Advarer om vegghengte toaletter

Trendy og praktiske toaletter kan totalskade baderommet dersom det ikke er riktig installert.

Publisert
Sist oppdatert
Håndverkere som ikke følger retningslinjene kan bli ansvarlige overfor forsikrings-selskapene


Vanlige toaletter på vei ut. Det er vegghengte toaletter som gjelder når nordmenn pusser opp.

Les også: Slik vil vi ha det på badet

Men de nye trendy toalettene representerer en større risiko dersom det skulle oppstå lekkasje, skriver rørleggerkjeden Varme & Bad i en pressemelding.

– Skadene ved lekkasje kan bli store fordi sisternen er montert utenfor våtromssonen i badet. Den sitter jo inne i veggen, sier prosjektleder Tom Hauger i Veto Rør, Varme & Bad til Newswire.

Følg med:


Har du håndverkere hjemme anbefales det å følge nøye med, og være tydelig på at du følger arbeidet.
- Følg opp håndverkerne, be om oppdateringer, og ta bilder av arbeidet hver dag, er anbefalingen fra interiørarkitekt Åse Imset. - Da stiller du sterkere dersom det skulle oppstå en tvist.


Vannet kan renne ned på trebjelker og betong og dermed gjøre stor skade også andre steder i boligen.

Blir det lekkasje kan man måtte risikere å måtte totalrenovere badet.

Se Norges styggeste bad

Ta forholdsregler

Som lekmann er det vanskelig å vite hvordan et slikt toalett skal monteres. Varme & Bad anbefaler sine rørleggere å tette hele badet med membran før sisternen monteres, for å unngå å måtte totalrenovere hele badet dersom det skulle bli lekkasje.

Dette bekreftes av Olav Råken, produktansvarlig i Bademiljø.

- Når man installerer slike sisterner, er det viktig at det som er kledd inn i veggen må være foran tettesonen i badet, slik at dersom det skjer en skade skal vannet genereres ut i våtrommet, sier han til DinSide.

– Installasjonsfeil kan forekomme, og etter lang tids bruk kan produktet svekkes. Jeg tror vi vil se langt flere alvorlige vannskader i årene fremover på grunn av slike sisterner, sier Hauger.

Les: Dette bør du overlate til fagfolk

Du er lovpålagt å oppdage skader

Ifølge teknisk inspektør Trond Risåsen i If, er man lovpålagt å oppdage lekkasjer raskt, slik at det ikke skal føre til unødig skade på andre installasjoner eller bygningsdeler.

- Det er vanskelig å oppdage med innebygde sisterner, sier Risåsen til Newswire.

Rørleggerbransjen, myndighetene og forsikringsselskapene er nå blitt enige om en felles tolkning av regelverket.

– Ved montering av slike toaletter skal man nå sikre at eventuell vannlekkasje ledes til avløp slik at det ikke blir omfattende bygningsskade. Håndverkere som ikke følger retningslinjene kan bli ansvarlige overfor forsikringsselskapene, sier takstmann Steinar Andreassen.

Sjekk opp håndverkeren

Gå for kvalitet

Det ser penere ut, og det er lettere å vaske gulvet - men de vegghengte toalettene kan være skjulte fuktfeller. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.no
Det ser penere ut, og det er lettere å vaske gulvet - men de vegghengte toalettene kan være skjulte fuktfeller. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.no Vis mer


Det er heller ikke her du skal spare, dersom du bygger bad på budsjett. Innebygde sisterner blir billigere og billigere, men ifølge Varme & Bad har det kommet sisterner av svært dårlig kvalitet på markedet de siste årene.

Ifølge interiørarkitekt Åse Imset er asiatiske kopier på full vei inn på baderommet også.

- På baderomsmessen i Valencia i år var det mye kinesiske kopier, sier Imset til DinSide. Og dersom en brøkdel av dem hun så som løp rundt med kameraer og fotograferte det meste omsetter inspirasjonen i produksjon, kan vi regne med flere kopier i årene som kommer.

Nye bad er fuktfeller

Levetid

Der ordinære toaletter kan synes å ha tilnærmet evig levetid, har de innebyggede sisternene et langt kortere livsløp.

Det var først for rundt 15 år siden at innebygde sisterner ble vanlig, og mange av disse begynner nå å bli modne for utskiftning.

Men hvordan kan en vite om en sisterne bør byttes ut?

- Det er ikke noe forskjell på en innebygget sisterne og en vanlig sisterne, de har like lang levetid, men det det kommer an på er kvaliteten på dem, sier Råken til DinSide.

Hans råd er å kjøpe kjente merkevarer, og å oppsøke en fagmann.

- Det er også viktig å tenke på skålen, ikke bare det inne i veggen. Det er de samme kvalitetsforskjellene der. Man bør være påpasselig med hva man velger i våtrom, sier han.

Kilder: Newswire, Ifi.no


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer