Advarer om varmeovner

- Aldri sov med vifteovn på, advarer brannekspert.

SKJØTELEDNING: Lange skjøteledninger kan utgjøre brannfare - og du bør absolutt IKKE bruke skjøteledning til varmeovnen. Langvarig tilkobling av strømkrevende utstyr anbefales ikke. Foto: Embla Hjort-Larsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Når det er så kaldt som nå, lar mange flyttbare ovner stå på om natta. Det gir økt risiko for branner og branntilløp. Aldri sov med vifteovn på, sier brannekspert i Frende Forsikring, Odd Magne Skjerping.

Forsikringsselskapet advarer om bruk av vifteovner spesielt. Dette fordi de kan utgjøre en stor brannfare. De kan eksempelvis lett velte, som denne du ka se på bildet nedenfor:

VIFTEOVN: - Denne ble liggende mot gulvet, ble overopphetet og startet en boligbrann, sier Skjerping. Foto: Frende forsikring
VIFTEOVN: - Denne ble liggende mot gulvet, ble overopphetet og startet en boligbrann, sier Skjerping. Foto: Frende forsikring Vis mer

- Denne ble liggende mot gulvet, ble overopphetet og startet en boligbrann, sier Skjerping.

Ifølge Frende, skyldes rundt 50 boligbranner i året, feil bruk av varmeovner.

Flyttbare varmeovner kan utgjøre en brannfare ved at de kan velte; termostaten kan feile - eller de kan komme til å tildekkes.

Bruk varmeovn bare ved tilsyn

Ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) bør bruk av flyttbare ovner bare skje under tilsyn - slik at du kan begrense omfanget av skaden hvis uhellet er ute.

- Det er mer sannsynlig at det skjer noe med slike ovner, enn fastmonterte. Små vifteovner velter lett, både småbarn og kjæledyr kan enkelt vippe den. Bruk aldri vifteovn i rom hvor barn eller kjæledyr er alene, sier Skjerping.

- Vifteovner må bare brukes når du er til stede i huset, helst bare i nødstilfeller, oppfordrer han.

Termostaten kan feile

Han forteller at det også kan være risikabelt å stole på termostat og automatsikring mot overoppheting.

- Vi har flere eksempler på ovner som ikke har koblet ut strømmen, selv om de har veltet og blir liggende direkte mot gulv, sier han.

Selv om en vifteovn har en sikring som skal koble ut, er det ikke alltid at den fungerer.

- Går termostaten i stykker kan temperaturen på kort tid øke og forårsake brann. Trekk derfor alltid ut støpselet på termostatstyrte elektriske apparater når de ikke er i bruk, det gjelder ikke bare ovner, men også kaffetrakter, vannkoker, brødrister og andre apparater som står fremme.

BRANNFARE: Visste du at håndsprit kan være brannfarlig opptil to minutter etter at du har smurt det på hendene? Video: Tryg forsikring. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Ikke bruk skjøteledning

Et av rådene fra DSB, om bruk av varmeovner, er dette:

Ovnen skal kobles til en stikkontakt i det rommet den skal stå. Ikke bruk skjøteledning.

Dette understrekes også av både Frende og av ekspertene hos Norsk brannvernforening:

- Unngå bruk av skjøteledninger til elektriske varmekilder som panelovner og vifteovner med høy wattstyrke, sier administrerende direktør Rolf Søtorp i Norsk brannvernforening.

- Sjekk sikringsskapet!

Også Norsk brannvernforening advarer om brannfare i disse dager. De påpeker at de ser økt brannrisiko når det er kaldt både på grunn av elektrisk varme og vedfyring.

- Vi ser det samme hvert år. Når vinteren er på det kaldeste fyrer vi naturligvis mer. Belastningen på det elektriske anlegget øker og vi fyrer mer i ovn og peiser. Dette øker risikoen for boligbrann, sier Søtorp.

Januar og desember er de store brannmånedene i Norge, og Søtorp peker spesielt på brannfaren ved overbelastning av elektriske anlegg. Eldre elanlegg bør kontrolleres og eventuelt oppgraderes av en autorisert installatør.

- Det gjelder ikke minst anlegg med porselenssikringer som kanskje er dårlig vedlikeholdt og underdimensjonert i forhold til hva husholdningen benytter av elektrisk utstyr, påpeker han.

Brannvernforeningen anbefaler en jevnlig sjekk i sikringsskapet. Og at du er på vakt om det skulle lukte svidd eller kjennes varmt der.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer