Ribbe

Aldri gjør dette

- Kan føre til tette rør eller tiltrekke seg uønskede gjester.

UNNGÅ DENNE TABBEN: Fettet fra julematen skal ikke kastes i vasken eller toalettet. Bildet er ment som illustrasjon. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Tema
UNNGÅ DENNE TABBEN: Fettet fra julematen skal ikke kastes i vasken eller toalettet. Bildet er ment som illustrasjon. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Tema Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ribbe og pinnekjøtt er for mange obligatorisk på julebordet og nå kan vi endelig telle ned dagene til julemiddagen står på bordet.

Men vet du hva man bør gjøre med fettrestene når ribba og pinnekjøttet er ferdig stekt og fortært?

- Man skal i alle fall ikke tømme fettet i vasken, forteller André Martinsen, daglig leder i avløpsselskapet WasteWater, til DinSide.

- Kan tette avløpsrør

Han trekker fram at jula er ypperlig for samvær, glede og god mat, men at vanlige juleingredienser kan forårsake trøbbel i avløpssystemet.

- Fett, enten det er fra steking av ribbe, pinnekjøtt eller andre juleretter, bør aldri havne i vasken eller toalettet. Å helle fett i avløpet kan føre til tette rør eller til og med tiltrekke seg uønskede gjester som rotter.

Så hva skal man gjøre med fettet fra julematen? Martinsen kommer med følgende tips for flytende fett og avkjølt fett:

- Små mengder flytende fett kan tørkes av med papir og deretter kastes i matavfallet eller i restavfallet. Alternativt kan man helle flytende fett i en kartong og la det stivne før kasting.

Fett som ikke stivner bør leveres på et avfallsanlegg.

- Fett fra juleribba eller pinnekjøttet kan enkelt skrapes sammen og kastes i matavfallet når det har stivnet. Dette gjelder også stivnet fett fra smultbakst og delfiafett.

FETTBERG: Flere tømmer ribbefettet ut vasken eller i do. Derfor bør du styre unna det. Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Kan brukes i andre retter

Ifølge fettvett.no koster fjerning av fett i avløpsnettet innbyggerne i Asker, Bærum og Oslo millioner av kroner. De understreker som WasteWater at fettet aldri skal kastes i vasken eller toalettet.

- Det er sannsynligvis over 120.000 rotter i avløpsnettet i Asker, Bærum og Oslo. Rotter i avløpsnettet lever utelukkende av fett- og matrester som kastes i avløpet, skriver Fettvett.

Men det er ikke sikkert man alltid bør kaste fettet fra julematen. Opplysningskontoret for egg og kjøtt tipser nemlig om at man kan bruke fettet til flere ting.

På deres nettside trekkes det fram at matfettet er en perfekt base for saus, for å lage buljongterninger eller som gjenbruk i andre retter.

- Hvis du ikke ønsker å bruke fettet som er til overs etter steking, er det veldig viktig å ikke helle fettet i vasken. Det tiltrekker seg dyr og da spesielt rotter som er veldig glad i fett, i tillegg kan det tette rørene dine. La heller fettet størkne, skrap det ut av formen og kast det i matavfallet.