- Alarmerende funn

Dette er giftigere enn passiv røyking, ifølge forskere.

GASSOVN: Amerikanske forskerne har undersøkt utslippene av den giftige kjemikalien benzen fra gassovner. Foto: Fusionstudio / Shutterstock / NTB
GASSOVN: Amerikanske forskerne har undersøkt utslippene av den giftige kjemikalien benzen fra gassovner. Foto: Fusionstudio / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En fersk studie utført av forskere ved Stanford-universitetet i USA viser at bruk av gasskomfyr hjemme kan øke konsentrasjonen av den farlige kjemikalien benzen til høyere nivåer enn passiv røyking.

I studien har forskere undersøkt benzennivåene i 87 hjem i delstatene California og Colorado, og her kommer det fram at gass- og propanovner avgir høye nivåer med benzen.

Hvis du lar én gasskokeplate stå på i 45 minutter, avgir den mer benzen enn hva som kommer fra passiv røyking. Selv på et lavt nivå avgir gassovner betydelige mengder med benzen, ifølge forskerne.

Til sammenlikning avgir induksjonsovner null benzen.

Det er materialet på kjøkkenbenken som avgjør hvordan den skal rengjøres. Video: Linn Merete Rognø / Embla Hjort-Larsen. Vis mer

- Overraskende og alarmerende

I studien har forskerne tilberedt forskjellig mat, som fisk og bacon, men det ser ikke ut til å være en sammenheng mellom maten og hvor mye benzen som avgis.

- Resultatene våre for disse matvarene tyder på at benzenen som produseres ved matlaging med gass og propan, kommer fra drivstoffet som forbrennes og ikke fra maten som tilberedes, skriver forskerne i studien.

Overfor nettstedet Euronews omtaler Hannay Kashtan, PhD-kandidat ved Stanford og forfatteren bak studien, funnene i studien som både «overraskende og alarmerende», men at sammenlikningen med passiv røyking ikke er en perfekt sammenlikning.

- Passiv røyking inneholder andre giftstoffer i tillegg, sier han til Euronews.

Kreftframkallende

På sine nettsider skriver Folkehelseinstituttet (FHI) at benzen er klassifisert som kreftframkallende.

«Eksponering via innånding er forbundet med blodkreft (akutt myelogen leukemi). Benzen omdannes til reaktive forbindelser som kan skade arvematerialet og dermed øke risikoen for kreftutvikling. Andre sykdommer forbundet med benzeneksponering er blodsykdommer (hematologiske effekter). I tillegg kan immunsystemet påvirkes, og det er også indikasjoner på reproduksjonsforstyrrelser», skriver FHI.

Gassovner er ikke veldig vanlig i Norge, men i USA, der studien ble gjennomført, har over en tredel av husholdningene gassovner. Ifølge forskerne er det mange som ikke har tilstrekkelig med ventilasjon for å redusere benzennivået.

Jan Kirsch, en amerikansk lege, sier til The Guardian at mange har et farlig apparat i hjemmene sine som kan bidra til blodcellekreft.

- Jeg kan ikke tenke på en kraftigere kjemisk årsak til leukemi enn benzen, sier han til den britiske avisa.

Anbefaler god lufting

Ifølge Kashtan er det første gang det kan vises til en sterk kobling mellom gassovner og benzen.

Forskeren anbefaler folk som er bekymret for å bli utsatt for benzen om å bli kvitt kilden. Altså ved å bytte ut gassovnen med en induksjonsovn, dersom du har råd til det.

God ventilering, med kjøkkenvifte og åpne vinduer, kan også bidra til å redusere nivåene med benzen innendørs.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer