- Alarmerende funn

Dette er giftigere enn passiv røyking, ifølge forskere.

GASSOVN: Amerikanske forskerne har undersøkt utslippene av den giftige kjemikalien benzen fra gassovner. Foto: Fusionstudio / Shutterstock / NTB
GASSOVN: Amerikanske forskerne har undersøkt utslippene av den giftige kjemikalien benzen fra gassovner. Foto: Fusionstudio / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En fersk studie utført av forskere ved Stanford-universitetet i USA viser at bruk av gasskomfyr hjemme kan øke konsentrasjonen av den farlige kjemikalien benzen til høyere nivåer enn passiv røyking.

I studien har forskere undersøkt benzennivåene i 87 hjem i delstatene California og Colorado, og her kommer det fram at gass- og propanovner avgir høye nivåer med benzen.

Hvis du lar én gasskokeplate stå på i 45 minutter, avgir den mer benzen enn hva som kommer fra passiv røyking. Selv på et lavt nivå avgir gassovner betydelige mengder med benzen, ifølge forskerne.

Til sammenlikning avgir induksjonsovner null benzen.

- Overraskende og alarmerende

I studien har forskerne tilberedt forskjellig mat, som fisk og bacon, men det ser ikke ut til å være en sammenheng mellom maten og hvor mye benzen som avgis.

- Resultatene våre for disse matvarene tyder på at benzenen som produseres ved matlaging med gass og propan, kommer fra drivstoffet som forbrennes og ikke fra maten som tilberedes, skriver forskerne i studien.

Overfor nettstedet Euronews omtaler Hannay Kashtan, PhD-kandidat ved Stanford og forfatteren bak studien, funnene i studien som både «overraskende og alarmerende», men at sammenlikningen med passiv røyking ikke er en perfekt sammenlikning.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.