Advarer: - Vær obs

- Kan fort bli veldig ukoselig.

STEARINLYS: Disse fem triksene kan hjelpe deg å unngå at stearinlyset renner. Reporter: Ingebjørg Iversen. Video: Kristin Sørdal / Dinside Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nordmenn elsker å tenne levende lys i desember og det kan bidra til at man får det ekstra hyggelig på hjemmebane, men det er fortsatt for mange som går fra levende lys hjemme.

En tidligere undersøkelse viser at 21 prosent enten går fra levende lys regelmessig eller av og til. Nå er det Vestfold Interkommunale Brannvesen som advarer etter å ha rykket ut til en brann på Barkåker i Tønsberg.

- Bruker du fortsatt å bruke levende lys må du være obs: Alle levende lys kan feile og føre til brann. Derfor skal du alltid blåse ut lys i rom du forlater, uansett om du bare er ute av rommet i kortere tid, skriver brannvesenet på Facebook.

KLAR OPPFORDRING: Brannvesenet ber alle om å blåse ut levende løs før man forlater rommet.Foto: Vestfold interkommunale brannvesen
KLAR OPPFORDRING: Brannvesenet ber alle om å blåse ut levende løs før man forlater rommet.Foto: Vestfold interkommunale brannvesen Vis mer

- Kan fort bli ukoselig

Det trekkes også fram at det har vært tilfeller der stearinlyset kollapser ved at all voksen plutselig smelter.

Levende lys kan også noen ganger kan inneholde fremmedlegemer fra blant annet produksjonen som kan antenne og lage store flammer, som igjen kan medføre unormal rask forbrenning.

- Det er mye kos med stearinlys, men det kan fort bli veldig ukoselig om lysene ikke står på ubrennbart underlag eller uten tilstrekkelig avstand til annet brennbart. Følg med. Blås ut levende lys i rom du forlater, det er vårt råd.

Brannvesenet oppfordrer folk til å bruke LED-lys.

Unngå dette

DinSide har tidligere vært i kontakt med Norges Astma- og allergiforbund som bekreftet at man kan få sot i nesa av å brenne et stearinlys for lenge.

- Dersom man brenner slike lys i små rom uten noe særlig god ventilasjon, vil jo mengden sot raskt kunne øke, fortalte fagsjef for biologi og kjemi, Kent Hart i Norges Astma- og Allergiforbund.

Han forklarte også at nesa vil fange opp de største partiklene ytterst, men noen av de mindre partiklene vil finne veien ned i lungene.

- Det er ikke sunt. I tillegg vil også en del av snørret med sot finne veien ned i magen din, heller ikke å anbefale i store mengder. Dersom man ser at man har fått slike sotavleiringer i nesa, bør man absolutt endre atferd. På sikt tror jeg det kan være helseskadelig å ha det sånn.