Advarer om at Husbanken går tom

Brukte opp 70 prosent av sin totale låneramme i første halvår.

Alle skal bo godt og trygt, ønsker Husbanken, men nå ser det ut som om pengesekken kan gå tom.  Foto: Husbanken.no/DinSide.no
Alle skal bo godt og trygt, ønsker Husbanken, men nå ser det ut som om pengesekken kan gå tom. Foto: Husbanken.no/DinSide.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I løpet av årets seks første måneder har Husbanken gitt tilsagn til oppføring av i underkant av 3.000 nye boliger.

Husbanken har midler til å finansiere omtrent 4.000 nye boliger i år, og dersom bygge- og bevilgningsfarten fortsetter kan banken gå tom, ifølge Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL).

Les også: Innstrammingen av bankenes utlånspraksis og økte krav til egenkapital er på grensen til rasjonering av boliger, ifølge FNO-direktør.

Thor Eek etterlyser økte bevilgninger til Husbanken fra regjeringen.  Foto: Tanya S. Wallin/Ospix foto
Thor Eek etterlyser økte bevilgninger til Husbanken fra regjeringen. Foto: Tanya S. Wallin/Ospix foto Vis mer


– Situasjonen for Husbanken står i skarp kontrast til tidligere utsagn fra regjeringspartiene om å bruke Husbanken aktivt for å sørge for tilstrekkelig nybygging, sier Thor Eek, administrerende direktør i NBBL i en pressemelding. – Regjeringen kom ikke tilbake med noen ny Husbankvurdering før sommeren slik de skulle , så nå må regjeringen snarest gå til Stortinget og be om økte midler for Husbanken. Dette er ett av ytterst få tiltak som kan gi et raskt puff i retning av økt boligbygging, noe absolutt alle er enige om at det er et stort behov for, understreker Eek.

Ingen tiltak klare

Regjeringen vurderer løpende bevilgningene til banken med den litt spesielle profilen, men har ennå ikke noen konkrete tiltak å legge frem:

– Det er sterk etterspørsel etter midler fra Husbanken. Vi er informert om situasjonen, og vurderer lånerammen i en tett og god dialog med Husbanken, sier statsråd Liv Signe Navarsete i en kommentar til DinSide.

I årets statsbudsjett økte regjeringen bevilgningene til Husbanken med 23 millioner til tilpasning av boliger for mennesker som ellers ville måttet bo på institusjon, og i tillegg innførte de en gyllen husbankordning som kan gi opptil 600.000 i tilskudd til ny bolig.

Sliter du med å få lån?

– Det er viktig med en god bolig for et godt liv, ifølge Bård Øistensen, administrerende direktør i Husbanken. Foto: Per Ervland
– Det er viktig med en god bolig for et godt liv, ifølge Bård Øistensen, administrerende direktør i Husbanken. Foto: Per Ervland Vis mer


Husbanken er, som vi har nevnt over, en bank som har en litt annen profil enn ordinære kommersielle banker: Husbanken skal nemlig gi lån til dem som ikke får finansiering av ordinære banker.

– Husbankens viktigste oppgave er å bidra til at også vanskeligstilte husstander kan bo godt og trygt, sa tidligere direktør i Husbanken, Geir Barvik til DinSide da finansuroen raste som verst.

Det vil ikke si at Husbanken kaster penger etter nullskatteytere, men det er banken som muliggjør boligkjøp for husstander med lav, men trygg, inntekt. Det er også banken unge kan henvende seg til for startlån eller topplån, og det er verdt å merke seg at Husbanken er unntatt kravet om 15 prosent egenkapital.

Les også: Nytt verktøy skal motivere unge til å spare til egen bolig

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer