Julelys

Advarer

Å slå av julelysene om natta kan være helt avgjørende.

KAN OPPSTÅ BRANN: Det er tryggest å skru av julelysene om natta. Foto: Ryzhkov Oleksandr / Shutterstock / NTB
KAN OPPSTÅ BRANN: Det er tryggest å skru av julelysene om natta. Foto: Ryzhkov Oleksandr / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi er i desember måned og flere har pyntet hjemmene sine, ofte med julepynt som lyser. Dersom du er en av dem som har gått til innkjøp av julelys kommer eksperten med en advarsel: Du burde ikke ha disse på når du legger deg om kvelden.

- De fleste av disse er nå basert på led-teknologi og trekker som regel svært lite strøm. Ved bruk av ledlys er det med andre ord ikke energien i seg selv som utgjør en risiko, forklarer kommunikasjonsrådgiver Tor Eirik Skaar i Norsk brannvernforening før han fortsetter:

- Men slitasje, koblinger, bruk av skjøteledninger og slikt kan øke risikoen for brann. Skal man være ekstra trygg bør man derfor slå de av når man går til sengs for natta.

Kan begynne å brenne

- Julelys som har en strømkilde bør du koble fra om natta. Det er alltid hyggelig å legge seg med litt ekstra lys i stua, men kanskje ikke så lurt hvis det skulle bli kortslutning eller varmegang, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind Forsikring.

PASS PÅ: Plutselig smeltet de! Foto: Kirsti Østvang
PASS PÅ: Plutselig smeltet de! Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Til tross for at det er hyggelig med ekstra lys i mørket, kan det få konsekvenser.

- Det verste som kan skje er at det begynner å brenne som en følge av varmgang eller kortslutning, sier Hofstad-Nielsen til DinSide.

Hun anbefaler å trekke ut kontakter til ting som ikke har termostat og påpeker at strømmen vil konstant trekke for at julelysene skal lyse.

Hofstad-Nielsen kommer også med andre gode råd til en tryggere juletid:

  • Skal du tenne fakkelboks for å ønske gjestene velkommen, må disse plasseres langt unna brennbart materiale. Dersom det blåser, kan det raskt medføre brann.
  • Vi er også glad i julestjerner laget av papir til å henge i vinduet. Da er det viktig å passe på at lyspæra ikke avgir varme.

Sjekk julelysene!

En annen ting som er lurt å sjekke er juletrelysene og de andre julelysene for hvor gamle de faktisk er.

- Selv om de brukes bare én gang i året, vil de ha begrenset holdbarhet. Dette har en sammenheng med hvordan de er lagret, sier Hofstad-Nielsen.

- De kan både bli utsatt for fukt og skadedyr. Og de rimeligste julelysene har kanskje heller ikke den beste kvaliteten, legger hun til.

BRANNSIKKERHET: Disse tipsene kan komme godt med, særlig om det er lenge siden du tok en sjekkrunde på brannslukningsapparatet ditt. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Direkte brannfare

Har du julelys ute er det særlig viktig at du bruker egne lys og ledninger som er beregnet for utendørs bruk.

Skjøteledninger som ligger i kveil mens de er i bruk utgjør en direkte brannfare, skriver Sparebank 1.

Det er også viktig å huske på å strekke den helt ut når den er i bruk, samt ikke belaste den mer enn hva den er beregnet for.