Rengjøring av ovn

Advarer: Skulle bare rense ovnen

Kjøkkenet var ikke det samme etter å ha brukt ovnens selvrensefunksjon.

BRENNES VEKK: Med selvrensprogram kan du få ovnen skinnende ren uten å måtte gnikke og gnu. På svært høy temperatur brennes matrester og annet vekk. Foto: Shutterstock / NTB
BRENNES VEKK: Med selvrensprogram kan du få ovnen skinnende ren uten å måtte gnikke og gnu. På svært høy temperatur brennes matrester og annet vekk. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

- Vurderer du å kjøre selvrenseprogrammet til ovnen din, ikke gjør det! I går ble ovnen vår så varm at sidepanelet spratt av, og hyllene over kollapset fullstendig, forteller amerikanske Krystie Perkins i en video på TikTok.

Stearinlysene hun hadde oppbevart i hyllene, falt ut - og i videoen kan vi se rester av smeltet stearin rundt omkring på kjøkkenet.

Videre sier Perkins at innboksen hennes nå fylles opp av meldinger fra folk som sier at alle reparasjonsteknikere advarer mot å kjøre selvrenseprogrammet på ovnen.

Uenige i hvem som har ansvaret

Videoen har fått hundrevis av kommentarer med alt fra råd til kritikk.

- Hvorfor har de den muligheten da. Jeg føler at selskapet bør være ansvarlig, skriver en i kommentarfeltet.

Men en annen skriver at det ikke er ovnens feil.

- Ovnen bør plasseres i korrekt type skap som er varmeresistent, skriver personen.

- Eller kanskje ikke installer ovnen din i et treskap, er det en tredje som mener.

En person sier hun kjenner til folk som har opplevd at huset har begynt å brenne som en følge av å ha brukt selvrenseprogrammet på ovnen.

Og det er flere liknende historier i kommentarfeltet.

- Den første gangen jeg prøvde rengjøringsprogrammet begynte ovnen min å brenne innvendig. Aldri igjen.

Ikea: - Ikke fått tilbakemeldinger

Med ovnens selvrens slipper du selv å stå å gnukke og gni vekk fastbrente flekker.

Selv har vi brukt pyrolyse ved flere anledninger uten at vi har opplevd det som farlig. Det eneste vi har merket er at skinnene på sida av ovnen har blitt litt «tråere» enn før når vi setter inn eller tar ut stekebrettet.

Ikea selger flere ovner med pyrolysefunksjon. Pressekontakt Joachim Dagenborg sier de ikke har fått tilbakemeldinger fra kunder som tyder på at varmedannelse er et problem med ovner som er solgt hos dem.

- Samtidig er det viktig å understreke at selvrensefunksjonen, eller pyrolyse, i realiteten innebærer at man brenner vekk fett og annet smuss som har havnet på innsida av ovnen. For å oppnå denne effekten, kreves det svært høye temperaturer, sier Dagenborg.

Pyrolyseovnene Ikea selger har mange innebygde sikkerhetsfunksjoner, forteller han.

- Vi har for eksempel spesialglass som er utviklet for at temperaturen ikke skal bli for høy på utsida, slik at barn ikke skal brenne seg om de kommer borti glasset. I tillegg låser dørene seg når temperaturen blir høy.

SIKKERHETEN KOMMER FØRST: - For oss er sikkerhet alltid viktigst. Dersom vi hadde fått henvendelser fra kunder som indikerte at dette var et problem, hadde vi sluttet å selge disse produktene, sier pressekontakt i Ikea, Joachim Dagenborg.
SIKKERHETEN KOMMER FØRST: - For oss er sikkerhet alltid viktigst. Dersom vi hadde fått henvendelser fra kunder som indikerte at dette var et problem, hadde vi sluttet å selge disse produktene, sier pressekontakt i Ikea, Joachim Dagenborg. Vis mer

Viktig å følge kravene

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) er ikke kjent med at det er noen spesiell fare ved stekeovner med pyrolyse-funksjon gitt at man har fulgt kravene i produktstandarden.

- Men pyrolyse-funksjon starter ved 350 grader celsius og går gjerne opp til 500 grader celsius. Så potensialet for høy varme eventuelt branntilløp for omgivelsene er selvfølgelig større hvis sikkerhetsfunksjoner feiler eller det er en feil i konstruksjonen eller montering, sier Mari Grande Austad, som er seksjonssjef i DSB.

DSB har ikke fått noen meldinger gjennom sin bekymringsmeldingsordning på www.farligeprodukter.no som tyder på at dette kan være et problem.

- Så vi ser ingen grunn til å advare mot bruken. Med de vanlige brukerrådene om å være våken og til stede gjelder også for bruken av pyrolyse-funksjonen, sier hun.

Les produsentens informasjon og instrukser om bruk av denne funksjonen, er DSBs oppfordring. De påpeker også at det er viktig at stekeovna må installeres i henhold til anvisninger, som for eksempel avstander til sidevegger og over/underskap.

Ellers er noen av kravene til ovner med pyrolyse-funksjon at overflødig søl fjernes før programmet settes i gang. Dessuten skal funksjonen automatisk slås av etter endt tid. Det skal heller ikke være mulig å lukke opp ovsdøren mens programmet går.

Du har kanskje begynt å fyre med ved allerede, men har du forberedt peisen? Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

- Som et åpent bål

Bruker du ovnens selvrensefunksjon, er det også en annen ting du bør være obs på. Ny forskning avslører at funksjonen kan være helseskadelig og fyller hjemmet ditt med giftige gasser.

Pyrolyse er en funksjon som bruker svært høye temperaturer for å brenne matrester, fett og annet smuss til aske. Ifølge Viivilla gjør varmen imidlertid at pyrolyseovnen slipper ut skadelige partikler og giftige gasser som for eksempel formaldehyd.

Ifølge Torben Sigsgaard, som er professor i inneklima ved Institutt for folkehelse ved Aarhus Universitet, slipper selvrensende stekeovner ut over 500 000 fine partikler etter bare et kvarter, som potensielt kan trenge ned i lungene og forårsake skade

– Jeg pleier å si at det er som å ha et bål innendørs. Pyrolysen produserer like mange partikler som om du skulle stekt mat over et åpent bål på gulvet i kjøkkenet ditt, sier Torben Sigsgaard til Bolius.dk.

Derfor er det også ifølge Sigsgaarsd viktig å sørge for å lufte grundig ut med gjennomtrekk med ovnsrensingen foregår.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer