Advarer om dette

Fører til ukentlige branner.

BATTERI: Å kaste batterier rett i restavfall kan føre til store konsekvenser. Foto: Renovasjons- og gjenvinningsetaten - Oslo kommune
BATTERI: Å kaste batterier rett i restavfall kan føre til store konsekvenser. Foto: Renovasjons- og gjenvinningsetaten - Oslo kommune Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvert år havner to millioner batterier i restavfallet i Oslo. Det skriver Kildesortering i Oslo på Instagram.

Vi har spurt Renovasjons- og gjenvinningsetaten i Oslo kommune som står bak Instagram-kontoen, om hva som kan skje dersom man kaster batteri rett i søpla.

KILDSORTERING: Dette bør du vite om kildesortering. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

- Det korte svaret er: brann. Det lange svaret er at batterier blir stadig kraftigere, og de har alltid litt energi igjen selv når de virker tomme. Når de kastes i restavfallet eller papiravfallet, som vi ser at en del gjør, så havner de i en renovasjonsbil. Den presser sammen avfallet, forklarer kommunikasjonsrådgiver Jørgen Bakke Fredriksen og fortsetter:

- Når batterier gnisser mot hverandre eller utsettes for trykk, kan de selvantenne og sette fyr på avfallet rundt seg. Det er branner i renovasjonsbiler og avfallsanlegg i Norge hver eneste uke på grunn av feilsorterte batterier. I tillegg inneholder batterier verdifulle materialer som vi ønsker å gjenvinne. Det er vanskelig når de ikke leveres dit de skal.

Mangel på kunnskap

Når avfallet presses sammen i bilene deres, kan batterier antenne og sette fyr på resten av avfallet. Dette har skjedd to ganger i år.

Ifølge dem er det to branner for mye. Branner ødelegger renovasjonsbiler, avfallsanlegg og er farlig for dem som jobber der, skriver de videre på Instagram.

TOK FYR: Alt av avfall måtte tømmes ut midt på Sofienberg slik at brannvesenet kunne slukke branntiløp etter at et batteri tok fyr. Foto: Renovasjons- og gjenvinningsetaten
TOK FYR: Alt av avfall måtte tømmes ut midt på Sofienberg slik at brannvesenet kunne slukke branntiløp etter at et batteri tok fyr. Foto: Renovasjons- og gjenvinningsetaten Vis mer

Fredriksen tror at folk kaster batterier i restavfallet på grunn av delvis mangel på kunnskap, og det er dette de prøver å fikse med informasjonen de legger ut på for eksempel Instagram.

- Jeg tror også at det er fort gjort å stå der hjemme med det ene batteriet i hånda, og så virker restavfallsposen veldig fristende «bare denne ene gangen». Det er det vi kaller «restsuget», når du dras mot restavfallsposen i stedet for å gjøre den lille, ekstra innsatsen, forklarer han.

Gjør dette

- Vi ønsker å få folk til å forstå risikoen ved å kaste batterier feil. Ett feilsortert batteri er alt som skal til. Løsningen er dessuten enkel: Alle batterier kan leveres til en butikk som selger samme type, og til alle gjenbruksstasjonene våre, råder kommunikasjonsrådgiveren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer