Aldri før har norske boliger vært så mye verdt

Boligprisene steg med 0,3 prosent i september.

OPPTUR: Det har vært god fart på boligmarkedet i september.  Foto: Per Ervland
OPPTUR: Det har vært god fart på boligmarkedet i september. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Boligprisene steg med 0,3 prosent i september, viser eiendomsmeglerbransjens månedlige boligprisstatistikk. Dette er langt svakere enn august måned, da boligprisene steg med hele 2,5 prosent, men hittil i år har prisene steget med 8,2 prosent, og prisene er 6,8 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

Norske boligpriser har aldri før vært så høye, nominelt. Boligprisene er hele 6,6 prosent høyere enn i toppmåneden august 2007. Korrigert for inflasjon er imidlertid boligprisene 1,7 lavere.

– Normalt flater prisene ut på høsten. Septembertallene tyder på at de gjør det også i år, selv om vi ser en liten økning i boligprisene fra august, sier styreleder Terje Buraas i Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff) i en pressemelding.

Boligprisstatistikken er utarbeidet av Econ Pöyry på vegne av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), Eiendomsmegler-foretakenes forening (EFF) og Finn.no, og kartlegger kvadratmeterprisene for ulike typer norske boliger i de fleste av landets fylker og i de største byene.

Hvor mye er boligen din verdt?

Finn ut med vår boligtakstkalkulator

Leiligheter stiger minst

Det er leiligheter som har hatt den svakeste prisutviklingen i perioden. Prisen på omsatte leiligheter steg likevel med 0,3 prosent, mens prisen på delte boliger og eneboliger steg med 0,5 prosent. Det siste året er det delte boliger som har økt mest i pris, med 8,9 prosent september 2009, mens leiligheter har økt med 6,8 prosent og eneboliger med 6 prosent.

Gjennomsnittlig salgspris for boliger er 2,57 millioner kroner hittil i år, opp fra 2,38 millioner i fjor. Men lave renteutgifter gjør likevel at vi ikke bor oss ihjel. Enslige bruker 17 prosent av sin lønnsinntekt på renteutgifter, det samme som i mars 2010. Tilsvarende andel for par er 6 prosent, opp 1 prosent fra mars.

– Dette vitner om et stabilt og sunt boligmarked. Det er lite som tyder på en “boligboom” slik enkelte økonomer har fryktet som følge av lavt rentenivå over tid. Kjøperne er fortsatt edruelige i forhold til å påta seg forpliktelser. Både boligprisstatistikken og boligbarometeret tyder på et fungerende marked i balanse,mener Buraas.

Slik ser den norske gjennomsnittsboligen ut: Se hva du får for 2,5 millioner kroner.

Prisoppgang på borettslagsleiligheter

Prisstatistikk fra Garanti Eiendomsmegling viser at prisene på omsatte borettslagsleiligheter gikk opp med 1,5 prosent i september, og prisene er nå 8,6 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for omsatte borettslagsleiligheter var i september 2010 på 22.565 kroner, mens det tilsvarende tallet i august 2010 var 22.222 kroner. For ett år siden var gjennomsnittlig kvadratmeterpris på omsatte borettslagsleiligheter 20.774 kroner. Siden nyttår har prisene steget med 8,7 prosent.

- Utviklingen i markedet etter sommerferien har vært oppmuntrende og dersom den gode tendensen fortsetter vil vi trolig få en samlet prisoppgang på omkring 10 prosent i 2010, sier administrerende direktør Stein Drogseth i Garanti Eiendomsmegling i en pressemelding.

Også prisene på boliger i Norges største borettslag, Obos, steg i september, med 0,5 prosent. En gjennomsnittlig Obos-bolig koster nå 33.141 kroner per kvadratmeter.

Økt interesse

Også interessen for boliger har økt i årets første høstmåned. Antall budgivere per bolig har økt til 2 i snitt per omsatt bolig, mot 1,7 i august og 1,6 i september i fjor. Antall bud har imidlertid gått ned til 4,2 mot 4,7 mottatte bud per omsatt bolig i august.

- Oppgangen i antall budgivere viser økt interesse for boligene. Antall oppdrag har også vært økende siste måneden og boligene omsettes raskere enn i forrige måned, sier Drogseth.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer