Julelys

Advarer

Å slå av julelysene om natta kan være helt avgjørende.

KAN OPPSTÅ BRANN: Det er tryggest å skru av julelysene om natta. Foto: Ryzhkov Oleksandr / Shutterstock / NTB
KAN OPPSTÅ BRANN: Det er tryggest å skru av julelysene om natta. Foto: Ryzhkov Oleksandr / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi er i desember måned og flere har julepyntet hjemmene sine, ofte med julepynt som lyser. Dersom du er en av dem som har gått til innkjøp av julelys kommer eksperten med en advarsel: Du burde ikke ha disse på når du legger deg om kvelden.

- De fleste av disse er nå basert på led-teknologi og trekker som regel svært lite strøm. Ved bruk av ledlys er det med andre ord ikke energien i seg selv som utgjør en risiko, forklarer kommunikasjonsrådgiver Tor Eirik Skaar i Norsk brannvernforening før han fortsetter:

- Men slitasje, koblinger, bruk av skjøteledninger osv. kan øke risikoen for brann. Skal man være ekstra trygg bør man derfor slå de av når man går til sengs for natta.

Kan begynne å brenne

- Julelys som har en strømkilde bør du koble fra om natta. Det er alltid hyggelig å legge seg med litt ekstra lys i stua, men kanskje ikke så lurt hvis det skulle bli kortslutning eller varmegang, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind Forsikring.

Til tross for at det er hyggelig med ekstra lys i mørket, kan det få konsekvenser.

- Det verste som kan skje er at det begynner å brenne som en følge av varmgang eller kortslutning, sier Hofstad-Nielsen til DinSide.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer