Ei varmepumpe varmer godt og er rimelig i drift, dersom du varmer riktig og sørger for godt vedlikehold.
Faktisk er vedlikeholdet veldig viktig for å få utnyttet funksjonene til det fulle. For dersom du ikke tar godt vare på varmepumpa di, kan det gå direkte utover strømregninga i negativ retning.
- Mange som har luft-til-luftvarmepumpe glemmer å rengjøre filtrene. Men å gjøre denne jobben er veldig viktig, sier Linda Ørstavik Öberg, huseiernes energipolitiske rådgiver, i en pressemelding.

Husk dette!
Inne i innedelen sitter det nemlig filtre, hvor det etter hvert vil samle seg rusk og støv.
- Hvis du ikke rengjør filtrene, så vil det samle seg støv som gjør at pumpa di fungerer dårligere, levetida blir kortere, og du vil kunne oppleve at den støyer mer enn nødvendig. I tillegg vil pumpa trekke mer strøm enn nødvendig, påpeker hun.
Ta sjekklista
Informasjonsansvarlig Einar Gulbrandsen i Varmepumpeforeningen NOVAP har tidligere forklart at det er en liten sjekkliste man bør gå gjennom nå på høsten.
Dersom det er busker eller trær rundt utedelen av varmepumpa di, bør du finne fram hagesaksa med en gang.
- Klipp ned busker og andre vekster, og sjekk at utedelen er fri for løv og annet rusk. Varmepumpa må få puste, ellers vil den fungere dårligere, forklarer Gulbrandsen til DinSide.
Han forteller at det kan være fort gjort å glemme den, så han anbefaler å ta det årlig, samtidig som man rengjør takrenner og gjør huset klart for vinteren.

Nå bør du «sjokklufte»
Ikke bruk auto-funksjonen
Gulbrandsen ber også folk om å huske å sjekke at varmepumpa bare er innstilt på varmefunksjonen når det går mot kaldere tider, og unngå at den står på «auto»-modus. Symbolet for oppvarming er markert med en sol på fjernkontrollen.
- Selv om dette høres opplagt ut, kan det være lett å glemme hvis du har brukt varmepumpa til å kjøle med i løpet av sommeren, poengterer han.
Dersom varmepumpa da kjøler huset og du synes det er litt kaldt og tenner litt i peisen for å hjelpe til litt med husvarmen, vil varmepumpa sørge for enda kaldere luft.
- Det er typisk når man har brukt den til kjøling på sommeren, så da er det greit å sjekke, før du ringer til installatøren. Det er en sterk anbefaling at den står enten på oppvarming eller kjøling, ikke automatisk valg av driftsmodus, sier han.