Maur vekkes av varmekablene

Advarer om maur

Har du varmekabler hjemme, bør du passe spesielt på nå: - Varmekabler kan vekke mauren tidligere enn normalt, advarer forsikringsselskap.

MAUREN KAN TRO DET ER VÅR: Varmekabler og andre varmekilder kan lure mauren til å våkne i troen på at det er vår - men de må søke inn i husene på jakt etter mat. Mauren på bildet er svart jordmaur, som er 3-5 mm lange og vanligvis forekommer i stort antall. Foto: Norsk Hussopp Forsikring
MAUREN KAN TRO DET ER VÅR: Varmekabler og andre varmekilder kan lure mauren til å våkne i troen på at det er vår - men de må søke inn i husene på jakt etter mat. Mauren på bildet er svart jordmaur, som er 3-5 mm lange og vanligvis forekommer i stort antall. Foto: Norsk Hussopp Forsikring Vis mer
Publisert

Våren er i anmarsj og pollensesongen er allerede i gang noen steder i landet. Men det betyr også at andre deler av naturen, som har ligget i dvale om vinteren, vekkes til live. Som mauren.

Og selv om mauren normalt sett ennå burde ligget i dvale en stund til, er det noen komfortelementer ved huset ditt som kan gjøre at den vekkes til live, tidligere enn normalt.

- Mauren går i dvale om vinteren, men varmekabler og andre varmekilder kan forstyrre maurenes livssyklus slik at de våkner tidligere enn normalt, advarer Norsk Hussopp Forsikring.

De forteller at de allerede opplever en økning i skademeldinger om maur innendørs.

- Lurer mauren

Svein Stormoen, skadesjef i Norsk Hussopp Forsikring, sier det er varmen fra varmekabler, og andre varmekilder vi har inne, som lurer mauren til å tro at det er på tide å våkne.

- Egentlig er det ikke før i april at mauren begynner å titte fram. Varmen fra varmekabler, og andre varmekilder som for eksempel kjøleskapsmotorer og varmtvannstanker, kan framskynde dette. Dette fordi de forstyrrer maurens livssyklus og lurer den til å tro at det er vår, forklarer Stormoen.

Og når mauren våkner, vil den ha mat - noe den må inn for å finne på denne tiden av året.

- Vi opplever allerede en økning i antall skademeldinger om maur innendørs. Når de våkner fra dvalen er de sultne og på jakt etter mat. Utendørs er det for tidlig å finne mat, derfor holder mauren seg inne, forteller skadesjefen.

SKJEGGKRE: Visste du at det å lagre pappemballasje i boder, på loft og kjeller eller i garasjen, kan gi deg større problemer enn at det ser rotete ut? Vis mer

Ta grep ute

Det beste rådet fra forsikringsselskapet, når det kommer til å unngå maurbesøk inne, er å holde det rent og ryddig - både ute og inne.

Dette er råd vi også tidligere har fått fra Rentokil, som har advart om at mauren kan komme inn i huset mange veier: Den kan komme inn gjennom døra, gjennom lufteluker, sprekker i grunnmuren eller opp bak panelet.

Du kan ha maur i jordsmonnet, ved grunnmuren eller under huset, og har du maur under huset så kan det være vanskelig å behandle.

Ser du mauraktivitet i hagen din, bør du gå til aksjon. Rentokils skadedyrekspert har tidligere uttalt til Dinside at du ikke bør la mauren blomstre opp, selv om det foreløpig bare er ute i hagen.

Ta grep og vipp opp hageheller. Der kan det være ekstremt mye maur og egg. Det kan også være lurt å skrape litt i jordsmonnet og komme seg litt ned i materien, for å se etter egg og maur.

GENIALT: Disse geniale metodene fjerner brunsneglene fra hagen din. Video: Kristin Sørdal / Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Unngå maur inne: Gjør dette nå

Her er tipsene for å unngå maurbesøk inne:

  • Hold det rent inne. Mauren leter etter mat, og finner de ikke mat, er det mindre sannsynlig at de blir værende.
  • Hold det ryddig ute. Planter og busker som står tett inntil husveggen gir mauren både beskyttelse og atkomst-muligheter. Heller og belegningsstein egner seg godt som reirområder - ligger de tett inntil grunnmuren er veien inn kort.
  • Maur liker ikke småstein. Grus inntil og rundt boligen vil gjøre det mindre attraktivt for mauren å ta seg inn.
  • Ta en inspeksjonsrunde: Se etter sprekker i grunnmuren eller rundt dørene og vinduene og sørg for at boligen er tett, slik at de ikke kommer inn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer