Voltarol Forte

Advarer mot Voltarol-bruk

Andreas Oterholt (30) våknet opp med store merker på armer og bein.

SPYTTET BLOD OG BLØDDE NESEBLOD: Formen var egentlig helt fin, men Andeas Oterholt (30) hadde merker både på armer og bein og blødde neseblod. Foto: Hilde Brevig
SPYTTET BLOD OG BLØDDE NESEBLOD: Formen var egentlig helt fin, men Andeas Oterholt (30) hadde merker både på armer og bein og blødde neseblod. Foto: Hilde Brevig Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter en periode med veldig mye jogging, merket Andeas Oterholt (30) at det begynte å verke på innsiden av leggen. Da smerten ikke avtok, valgte han å kontakte fastlegen som skrev ut resept for Voltaren og Voltarol Forte for beinhinnebetennelse.

På grunn av smittevernhensyn knyttet til corona, ble konsultasjonen foretatt over telefon.

Oterholt forteller at han smurte på Voltaren Forte-geleen en ukes tid uten at han merket noe bedring. Plutselig våknet han opp en dag med blodblemmer i munn og han spyttet blod og blødde neseblod. I tillegg hadde han store utslett på armer og bein.

Det var Telemarksavisa(+) som først omtalte saken.

Oterholts armer har tydelige merker, som blant annet skyldes blodprøver. På grunn av lav blodplateverdi koagulerer ikke blodet og det fortsetter bare å blø. Foto: Privat
Oterholts armer har tydelige merker, som blant annet skyldes blodprøver. På grunn av lav blodplateverdi koagulerer ikke blodet og det fortsetter bare å blø. Foto: Privat Vis mer

Reiste til legevakta

Tross de store utslettene og at han blødde fra nese og spyttet blod, var Oterholts allmenntilstand bra, men han valgte likevel å kontakte legevakta for å fortelle dem om plagene.

– Ettersom jeg følte meg bra, anbefalte legevakta meg å avvente situasjonen, sier han til Dinside.

– Men fordi jeg blødde valgte jeg likevel å oppsøke dem.

Det ble foretatt blodprøver som viste nullverdi på blodplater.

– Sa legevakta noe om hva normal verdi er?

– Det måles litt forskjellig, men de sa at 150 er normalt. Under 10 er kritisk og 0 hadde de aldri sett før, forteller han.

På grunn av de lave verdiene, ble han fraktet rett til akutten og gitt blodplateerstatning, men disse kvittet kroppen hans seg med umiddelbart.

– Heldigvis var det en overlege til stede som kunne foreta beinmargsprøve slik at de kunne bekrefte at det ikke var snakk om beinmarkskreft. Heldigvis.

Etter en rekke tester, deriblant CT-skanning, konkluderte legene ved Diakonhjemmet sykehus med at dette skyldes medikamentforgiftning.

– De eneste legemidlene jeg hadde brukt, var Voltaren og Voltarol, sier Oterholt.

Tydelige merker også på beina. Foto: Privat
Tydelige merker også på beina. Foto: Privat Vis mer

Går ut for å advare

Han går nå ut og advarer mot bruken av disse legemidlene.

– Dette er til skrekk og advarsel for andre. Hadde jeg skallet eller kanskje fått en rift i fingeren, kunne dette vært veldig kritisk.

– Dette er et sterkt preparat som skrives ut over en lav sko og fås også på uten resept. Riktignok halve dosen, men det er bare å doble den, advarer Otherolt, som sier at det er ekstra skummelt at han følte seg helt normal frem til det smalt.

Oterholts armer har tydelige merker. Foto: Privat
Oterholts armer har tydelige merker. Foto: Privat Vis mer

– Alt har vært normalt, merket ingenting før det skjedde.

Han forteller at etter han la ut en Facebook-post om det, er det mange som har reagert og kommet med sine erfaringer.

Otherholt kan fortelle at kroppen til slutt tok til seg blodplatene og verdiene har begynt å stige. Og formen, den er på vei tilbake, ser han.

– Har du vært i kontakt med GlaxoSmithKline?

– Nei, jeg har ikke hørt fra dem, men jeg vet at overlegen skulle ta kontakt.

GlaxiSmithKline (GSK) er legemiddelselskapet som produserer Voltaren og Voltarol Forte.

GSK svarer

I en kommentar til Dinside sier en representant for GSK Consumer Healthcare at de setter kundene først og at pasienttrygghet veldig viktig for dem.

– GSK tar slike rapporter seriøst og har etablert et sikkerhetssystem og prosesser som skal overvåke alle hendelser for alle våre produkter på markedet, skriver selskapet i en e-post.

– Vi oppfordrer kunder til å bruke medisinene som anvist av helsepersonen og å lese og følge produktinformasjonen nøye.

Selskapet legger til at brukere kan oppleve bivirkninger ved bruk av ethvert legemiddel og at informasjon rundt dette er oppført i pakningsvedlegget, og at alle mulige bivirkninger er grundig gjennomgått og rapportert til det Statens legemiddelverk.

Når det gjelder hendelsene til Oterholt, sier GSK at de ble gjort oppmerksom på dette gjennom media og kommer til å følge sine vanlige prosesser.

– GSK kommenterer derimot ikke på individuelle hendelser, avslutter selskapet.

– Svært sjeldent

Overfor TV 2 sier professor i farmakologi ved NTNU og overlege ved St. Olavs hospital at det er svært sjeldent at noen reagerer på disse produktene.

– Det hender jo at noen kan reagere med overfølsomhet på disse produktene, men det er heldigvis veldig sjeldent, sier kanalen.

Voltarol Forte: mulige bivirkninger

Som alle legemidler kan Voltarol Forte forårsake bivirkninger, men ikke alle får det.

Noen sjeldne og svært sjeldne bivirkninger kan være alvorlige. Dersom du opplever noen av de følgende symptomene på allergi må du slutte å bruke Voltarol Forte og kontakte lege eller apotek umiddelbart:

  • Utslett med eller uten blemmer; elveblest (kan forekomme hos mellom 1 og 10 av 10 000 personer).
  • Gisping, kortpustethet, tetthetsfølelse i brystet (astma) (kan forekomme hos færre enn 1 av 10 000 personer).
  • Hevelse i ansikt, lepper, tunge eller svelg (kan forekomme hos færre enn 1 av 10 000 personer).

Andre bivirkninger som kan forekomme er vanligvis milde, forbigående og ufarlige. Kontakt lege eller apotek så snart du kan dersom du er bekymret.

Vanlige bivirkninger (kan forekomme hos inntil 1 av 10 personer)

  • Hudutslett, kløe, rødhet eller svie i huden

Svært sjeldne bivirkninger (kan forekomme hos inntil 1 av 10 000 personer)

  • Huden kan bli mer ømfintlig for sollys. Symptomer kan være solbrenthet med kløe, hevelse og blemmer.

Kilde: Felleskatalogen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer