Tett toalett:

Advarer: - Ramme alvor

- Vi får enda større utfordringer med avløpssystemet.

PASS PÅ: Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon (NITO) advarer mot å kaste avfall i toalettet. Bildet er ment som illustrasjon. Foto: Shutterstock
PASS PÅ: Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon (NITO) advarer mot å kaste avfall i toalettet. Bildet er ment som illustrasjon. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere i desember skrev DinSide at man ikke skal kaste fettrestene fra ribba og pinnekjøttet i vasken eller toalettet.

Nå informerer Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon (NITO) om at det dukker mye rart opp i filtrene på renseanleggene.

- Det er lett å le av pratet om hva som skal i do og hva som ikke skal dit, men det er faktisk ramme alvor. Det er bare bæsj, tiss og dopapir som skal i toalettet. Så enkelt er det. Alt annet skal håndteres som avfall, sier Kjetil Lein, kommuneingeniør og visepresident i NITO, i en pressemelding.

Han fortsetter:

- Dette er særlig viktig å huske på nå i julestria. Fett, matrester, våtservietter og mye annet som kastes i toalettene gjør at vi får enda større utfordringer med avløpssystemet enn det som kommer som følge av vanlig bruk og slitasje.

Kommuneingeniøren trekker fram at det er mye rart som tidligere har funnet veien til renseanleggene:

Juletrepynt, kondomer, leketøy, fjernkontroller, smykker, kniver, klær, vaskekluter, vaskemopper, verktøy, klokker, bankkort, golfballer, førerkort, våtservietter, gifteringer, levende fisk, gebiss, narkotika, linseetuier, sneiper og snusposer.

TETTE AVLØP: Kaster du hår, q-tips og våtservietter i toalettet? Det bør du styre unna! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Lein forteller videre at tette rør hjemme kan gi en umiddelbar kostnad, og at folks uvørenhet påfører kommune store ekstrautgifter,

- Det totale vedlikeholdsetterslepet er enormt rundt om i landet, og kommunene trenger hver krone til vanlig vedlikehold og investering i nye rør, renseanlegg osv. Som ingeniør i kommunen blir jeg oppgitt over at det er så vanskelig å få folk til å fange opp det enkle budskapet om hva som skal og ikke skal i toalettet. Til tross for mye oppmerksomhet rundt dette er det fortsatt mange som bruker doen som en vanlig avfallsbøtte.