Aldri mer løsemiddelskadd

Ny luktfri maling testet i barnehage.

Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
- Maling er dritt i et spann.Geir Endregard


Jotun har brukt tre år på å utvikle malingen Sens, som gir fra seg betydelig mindre gasser, som knapt lukter maling og som tørker fortere enn vanlig maling. Fargene er stort sett lyse og duse, og inspirasjonen har blitt hentet fra blant annet åkre, planter og hester.

Bekymrede allergikere og astmatikere, og deres foreldre, ringer stadig Norges astma- og allergiforening (NAAF) og lurer på hvilken maling de kan bruke. Slik at den ikke skader noen, eller utløser allergiske reaksjoner.

Dropper ferien for astmasyke barn

- 7 av 10 som ringer oss spør hvilken maling de kan male med, sier Torill, som har jobbet i Norges astma- og allergiforbunds(NAAF) rådgivningstjeneste i ni år.

- Hittil har vi ikke hatt noe tilfredsstillende svar å gi dem, men vi er temmelig sikre på at Sens trygt kan brukes. Noen mennesker er svært sensitive, og de bør prøve ut malingen først, men vi kan trygt anbefale Sens, sier Geir Endregard, generalsekretær i NAAF.

Vi har testet husmaling

Flere allergikere

Aldri mer løsemiddelskadd


Jotun har pusset opp Rusløkka barnehage i Oslo med farger fra Sens. De har malt på fugler, et tre og en bamse på veggen. Og det lukter ikke maling.

- Flere og flere får astma og allergi, men jeg tror ikke det er fordi vi tar for mange forbehold. Malingen for eksempel er kunstig og kjemisk fremstilt, og trenger ikke å være en del av vår hverdag. Maling er dritt i et spann, sier Endregard.

Her er malingen som kan redde livet ditt når du flyr

Blant annet yrkesmalere kan få problemer med astma og allergi, spesielt løsemiddelskader står på deres liste over yrkesfarer.

- Malere får mange plager, de får forskjellige former for allergi, men er spesielt utsatt for løsemiddelskader. Når det gjelder gulv for eksempel, da har man alternativer til gulvbelegg, som tre og keramikk. Det er færre alternativer til maling, sier Endregård.

En av tre nordmenn er bekymret

Geir Endregard i Norges astma- og allergiforbund er svært fornøyd med samarbeidet med Jotun. Her foran en prøve av fargen 'sand'. Foto: Per Ervland
Geir Endregard i Norges astma- og allergiforbund er svært fornøyd med samarbeidet med Jotun. Her foran en prøve av fargen 'sand'. Foto: Per Ervland Vis mer


- Det som gjenstår nå er blant annet Sens kvistlakk og maling for våtrom, sier Endregard.

En undersøkelse utført av Norstat på vegne av NAAF, viser at en av tre nordmenn er bekymret for skadelig avdamp som kommer fra maling. Førti prosent synes det er viktig at malingen er helsevennlig, og åtte av ti vurderer helsevennlig maling neste gang de skal male.

- Med Sens er det lite sannsynlig at du vil oppleve kvalme, hodepine, irriterte slimhinner, pustebesvær og allergiske reaksjoner mens du maler, sier Johnny Kvernstuen, toksikolog hos Jotun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer