Advarer: - Vi glemmer oss

- Jeg håper brannvesenet slipper utrykninger på grunn av uoppmerksomhet på kjøkkenet i løpet av romjula.

PASS PÅ: Jula er kjent for å være høysesong for brann. Bildet er ment som illustrasjon. Foto: Bergen brannvesen
PASS PÅ: Jula er kjent for å være høysesong for brann. Bildet er ment som illustrasjon. Foto: Bergen brannvesen Vis mer
Publisert

Tidligere i desember har DinSide omtalt at jula er høysesong for boligbrann. Nå er det Øystein Øren, brannekspert i Frende Forsikring, som advarer mot komfyrbrann.

- Det meste du har i panna kan ta fyr og julestress gjør at du fort kan glemme maten. Da er veien til tørrkoking kort og klassikeren i jula er smultbrann, sier han i en pressemelding.

PASS PÅ: Det er flere ting du bør tenke på når du skal bruke skjøteledninger. Feil bruk kan nemlig øke brannfaren. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Tall fra Brannvernforeningen viser at mer enn 40 prosent av brannvesenets utrykninger i fjor var knyttet til komfyren.

- Jeg håper brannvesenet slipper utrykninger på grunn av uoppmerksomhet på kjøkkenet i løpet av romjula og når vi går inn i det nye året, sier branneksperten.

I en undersøkelse utført på vegne av forsikringsselskapet sier en av tre at de har glemt eller gått fra mat på kokeplata.

- Det er for mange, men det overrasker meg ikke. Vi vet at de fleste komfyrbranner rett og slett skyldes at vi glemmer oss. Det er som oftest ikke apparatet det er noe i veien med, forteller Øren.

Han trekker fram at den vanligste formen for komfyrbrann skjer hos eldre folk, men at pizzabranner på nattetid også er utbredt.

- Vær så snill, ikke lag varm mat om natta når du kommer sliten og påvirket inn døra. Kjøp deg heller en matbit på vei hjem fra fest, sier branneksperten.

Mer om