Oppvaskmaskin

- Alarmerende

En ny sveitsisk studie mener rester fra glansemiddelet kan sette seg på tallerkener og bestikk etter en tur i industrioppvaskmaskinen. Dette kan få skumle konsekvenser, ifølge forskerne.

BAKTERIER: Det kan skjule seg rester av glansemiddel på den nyvasket tallerkenen til tross for at det ser rent ut. Foto: Shutterstock / NTB
BAKTERIER: Det kan skjule seg rester av glansemiddel på den nyvasket tallerkenen til tross for at det ser rent ut. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ren oppvask er viktig, og mange tallerkener, glass og bestikk får kjørt seg hver dag på restauranter, hoteller, kantiner og arbeidsplasser.

En ny sveitsisk studie viser at oppvasken kanskje ikke er så ren som du tror. Selv om både glass, tallerken og bestikk ser skinnende rent ut, kan det skjule seg noe uhyggelig på oppvasken.

Det er forskere ved det sveitsiske instituttet for allergi- og astmaforskning (SIAF) som står bak den nye studien.

Studien har fokusert på storkjøkken som ofte bruker industrioppvaskmaskiner.

Restene som eventuelt er igjen fra skyllemiddelet etter en tur i industrioppvaskmaskinen, kan skade det naturlige beskyttende laget i tarmen. Dette kan føre til kroniske sykdommer.

- Alarmerende

«En typisk syklus i en kommersiell oppvaskmaskin innebærer å sirkulere rundt 60 sekunder ved høyt trykk. Etterpå er det en andre 60-sekunders vaske- og tørkesyklus der vann og skyllemiddel påføres», skriver Universitetet i Sveits på sin nyhetsside.

Men det er ikke alle oppvaskmaskiner som har en funksjon hvor skyllemiddel blir fjernet ordentlig. Dette får en av professorene som har stått sentralt i studien til å reagere.

- Det som er spesielt alarmerende er at det i mange oppvaskmaskiner ikke er noen ekstra skyllesyklus som fjerner resten av skyllemiddelet, sier professor Cezmi Akdis ved Universitetet i Zürich ifølge News.uzh.

Giftige stoffer

Skyllemiddelet kan tørke inn og det kan potensielt være igjen giftige stoffer på oppvasken. Når man da spiser av oppvasken neste gang, kan restene som er tørket inn havne i mage-tarmkanalen.

Forskerne bak studien dyrket celler som etterliknet cellene som mennesker har i tarmen. På den måten dannet 3D-klump som likner epitelbarrieren, som er et viktig beskyttende lag i tarmen, ifølge Illustrert Vitenskap.

Dersom epitelbarrieren skades kan bakterier og giftstoffer trenge seg inn i kroppen.

Funn i studien viste at epitelcellene som hadde blitt eksponert for høyere ble ødelagte og disse cellene hadde dermed en høyere risiko for inflammasjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer