Advarer om varmeovner

- Aldri sov med vifteovn på, advarer brannekspert.

SKJØTELEDNING: Lange skjøteledninger kan utgjøre brannfare - og du bør absolutt IKKE bruke skjøteledning til varmeovnen. Langvarig tilkobling av strømkrevende utstyr anbefales ikke. Foto: Embla Hjort-Larsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Når det er så kaldt som nå, lar mange flyttbare ovner stå på om natta. Det gir økt risiko for branner og branntilløp. Aldri sov med vifteovn på, sier brannekspert i Frende Forsikring, Odd Magne Skjerping.

Forsikringsselskapet advarer om bruk av vifteovner spesielt. Dette fordi de kan utgjøre en stor brannfare. De kan eksempelvis lett velte, som denne du ka se på bildet nedenfor:

- Denne ble liggende mot gulvet, ble overopphetet og startet en boligbrann, sier Skjerping.

Ifølge Frende, skyldes rundt 50 boligbranner i året, feil bruk av varmeovner.

Flyttbare varmeovner kan utgjøre en brannfare ved at de kan velte; termostaten kan feile - eller de kan komme til å tildekkes.

Bruk varmeovn bare ved tilsyn

Ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) bør bruk av flyttbare ovner bare skje under tilsyn - slik at du kan begrense omfanget av skaden hvis uhellet er ute.

- Det er mer sannsynlig at det skjer noe med slike ovner, enn fastmonterte. Små vifteovner velter lett, både småbarn og kjæledyr kan enkelt vippe den. Bruk aldri vifteovn i rom hvor barn eller kjæledyr er alene, sier Skjerping.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer