Test: Batteridrevne støvsugere

Aldri mer støvsugerslange og ledning

Glem alle tidligere erfaringer med håndholdte, batteridrevne støvsugere med dårlig sugeeffekt og håpløse batterier.

TRE TYPER TESTET: Vi har testet batteridrevne støvsugere fra Philips, Bosch og Dyson. Foto: Tron Høgvold
TRE TYPER TESTET: Vi har testet batteridrevne støvsugere fra Philips, Bosch og Dyson. Foto: Tron Høgvold Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tenk deg en støvsuger som alltid er tilgjengelig, men som ikke har en lang slange og en ledning som hele tiden må plugges i et nytt stikk på ferden rundt i boligen.

For mange er det robotstøvsugeren som har forenklet støvsugingen og gjort den tradisjonelle støvsugeren overflødig.

Men for dem som har trapper, tepper, dørterskler, kjæledyr, eller utfordrende romløsninger og møblering som gjør livet vanskelig for en robotstøvsuger, seiler disse batteridrevne støvsugerne opp som et praktisk alternativ.

Batteridrevne håndstøvsugere med rør og motordelen på toppen ved håndtaket, er en relativt ny støvsugerkategori.

Mest kjent er kanskje Dyson, som har fått mye oppmerksomhet for sin Cyclon V-serie, som nå har kommet til V10, som vi tester her, etter å blitt skamrost for både V8 og V7.

I tillegg til Dyson, har vi testet modeller fra Bosch og Philips, som på ingen måte har tenkt å la Dyson stikke av med dette markedet alene. Dette er dyre støvsugere, men alle er poseløse modeller, så du slipper i hvert fall en løpende utgift til støvsugerposer.

Alle har prislapper som gjør at vi forventer mye. Her må det ikke bare bli rent, men batteriene må holde lenge nok, beholderne og filtre må være enkle å tømme og rengjøre, de må ha et levelig støynivå, og være gode å håndtere.

Til å teste støvsugerne har vi fått hjelp av tre småbarnsfamilier, med Camilla, Carsten og Steinar i spissen. De har fått prøve støvsugerne hjemme i hverdagen. I tillegg har vi testet dem systematisk på forskjellige tepper, på tepper fulle av hundehår, på parkett og fliser, og på konstruerte tester som sand, havregryn og riskorn.

Egenskaper Bosch Unlimited BCS1ULTD Philips SpeedPro Max FC6823 Dyson Cyclon V10 Absolute
Pris:Kr 5995Kr 5499Kr 5790
Batteritid maks12:56 minutter23:55 minutter13:23 minutter
Batteritid medium-33:06 minutter24:35 minutter
Batteritid min59:45 minutter69:25 minutter47:13 minutter
Støvbeholder0,4 l0,6 l0,5 l
Støy maks effekt73 dB79 dB80 dB
Støy medium effekt-75 dB74 dB
Støy min effekt66 dB66 dB64 dB
Vekt hovedenhet1780 gram1550 gram1650 gram
Vekt i hånda, arbeidshøyde1910 gram1830 gram1700 gram
Bredde standardmunnstykke25,1 cm26 cm25 cm

Det vi har oppgitt som støynivå i tabellen, er det Netatmo Healty Home Coach har rapportert på 1 meters avstand. Her kan profesjonelt måleutstyr gi litt andre resultater, men det gir en god pekepinn på støynivået, i hvert fall relativt til hverandre. Det er også verdt å merke seg at støyen fra de ulike støvsugerne oppfattes ulikt, siden de har forskjellig støykarakteristikk.

VEKT I HÅNDA: Siden vekten på hovedenheten ikke stemte helt overens med vektfølelsen i hånda - her er det variasjoner på rørlengde og rørtyngde - veide vi også med en bagasjevekt festet til håndtakets høyeste punkt holdt 80 cm over gulvet. Foto: Tron Høgvold
VEKT I HÅNDA: Siden vekten på hovedenheten ikke stemte helt overens med vektfølelsen i hånda - her er det variasjoner på rørlengde og rørtyngde - veide vi også med en bagasjevekt festet til håndtakets høyeste punkt holdt 80 cm over gulvet. Foto: Tron Høgvold Vis mer

Bosch Unlimited

Bosch Unlimited er den eneste støvsugeren som kommer med batteri som kan byttes. Det følger med to 18-volts batterier på 3 ah, og dette er de samme batteriene som brukes på den grønne verktøyserien til Bosch. Det er smart for dem som har slikt verktøy.

TRAPP: Standardmunnstykket kan kobles rett på hovedenheten på alle modellene. Det gjør støvsuging i trapp til en lek. Foto: Tron Høgvold
TRAPP: Standardmunnstykket kan kobles rett på hovedenheten på alle modellene. Det gjør støvsuging i trapp til en lek. Foto: Tron Høgvold Vis mer
BOSCH: Ekstra batteri og et smart, fleksibelt sprekkmunnstykke er noe Bosch er alene om. Foto: Tron Høgvold
BOSCH: Ekstra batteri og et smart, fleksibelt sprekkmunnstykke er noe Bosch er alene om. Foto: Tron Høgvold Vis mer

Batteriet kan lades i støvsugeren, eller du kan bruke en medfølgende hurtiglader. Det er smart, og det betyr at du kan sørge for å ha et fulladet batteri i backup. Ulempen er at hurtigladeren støyer endel.

RYDDIG: Alt tilbehør bortsett fra ekstrabatteriet og hurtigladeren kan klikkes på plass i veggbraketten. Foto: Tron Høgvold
RYDDIG: Alt tilbehør bortsett fra ekstrabatteriet og hurtigladeren kan klikkes på plass i veggbraketten. Foto: Tron Høgvold Vis mer

Ergonomimessig ligner Bosch litt på Philips. Men Bosch virker tyngre i hånda enn de to andre, noe bagasjevekta også bekrefter. Man trenger ikke å holde knappen inne mens man støvsuger. Men i stedet for tre hastighetsnivåer, har Bosch bare to. Et turbo-modus aktiveres med en knapp på oversiden av maskinen.

Det viser seg raskt at Bosch ikke er like overbevisende konstruert som de to andre. Koblingen mellom røret og hovedenheten er slarkete, og det er flere deler som må kobles fra hverandre før beholderen kan tømmes. Hver gang beholderen tømmes, må dessuten filteret ut, og da sitter det bestandig noen hybelkaniner eller hår fast i filteret. Dermed blir tømmingen verken effektiv eller hygienisk.

UPRAKTISK: Bosch er upraktisk å tømme, siden filteret må ut av beholderen, og mye henger igjen i filteret. Foto: Tron Høgvold
UPRAKTISK: Bosch er upraktisk å tømme, siden filteret må ut av beholderen, og mye henger igjen i filteret. Foto: Tron Høgvold Vis mer

Bosch er imidlertid den aller stilleste på laveste effekt. Carsten var veldig begeistret for at denne kunne brukes etter at ungene hadde lagt seg, uten å vekke dem.

Støvsugerhodet med motorisert børste gjør også en helt grei jobb med å få med seg støv og partikler fra harde gulv. Den etterlot derimot litt mer sand på flisegulvet enn Dyson og Philips, og børsten i munnstykket fungerte ikke spesielt godt på tepper, der det ofte satt seg fast.

ERGONOMI: Bosch er relativt enkel å komme under møbler med. Foto: Tron Høgvold
ERGONOMI: Bosch er relativt enkel å komme under møbler med. Foto: Tron Høgvold Vis mer
FULL STOPP: De roterende børstene til Bosch satte seg flere ganger fast i tepper. Foto: Trond Høgvold
FULL STOPP: De roterende børstene til Bosch satte seg flere ganger fast i tepper. Foto: Trond Høgvold Vis mer
SAND: Alle som har barn i barnehage vet hvor viktig det er med en støvsuger som får med seg sand som ligger inntil lister. Her var det Bosch som etterlot flest sandkorn. Foto: Tron Høgvold
SAND: Alle som har barn i barnehage vet hvor viktig det er med en støvsuger som får med seg sand som ligger inntil lister. Her var det Bosch som etterlot flest sandkorn. Foto: Tron Høgvold Vis mer

Vi savner et motorisert minimunnstykke til bruk i møbler, slik både Dyson og Philips kommer med. Til gjengjeld har Bosch det smarteste sprekkmunnstykket vi har sett. Det er både langt og fleksibelt, noe som gjør det utrolig enkelt å komme til på trange steder. Begge de to ekstra munnstykkene som følger med har også sin egen plass i veggbraketten. Det liker vi.

FLEKSIBEL: Et langt og fleksibelt sprekkmunnstykket gjør at Bosch kommer lett til på trange plasser. Foto: Tron Høgvold
FLEKSIBEL: Et langt og fleksibelt sprekkmunnstykket gjør at Bosch kommer lett til på trange plasser. Foto: Tron Høgvold Vis mer

Bosch har ikke like god sugeeffekt som Dyson og Philips. Sugekraften på det laveste nivået er likevel tilstrekkelig for å få opp støv og hundehår fra harde gulv, men vi ender ofte med å trykke inn turbo-knappen for å være sikre på å få med alt, og da tømmes batteriet temmelig fort.

Bosch Unlimited har flere smarte detaljer, men med denne prisen forventer vi mer.

Testresultat

Bosch Unlimited BCS1ULTD

Ekstra batteri følger med, smart sprekkmunnstykke

Oppleves dårlig på tepper, slark i sammenkobling

Dyson Cyclone V10 Absolute

Dette er toppmodellen til Dyson. Den har testens største utvalg av munnstykker og testens høyeste pris.

Men Dyson er en rakker av en støvsuger, med et litt futuristisk utseende og karakteristiske lyd. Den har tre hastighetsinnstillinger, som stilles inn med en bryter på toppen.

FULL PAKKE: Absolute-pakka til Dyson byr på hele seks forskjellige munnstykker. Foto: Tron Høgvold
FULL PAKKE: Absolute-pakka til Dyson byr på hele seks forskjellige munnstykker. Foto: Tron Høgvold Vis mer

Navnet Cyclone kommer av måten luft og partikler separeres. Du kan noen ganger se partiklene kastes rundt av sentrifugalkraften i beholderen. Filteret sitter bak motoren, og skal skrus av og vaskes når maskinen selv sier fra med et lys.

VOND STILLING: Dysons ergonomi er ikke god til å støvsuge under møbler. Foto: Tron Høgvold
VOND STILLING: Dysons ergonomi er ikke god til å støvsuge under møbler. Foto: Tron Høgvold Vis mer

Håndtaket til Dyson har en vinkel som gjør at man blir litt sliten i håndleddet etter å ha støvsugd en stund. Man må også holde knappen trykket inn hele tiden. Det er ikke noe problem når man støvsuger gulv, men blir fort litt plagsomt når man skal i gang med trapper eller komme til under møbler.

KUN TO: Dyson leveres med seks munnstykker, men det er kun plass til to av dem i veggbraketten. Foto: Tron Høgvold
KUN TO: Dyson leveres med seks munnstykker, men det er kun plass til to av dem i veggbraketten. Foto: Tron Høgvold Vis mer

Men hovedmunnstykket glir lett og svinger med god kontroll, så på gulvflater er den egentlig en fryd å jobbe med. Den føles også lettere i hånda enn de to andre, noe bagasjevekta bekrefter.

På tepper fungerer den også svært bra, nesten sjokkerende bra.

Det eneste stedet Dyson skuffer, er på litt større partikler, som den rett og slett ikke får med seg når man drar støvsugeren bakover. På både ris- og havregryn-testen måtte vi løfte støvsugeren for å få med alt.

Vi ble også litt skuffet over batteritiden. I praksis oppleves det imidlertid ikke som noe stort problem, for det er ytterst sjelden man trenger det kraftigste effektnivået. Nivå 1 og 2 kan brukes på nær sagt alt, og på de nivåene er batteritiden stort sett tilstrekkelig.

DYTT OG DRA: Dyson fungerer suverent når munnstykket dyttes vekk, men drar bare med seg større partikler når du drar munnstykket tilbake mot deg. Foto: Tron Høgvold
DYTT OG DRA: Dyson fungerer suverent når munnstykket dyttes vekk, men drar bare med seg større partikler når du drar munnstykket tilbake mot deg. Foto: Tron Høgvold Vis mer

For å tømme beholderen, må røret demonteres. Derfra er det svært enkelt å tømme beholderen rett i søplebøtta på en hygienisk måte. Men vi opplevde ofte at det hang igjen noen hybelkaniner i beholderen som ikke ble med ut, så av og til er det lurt å ta fra hverandre beholderen i henhold til manualen og gjøre alt skikkelig rent med vann.

TØM: Røret må av, men Dyson er utrolig enkel å tømme. Foto: Tron Høgvold
TØM: Røret må av, men Dyson er utrolig enkel å tømme. Foto: Tron Høgvold Vis mer
MØBLER: Det motoriserte minimunnstykket til Dyson fungerer helt suverent i møbler. Foto: Tron Høgvold
MØBLER: Det motoriserte minimunnstykket til Dyson fungerer helt suverent i møbler. Foto: Tron Høgvold Vis mer

Støynivået oppleves litt forskjellig fra person til person. Carsten likte ikke støybildet fra Dyson, mens de andre i testpanelet ikke kommenterte det. I rent lydtrykk støyer Dyson og Philips omtrent like mye, og mer enn Bosch, men det er altså litt forskjellig hvilken som oppfattes som mest plagsom.

V10 Absolute er dyr, og den kommer med hele tre motoriserte munnstykker med roterende børster. Om man fjerner det ene av disse munnstykkene, det for harde gulv, har du en pakke som er identisk med V10 Animal, og du kommer unna med 6290 kroner. Den pakka ville vi ha gått for, for standardmunnstykket er mer enn bra nok på harde gulv. Vi anbefaler ikke V10 Motorhead, siden den har mindre støvbeholder mangler motorisert minimunnstykke.

Testresultat

Dyson Cyclon V10 Absolute

God sugeeffekt, masse tilbehør, lett å manøvrere, glir lett også på tepper

Knapp og ergonomi, drar partikler bakover, ikke utskiftbart batteri

Philips Speedpro Max (testvinner)

Denne røde støvsugeren er toppmodellen av Speedpro Max. Den virker svært gjennomtenkt. Håndtakets plassering gjør at denne støvsugeren er desidert enklest å komme til under møbler med. Her trenger man heller ikke å holde inne knappen for at støvsugeren skal gå, slik at man enklere kan veksle på hvordan man holder den.

INTEGRERT: Sjekk børsten til Philips! Den sitter fast på røret, og vippes fram når standardmunnstykket fjernes. Foto: Tron Høgvold
INTEGRERT: Sjekk børsten til Philips! Den sitter fast på røret, og vippes fram når standardmunnstykket fjernes. Foto: Tron Høgvold Vis mer
GOD Å HOLDE: Philips er aller best å holde i av de tre, takket være utformingen av håndtaket. Foto: Tron Høgvold
GOD Å HOLDE: Philips er aller best å holde i av de tre, takket være utformingen av håndtaket. Foto: Tron Høgvold Vis mer

Støvbeholderen kan også tas ut uten å demontere røret eller tilbehør. Det er et pluss, men lokket på beholderen kan være vondt å få av før man har lært seg teknikken, og noen ganger knota vi også litt med å få det på igjen.

Philips har et godt oppheng, men det er ikke plass til å klikke på plass tilbehør i veggbraketten, slik som er mulig både hos Bosch og Dyson. Foto: Tron Høgvold
Philips har et godt oppheng, men det er ikke plass til å klikke på plass tilbehør i veggbraketten, slik som er mulig både hos Bosch og Dyson. Foto: Tron Høgvold Vis mer

Også Philips har brukt Cyclone-begrepet, og deres Power Cyclon 8-teknologi henviser også til hvordan partikler og luft separeres i beholderen. Det fungerer stort sett greit, men vi la merke til at endel sand endte i filteret på undersiden av beholderen i stedet for i selve beholderen.

Philips leveres med ett smalt og ett bredt motorisert munnstykke med roterende børster. En av nøkkelegenskapene her er lyset på det brede standardmunnstykket. Det lyser framover og avslører hver minste lille partikkel på parkettgulvet - også i dagslys.

Lyset er til enorm hjelp, og sørger virkelig for at du får med deg alt som ligger på gulvet. Etter å ha støvsugd med SpeedPro Max, var vi derfor alltid rimelig sikre på at alt av støv og partikler var fjernet fra gulvene.

LYSENDE IDE: Philips har lys i munnstykket. Det er til enorm hjelp når du er ute etter et strøkent støvsugerresultat. Foto: Tron Høgvold
LYSENDE IDE: Philips har lys i munnstykket. Det er til enorm hjelp når du er ute etter et strøkent støvsugerresultat. Foto: Tron Høgvold Vis mer

Hodet har dessuten endel gumminaler som skal kanalisere luften og gi en slags 360-graders sugeeffekt. 360-graders-effekten må imidlertid tas med en liten klype salt, for de andre støvsugerne var ikke noe dårligere langs gulvlistene. Det er imidlertid verdt å merke seg at Philips ikke har de samme problemene som Dyson med å få med litt større partikler når støvsugeren dras mot deg.

HYGIENISK: Det er kjapt og enkelt å tømme Philips, men lokket på beholderen er ikke det beste vi har sett. Foto: Tron Høgvold
HYGIENISK: Det er kjapt og enkelt å tømme Philips, men lokket på beholderen er ikke det beste vi har sett. Foto: Tron Høgvold Vis mer

Ulempen med disse gumminalene er friksjon, som først og fremst merkes ved at Philips er en tanke tyngre å skyve over tepper enn særlig Dyson. På på parkett og fliser merkes det ikke like godt.

Til tross for litt ekstra friksjon, fungerte Philips bra på tepper. Den roterende børsten satte seg imidlertid fast i et av Steinars langhårede tepper, men ikke i andre tepper vi testet på. Rengjøringseffekten på tepper var som på Dyson, nesten sjokkerende bra.

Philips og Dyson har nokså lik sugeeffekt. Vi prøvde å skille dem, blant annet med sugetest på 3 dl sand fra en bolle, men forskjellene var så små at vi må kalle dem likeverdige på de tre effektnivåene.

KONTROLL: Philips er den eneste støvsugeren som gir nøyaktig oversikt over hvor mye strøm som er igjen på batteriet. Foto: Tron Høgvold
KONTROLL: Philips er den eneste støvsugeren som gir nøyaktig oversikt over hvor mye strøm som er igjen på batteriet. Foto: Tron Høgvold Vis mer

Men Philips slår også Dyson på batterikapasitet på samtlige nivå. Dessuten har man hele tiden full kontroll på batterinivået, som vises i prosent i et klart og tydelig display. De siste ti prosentene teller displayet ned for hver prosent helt til null. Det liker vi. Batterinivået vises også i prosent under lading.

Aldri mer støvsugerslange og ledning

Philips har løst tilbehørsbiten bra. F.eks. er en børste integrert på røret. Det er også helt bevisst at det kun er de to motoriserte munnstykkene som følger med, for Philips har undersøkt og konkludert med at de aller fleste aldri bruker alle de forskjellige munnstykkene som følger med en støvsuger.

Testpanelet mente også at innholdet i esken hadde det mest nødvendige, men Camilla har rett i at det er litt håpløst å ikke levere med noe så enkelt som et sprekkmunnstykke. Kanskje er det også det spartanske tilbehøret som gjør at Philips er testens rimeligste.

Testresultat

Philips SpeedPro Max FC6823

God sugeeffekt, lys, batteritid, integrert børste, batteridisplay, ergonomi

Mangler sprekkmunnstykke, ikke utskiftbart batteri

Philips vs. Dyson: 2-1

Selv om Bosch på ingen måte er en dårlig støvsuger, ble det fort klart at kampen om seieren skulle stå mellom Philips og Dyson.

Carsten hadde Philips som klar favoritt etter endt test. Ergonomi, sugekapasitet, lyset på støvsugerhodet og prisen var avgjørende. Dyson falt ikke i smak i det hele tatt, på grunn av ergonomien og knappen som må holdes inne. Carsten synes også støykarakteristikken fra Dyson er plagsom.

Foto: Tron Høgvold
Foto: Tron Høgvold Vis mer

Hos Steinar var også Philips favoritten, knepent foran Dyson. Lys, ergonomi, elegant tilbehørsløsning og pris var det som talte for Philips. For Steinar var Dyson ekstremt lettmanøvrerbar både på harde gulv og tepper, men det at Dyson ikke greier å plukke med litt større partikler når den dras bakover, at knappen hele tiden må holdes inne, og den høye prisen, talte til Philips fordel.

Camilla var den som prøvde Philips først, og uttalte at hun nok aldri kom til å kjøpe en støvsuger uten lys i front av munnstykket noen gang. Men det var helt til hun prøvde Dyson, som ble favoritten på grunn av det fenomenalt lettmanøvrerte støvsugerhodet og den store tilbehørspakka, som blant annet inneholder sprekkmunnstykket hun savnet på Philips.

Alle i testpanelet sa at den ideelle støvsugeren er en kombinasjon av Philips og Dyson. Begge er fantastiske modeller. Vi er ganske sikre på at man blir fornøyd uansett hvilken man lander på. Det er mindre enn en hel karakter som skiller dem - de får begge en femmer - men det er altså Philips som trekker det lengste strået og går av med seieren.

Philips har bedre batteritid enn Dyson, og testens beste batteriindikator. Den har minst like god sugeeffekt som Dyson, og den plukker med seg partikler både når den dyttes framover og bakover. Den har svært praktiske lys i front av munnstykket, den har testens beste ergonomi, testens største støvbeholder og testens laveste pris. Så får vi heller tåle at den ikke er stillest, ikke lettest, og at den mangler sprekkmunnstykke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer