidesliggende. Og dersom det skjer at de trenger hjelp så vet de ikke hva de skal gjøre, og de tør ikke si ifra, sier Tosterud.

- Dermed kan det gå tid før de finner ut av hva de skal gjøre, og de kommer ikke raskt nok i gang med førstehjelp, som er veldig viktig når det kommer til denne typen skader, sier hun videre.

Hun understreker at dette er en svært farlig trend, som hun advarer på det sterkeste fra å prøve.

- Det er viktig at ungene vet at det de gjør – det handler om håndtering av utrolig giftige kjemikalier. De må vite at dersom de får dette på øyet, så kan de bli blinde av det, sier hun.

- Skyll. Lenge.

Som det også er advart mot på flaska, kan det være fare for etseskader. Dette vil det være spesielt stor risiko for i en ukontrollert eksplosjon hvor kjemikaliene spruter rundt i omgivelsene.

Får du det på huden, er det risiko for etseskader - også om du får det på øynene. Men til forskjell fra etseskader på huden, som kan resultere i sår som likner brannskader, arr og skjemmende pigmentflekker, er øynene det absolutt mest sårbare - fordi etseskader på øyet ifølge Tosterud kan føre til at du mister synet.

Hun advarer også om at det kan ta noe tid før du merker noe, fordi det tar noe tid før stoffene trekker inn i huden og begynner å virke. Men du bør selvsagt reagere straks, og ikke vente på at du kjenner noe.

- Ungene må lære førstehjelp, de må vite hva man skal gjøre når ting går galt. Og det første man må gjøre, er å skylle øynene. Får man det på klærne, bør man straks ta de av og så skylle både øynene og hele kroppen lenge, helst en halvtime, sier Tosterud.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer