Advarer: - Sprer seg

- Vokser raskt og gjerne i det skjulte.

SKREKKSYN: Man vil ikke ha ekte hussopp hjemme. Foto: Norsk Hussopp Forsikring
SKREKKSYN: Man vil ikke ha ekte hussopp hjemme. Foto: Norsk Hussopp Forsikring Vis mer
Publisert

Norsk Hussopp Forsikring informerer om at høysesongen for arten ekte hussopp er her. Det skyldes at gradestokken og tilgang på kalk og fuktighet skaper gode forhold for råtesoppen.

- Værsituasjonen i Sør-Norge de siste ukene gjør at vi forventer at flere oppdager ekte hussopp hjemme, i garasjen eller på hytta.

Råtesoppen har gunstige forhold i mange bygninger denne høsten, sier Jørgen Skyrud Danielsen, mykolog i Norsk Hussopp Forsikring, i en pressemelding.

- Omfattende og krevende

Ifølge selskapet er det ekte hussopp som kan gjøre størst skade av alle råtesoppene som kan angripe boliger. Finner man den på hjemmebane bør man kontakte forsikringsselskapet sitt.

- Hvis den først har gode vekstvilkår kan det i løpet av kort tid få store konsekvenser for huset ditt. Er uhellet ute og du har oppdaget ekte hussopp - ikke forsøk å bekjempe den selv. Å fjerne ekte hussopp er en omfattende og krevende prosess som vi må overlate til fagfolk med riktig kunnskap og verktøy,

Foto: Norsk Hussopp Forsikring
Foto: Norsk Hussopp Forsikring Vis mer

Danielsens beste råd er å sørge for å holde treverk og murverk tørt, og hindre at vann og fukt trenger inn i bygningskonstruksjonen, spesielt i kjeller og yttervegger.

- Ekte hussopp vokser raskt og gjerne i det skjulte. Det gjør den vanskelig å oppdage før den allerede har gjort stor skade.

- Gode vekstvilkår

Norsk Hussopp Forsikring opplyser om at ekte hussopp ofte oppdages seint og at skadene bli «svært omfattende og kostbare».

- Soppen kan spre seg over store områder av konstruksjonen og frakter med seg vann fra fuktige steder til tørre områder. Dermed kan den opprettholde gode vekstvilkår. Dersom vekstvilkårene er dårlige vil veksthastigheten avta, men ta seg opp igjen så snart temperatur og fuktnivå endres.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer