Aksjer god lånesikkerhet?

Verken DnB eller Nordea har problemer med aksjer som pant for boliglån.

Publisert
Sist oppdatert

- Vi skiller ikke mellom selveierenheter og boliger organisert som aksjeselskap, sier banksjef Magne Morken i NORDEA til DinSide.

- Når vi vurderer å innvilge boliglån tar vi hensyn til fellesgjelden i selskapet, og den reflekteres jo i taksten. Vi innvilger alltid boliglån i forhold til markedsverdien av boligen.

Assisterende banksjef Elisabeth Walmann i DnB kan heller ikke se grunnleggende problemer:

- Forutsatt at økonomien i selskapet er god, og at det ikke ligger vesentlige begrensninger for omsetning i selskapets vedtekter, ser jeg ingen problemer med denne typen aksjer som sikkerhet for boliglån, sier hun.

- Verdien av aksjen takseres med utgangspunkt i markedsverdien av boligen, men vi går nøye gjennom selskapets vedtekter og regnskap ved verdsettelsen.

- Ser man stort på det, virker det som om vår vurdering av aksjeleiligheters verdi ligger noe under tilsvarende selveiere, men dette tror jeg ofte skyldes vedtektene i enkelte selskaper. Blant annet har jeg vært borte i aksjer hvor det har vært forbud mot pantsettelse, og jeg har hørt om et tilfelle hvor selskapets vedtekter fastslo at aksjer bare kunne omsettes til kvinner. Slike begrensninger vil selvsagt forringe sikkerheten, avslutter Walmann.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer